Charter advisory chce zpřístupnit privátní létání, přichází s platformou Gemini Wings

Letecko-brokerský tým charter advisory se dlouhodobě snaží zpřístupnit privátní a skupinové lety co nejvíce cestujícím. Nyní přichází na trh s novou značkou Gemini Wings, která sdružuje a propojuje majitele letadel a na jejich strojích zprostředkovává lety jednotlivým brokerům. Díky této službě bude v nabídce více soukromých letadel a cena jednotlivých letů se bude dále přibližovat ceně přijatelné pro širší veřejnost.

Charter advisory je největší letecko-brokerský tým v Čechách a na Slovensku, který zprostředkovává soukromé a skupinové lety. V loňském roce během pandemie pořádal repatriační lety a pomohl přivézt domů přes 2 000 občanů České a Slovenské republiky z míst, odkud se kvůli pandemii nebylo možné dostat. Zároveň firma nabízí například tzv. empty legs, službu, kdy prodává jednosměrné lety až o 70 % levněji, aby vytížila let například při cestě do domovské základny a letadlo tak neletělo prázdné.

Jednotlivými kroky chce zakladatel Martin Feč postupně přibližovat privátní létání širšímu počtu cestujících. Také proto vzniká skupina Gemini Wings. Ta bude sdružovat majitele či malé provozovatele soukromých letadel a nabízet lety jednotlivým brokerům k využití. “Všechna letadla mají někde svou domovskou základnu, kde jsou takzvaně bázovaná. Když brokeři hledají volná letadla pro zákazníka, budou moci díky platformě Gemini Wings volit v širších řadách. Tedy, s trochou nadsázky to můžeme přiblížit tak, že se podívají, zda poblíž v hangáru nestojí soukromé letadlo, jinak nenabízené, které lze na let využít. Tím broker ušetří třeba za přelet vzdálenějšího letadla na místo odletu a cena letu se tím logicky sníží,” vysvětluje Martin Feč. 

Pronajímat své letadlo brokerům se vyplatí i majiteli. Vynaložené prostředky spojené se stáním letadla v hangáru jsou totiž poměrně veliké. Nejde jen o udržování stroje a jeho hybných částí nebo kapalin, jde i o držení posádky, náklady spojené přímo s bázováním letadla, či licencemi. Je navíc nemálo majitelů, kteří letadla využívají jen třeba z 10-20 %. Zapojením do programu Gemini Wings tak majitel letadla ušetří a zároveň se mu rychleji vrátí investice, kterou do letadla vložil.

“V první řadě chceme zpřístupnit privátní lety a pomoci nám i ostatním brokerům v hledání volných letadel. Navíc, čím větší bude nabídka letadel, tím budou možnosti pestřejší a ceny nižší, což je pro budoucnost soukromého létání samozřejmě výhoda. Zároveň, díky vyššímu počtu letadel, bude snazší lety propojovat nebo využít konkrétního typu letadla vhodného pro danou příležitost,” doplňuje Feč.