Český startup myTimi expandoval do Velké Británie. „Je to jednodušší, než si myslíte,“ sdílí zkušenosti majitel Jan Skovajsa 

Český startup myTimi, který pomáhá firmám zefektivňovat byznys outsourcováním marketingu, obchodu a zákaznické péče, expandoval se svými službami v březnu 2021 do Velké Británie. Společnost, která jen za rok 2020 u nás pomohla více než 300 firmám a zšestinásobila svůj obrat, vykazuje už po půl roce za La Manchem slušné výsledky. Založení firmy ve Velké Británii se navíc ukázalo násobně jednodušší než v České republice, a to navzdory brexitu. Jan Skovajsa, zakladatel startupu, proto tento krok doporučuje i dalším českým podnikatelům.

Velká Británie vystoupila 31. ledna 2020 z Evropské unie a na začátku ledna 2021 skončilo i přechodné období, které odložilo odtržení země za kanálem od starého kontinentu. Mnozí podnikatelé tak museli řešit zcela nové otázky týkající se cel a víz pro své zboží a pracovníky. Online byznys ale jede dál na plné obrátky, jak si ověřil v březnu 2021 Jan Skovajsa, zakladatel startupu myTimi, který umožňuje firmám outsourcovat marketing a zákaznickou péči. „Když jsme se rozhodli založit firmu ve Velké Británii, mysleli jsme si, že nás to vyjde na spoustu peněz a času. Opak byl ale pravdou. Založit firmu v Británii je násobně rychlejší a jednodušší než u nás, a to i po brexitu,“ sdílí své zkušenosti úspěšný podnikatel.

S expanzí pomáhá Britská ambasáda v Praze

Při promýšlení expanze myTimi zvažoval Jan Skovajsa různé varianty. „Původně jsme plánovali expandovat na německy mluvicí trh, který je nám geograficky bližší. Po hlubší analýze jsme ale usoudili, že tamní trh je pro naše služby příliš konzervativní, překážkou byla také naše neznalost němčiny.“ Volba proto padla na Velkou Británii, která nabízí vstřícné podnikatelské prostředí, a díky angličtině mohou zdejší firma oslovit zákazníky po celém světě. „Před založením firmy s britskou koncovkou Ltd jsme přesto potřebovali vyřešit spoustu věcí. Například kde si založit sídlo nebo jak se přihlásit k DPH. Se vším nám neskutečně pomohla Britská ambasáda v Praze, která nám zdarma poskytla své know-how. To jsme vůbec nečekali,“ dodává Skovajsa.

„Za poslední tři roky jsme pomohli desítkám českých firem při landingu a investicích do UK,“ říká Bettina Molnárová z Oddělení zahraničního obchodu Britské ambasády v Praze. Zájem českých firem investovat na britském trhu je podle ní dlouhodobý a nezměnil ho ani brexit nebo pandemie. „Firmám pomáháme při rozhodování o vhodné lokalitě. Londýn je ideální pro technologické společnosti, do Birminghamu zase směřuje agrární a strojírenský byznys. Poradíme také při zakládání entity, bankovního účtu, s daněmi, vízem nebo i při hledání kanceláří. Stačí nám napsat,“ upřesňuje služby ambasády Bettina Molnárová. Britská ambasáda podle ní zaznamenává nejvíce zájem o expanzi ze strany technologických firem. „Přibývají také šikovné firmy, které se zaměřují na udržitelnost, ať už v oblasti agritech, cleantech nebo e-mobility solutions. Častými investory do Británie jsou pak firmy z oblasti energetiky.“ 

Je to lehčí, než si myslíte

Služby ambasády a příznivost britských úřadů pro podnikatele si Skovajsa i půl roku po založení firmy v Británii pochvaluje. Dle svých slov lituje jen toho, že s expanzí tak dlouho váhal. „V ČR nám podnikání slušně fungovalo, jen za minulý rok jsme zšestinásobili obrat. Bylo proto jasné, že se potřebujeme dostat na větší trh. Jsem rád, že jsme zvolili ten anglofonní, jelikož angličtina v online prostředí vám otevře celý svět. Objemy byznysu pak rostou rychleji. Vidíme to například na návštěvnosti článků. Český web generuje jednotky tisíc návštěv, anglický se velmi rychle dostane k desítkám tisíc. Je to zkrátka mnohem větší příležitost,“ uzavírá Jan Skovajsa. A k podobnému kroku podporuje i ostatní. „Pokud jste zvládli založit firmu v ČR a umíte anglicky, založení firmy ve Velké Británii určitě zvládnete.“  

Srovnání Světové banky: Česká republika 134., Velká Británie 8. 

Zkušenosti myTimi potvrzuje i studie Světové banky z roku 2020, která hodnotí podnikatelské prostředí v zemích po celém světě. Jak ukazují data této organizace, založit firmu v Česku je skutečné náročné. Česká republika je v tomto ukazateli 134. nejhorší na světě. Před námi je například Peru a těsně za námi Nepál. Nelichotivé postavení si náš systém vysloužil zejména kvůli délce a složitosti celé procedury, která obsahuje devět administrativních kroků a trvá minimálně měsíc. V Evropě se naopak nejsnadněji zakládá firma v Dánsku (4.), Velké Británii (8.) a Norsku (9.).

O myTimi: 

myTimi pomáhá malým a středním firmám i korporátům získávat zákazníky outsourcováním jejich marketingu a obchodu a následně jim pomáhá si je udržet díky kvalitnímu zákaznickému servisu a virtuální asistenci. Služba myTimi vznikla v červenci 2017 a od roku 2020 se zaměřuje na B2B klientelu. Jen za poslední rok pomohla více než 300 firmám zefektivnit jejich podnikání. Zakladatelem projektu je Jan Skovajsa, který spolupracuje s investory Matějem Turkem a Františkem Zemanem.