Konference INSPO dokumentovala výrazný rozvoj asistivních technologií, od příštího ročníku má nového organizátora

Praha 18.10.2021 – Po roční přestávce, kdy kvůli covidové pandemii proběhla konference INSPO jen online, se 21. ročník konference o technologiích pro osoby se specifickými potřebami uskutečnil v neděli 17. října 2021 opět v Kongresovém centru Praha. Návštěvníci živě reagovali na přednášky dokumentující velký pokrok v oblasti asistivních technologií a ocenili možnost na místě se seznámit s nabídkou kompenzačních pomůcek, programů a aplikací 35 vystavovatelů. Od příštího ročníku se organizace INSPO ujme Středisko Teiresiás Masarykovy univerzity, dosavadní mnohaletý technologický partner konference. 

Na úvodní přednášku shrnující výrazný rozvoj alternativních způsobů ovládání počítače navázala prezentace chytré domácnosti, která umožňuje lidem s těžkým tělesným postižením ovládání hlasem. Úžasný pokrok zaznamenal také vývoj myoprotéz, uplatnění virtuální reality v rehabilitaci nebo nová generace automatického rozpoznávání řeči.

Celkem zaznělo 24 přednášek. Jejich videozáznam opatřený tlumočením do českého znakového jazyka a simultánním přepisem bude po zpracování zveřejněn na YouTube, aby jej mohli zhlédnout i všichni zájemci, kteří se ze zdravotních důvodů nebo kvůli obavám z pandemie konference nezúčastnili. Do Prahy dorazilo 305 účastníků, ale se všemi, kteří se stihli nebo už nestihli odhlásit, by jich bylo rekordních 768. 

Od příštího ročníku převezme od pořádajícího BMI sdružení organizaci konference INSPO Středisko Teiresiás Masarykovy univerzity.

„Jsem rád, že po 21 letech mohu předat organizování konference právě Středisku Teiresiás. Zůstane tak s ohledem na sedmileté technologické partnerství zachována kontinuita a navíc vzhledem k zaměření konference na potřeby lidí se zdravotním postižením ani neznám kompetentnějšího partnera. Konferenci to bude určitě ku prospěchu a dá se očekávat, že Teiresiás dokáže přilákat na konferenci i více zahraničních přednášejících,“ oznámil účastníkům předseda BMI sdružení Jaroslav Winter, který hodlá pokračovat jako garant za obsahovou stránku konference.    

Vzhledem k tomu, že s ohledem na pandemii se tradiční jarní termín konání INSPO přesunul na podzim, zůstane tak i nadále. Protože ale v příštím roce se kvůli českému předsednictví Evropské unii nenajde v Kongresovém centru volný termín, INSPO 2022 proběhne online, ale od roku 2023 se vrátí zpět do Kongresového centra Praha, kde konference našla od prvního ročníku vynikající technické i lidské zázemí. 

Generálním partnerem konference INSPO je Nadace Vodafone, která dlouhodobě podporuje provoz a vývoj technologií pro lidi se speciálními potřebami. Partnery 21. ročníku jsou Autocont, ČSOB, Microsoft, McDonald’s, Skupina ČEZ, Teiresiás a Vojenská zdravotní pojišťovna, mediálními partnery ČTK Protext, portál Helpnet a Inspirante.cz. Projekt je realizován za pomoci Nadačního fondu Českého rozhlasu ze sbírky Světluška a hlavního města Prahy. Konferenci pořádá BMI sdružení. 

Záštitu konferenci poskytli Ministerstvo zdravotnictví, Ministerstvo práce a sociálních věcí a primátor hl. m. Prahy Zdeněk Hřib.