IoT řešení od Českých Radiokomunikací má široké využití –  sleduje skladovací podmínky ve společnostech Fresenius Medica Care nebo  Plzeňský Prazdroj

Praha, 9. září 2021 – České Radiokomunikace (CRA) míří se svým IoT a sítí LoRaWAN do různých oblastí, aktuálně například zdravotnictví nebo potravinářství. Ve společnosti Fresenius Medical Care, která nabízí léčiva a léčebné metody pacientům s onemocněním ledvin, spustili řešení, které má sledovat skladovací podmínky v chladicích zařízeních. Plzeňský Prazdroj zase hlídá úroveň vlhkosti a teploty ve skladovacích prostorech v regionálních distribučních skladech, kde jsou skladovány sudy, přepravky a plechovky s pivem.  

„To, co našim zákazníkům pomáhá nejvíce, je automatizace činností, na které dříve museli vyčlenit kapacitu zaměstnanců,“ říká obchodní ředitel CRA Miloš Mastník. „Mohou se tak věnovat jiným činnostem, společnosti šetří jejich čas i další personální náklady. A to je účelem celé oblasti IoT – zautomatizovat a tím i zlevnit činnosti, které se dosud bez lidské ruky neobešly,“ dodává Miloš Mastník.

Řešení pro měření teplot i vlhkosti ve skladovacích a chladicích zařízeních je založeno na senzorech s externími sondami. Senzory prostřednictvím IoT sítě LoRaWAN CRA odesílají data do aplikace Tanix, ve které probíhá jejich zpracování, vyhodnocení a následně tvorba grafů, přehledů, logů a reportů. V aplikaci Tanix je tak možné kontrolovat a následně dokladovat dodržení předepsaných skladovacích podmínek, ale také vytvářet eskalační matice a nechat  zasílat informace o nestandardním  stavu odpovědným osobám. Průběh řešení incidentu lze samozřejmě zpětně revidovat. 

Senzory je možné rozdělit podle provozoven, zaznamenat jejich umístění,  plánovat sanitaci a servis jednotlivých prostor a exportovat data v různých formátech. Všechna data jsou automaticky zálohována.

Podobné řešení je vhodné pro všechna zařízení, kde je nutné nebo vhodné nepřetržitě sledovat skladovací podmínky.

LoRaWAN síť CRA nabízí obousměrný provoz a možnost odeslání až 1000 zpráv denně z každého zařízení. 

Více informací i o LoRaWAN síti CRA a realizovaných projektech najdete na https://www.iotport.cz/

České Radiokomunikace a.s. (CRA) jsou leaderem v poskytování digitální infrastruktury. Kromě vysílacích služeb se firma zaměřuje na propojování světa televize, rádia a internetu. Provozuje vlastní datová centra a svým zákazníkům poskytuje špičkový výpočetní výkon. CRA disponují vlastní optickou páteřní sítí a díky silné vysílací infrastruktuře mohou nabídnout zákazníkům i bezdrátové řešení, případně připojení blízkých lokalit pomocí optických vláken.