Papelote na Designbloku představuje celkem třináct úspěšných projektů, které souvisí s jejich pojetím štěstí

Praha, 6. října 2021 – Tématem přehlídky Designblok 2021 je štěstí. Co znamená štěstí pro české papírnictví papelote? Kreativitu, udržitelnost, krásu, účel, smysl, dotyk, spolupráci. A právě kolem těchto pojmů, zejména poslední zmíněné spolupráce se jejich instalace v Uměleckoprůmyslovém muzeu točí.

Barevná instalace papelote na Designbloku 2021 z dílny kreativního studia Okolo, za kterým stojí Matěj Činčera a Jan Kloss, úzce souvisí s projekty, které vznikly díky spolupracím. Na nich je totiž zřetelné, jaké hodnoty papelote zastává a jak je realizuje. Výchozím bodem pro papelote je udržitelnost – ekologická, ekonomická i lidská. Cesta, po které se dále vydává, je cestou spolupráce. Na letošním ročníku Designbloku se proto rozhodli ukázat výsledky tohoto směřování. A také způsoby, jakými se ve spolupráci s dalšími subjekty – ať už z řad jednotlivců, firem nebo jiných organizací – snaží dělat svět lepším místem k životu.

„V papelote věříme v sílu lidské kreativity, jako jedné z klíčových kompetencí pro život v 21. století. Naším posláním je tuto kreativitu v lidech probouzet, inspirovat je a dodávat jim odvahu začít. Tvořit svůj život – naplněný, celistvý, šťastný. Věříme, že nepopsaný blok je jen první krok na cestě za lepším světem. Kreativním, inspirativním a zodpovědným,” vysvětluje kreativní ředitelka a zakladatelka papelote Kateřina Šachová.

Papelote proto představuje výběr celkem 13 projektů, které se ke slovům kreativita, udržitelnost, krása, účel, smysl, dotyk a spolupráce různě vztahují. Z velké časti se jedná o zakázky na míru, například upcyklované produkty pro nakladatelství Meander a Českou Filharmonii nebo znovupoužitelné dárkové balení pro distributorskou firmu prémiové audio a video techniky BaSys. Na Designbloku se dále objevují výsledky spolupráce papelote s dalšími institucemi či spolky – například diář pro kampaň Opatruj.se zaměřenou na podporu duševního zdraví nebo Papírová spižírna, nástroj, který má pomoct omezit plýtvání jídlem a vznikl ve spolupráci se Zachraň jídlo. V rámci projektu Papíroví lidé pak papelote představuje inspirativní osobnosti, které mají co říct. Součástí expozice je také kolekce diářů pro rok 2022 s názvem Kámen, nůžky, papír, vesmír a všechno další, ahoj!.

Může lidská tvořivost zachránit svět? A čím může papelote přispět k tomu, aby byl svět lepším místem k životu a lidé šťastnější? I to jsou otázky, které si v papelote při přípravě expozice kladli. Nyní zvou všechny návštěvníky letošního Designbloku, aby si na ně při prohlídce jejich expozice v Uměleckoprůmyslovém muzeu zkusili odpovědět.

O papelote:

Papelote je původní české papírnictví, které funguje jako dílna na nápady a výrobky, stejně tak jako úspěšné grafické studio pyšnící se zakázkami pro Google ČR nebo Slovenskou prezidentskou kancelář. Během své existence získalo papelote řadu ocenění, mezi nejprodávanější produkty se řadí především diáře a zápisníky. Papelote vzniklo v roce 2009 jako pokračování úspěšné diplomové práce grafické designérky Kateřiny Šachové, která v papelote působí jako strážce značky a kreativní ředitelka. Dalšími zakladateli a spolumajiteli jsou Filip Šach a Denisa Havrdová, která od vzniku papelote zastává pozici výkonné ředitelky. www.papelote.cz