NIKON UVÁDÍ VLAJKOVOU LOĎ SVÝCH FOTOAPARÁTŮ, MODEL Z 9

Tento doposud nejpokročilejší fotoaparát Nikon mirrorless je určen uživatelům posouvajícím hranice profesionální fotografie

Amsterdam, Nizozemsko, 28. října 2021: Společnost Nikon dnes uvedla přístroj Z 9, nejpokročilejší ze všech doposud produkovaných špičkových fotoaparátů firmy. Model Z 9 představuje významný krok vpřed pro Nikon i pro oblast profesionální fotografie a videografie. Tento fotoaparát kategorie mirrorless je vybaven novým obrazovým snímačem CMOS formátu FX typu „stacked“ s 45,7 milionu pixelů, který je vlastní konstrukcí společnosti Nikon, a extrémně rychlým systémem zpracování obrazu EXPEED 7. Přístroj je vybaven doposud nejsofistikovanějším systémem automatického zaostřování a 3D sledování objektu Nikon, vedoucími schopnostmi v oblasti videa v této třídě, výjimečným zobrazovačem elektronického hledáčku, sériovým snímáním s frekvencí až 120 sn./s při zachování plného automatického zaostřování a měření expozice, a mnoha dalšími možnostmi.

Spolu s fotoaparátem Z 9 uvádí Nikon rovněž NIKKOR Z 100–400 mm f/4,5–5,6 VR S – první superteleobjektiv se zoomem řady Z –a adaptér bajonetu FTZ II, který poskytuje lepší užitné vlastnosti než existující adaptér bajonetu FTZ. 

Fotoaparát Z 9 je konstruován pro uživatele, kteří posouvají hranice možností v oblasti fotografie a videa. Je ideální pro profesionály v oblasti fotografie divokých zvířat, sportu a fotografických reportáží, kteří požadují výjimečný elektronický hledáček, automatické zaostřování a operativnost spolu s robustností překonávající i renomé modelu D6. Přístroj Z 9 je vhodný rovněž pro profesionály v oblasti módy a reklamy, kteří potřebují vyjádřit své tvůrčí představy ve formě statických snímků a videí ve vysokém rozlišení, a pro tvůrce v oblasti videa, kteří chtějí dosáhnout kvalitního výstupu v efektivním a hbitém produkčním prostředí. 

„Model Z 9 je nejpokročilejším fotoaparátem, jaký jsme kdy vyrobili. Překonává vše, co je dnes na trhu k dispozici“, říká Dirk Jasper, Product Manager u společnosti Nikon Europe „Jen málo fotoaparátů skutečně „mění pravidla“, a tento je jedním z nich. S výjimečným zpracováním obrazu, rychlostí, technologiemi využívajícími umělou inteligenci a ergonomií fotoaparátu Z 9 mohou fotografové překonávat nástrahy světelných podmínek, objektů a prostředí tak, jako nikdy předtím. Vybaveni technickými možnostmi fotoaparátu budou profesionálové schopni zvýšit laťku svojí práce na zcela novou úroveň.“

Stěžejní vlastnosti fotoaparátu Z 9

Výjimečně výkonné automatické zaostřování a 3D sledování objektu

Systém automatického zaostřování s 493 zaostřovacími poli zahrnuje 405 zaostřovacích polí automatické volby zaostřovacích polí – pětkrát více než u modelu Z 7II – a 10 režimů činnosti zaostřovacích polí umožňuje uživatelům optimalizovat nastavení automatického zaostřování pro libovolnou práci. Umělá inteligence s hlubokým učením pohání nejpokročilejší simultánní detekci až devíti různých typů objektů. To v kombinaci s 3D sledováním objektu – použitým prvně v řadě fotoaparátů Nikon mirrorless – pomáhá zachytit každý klíčový okamžik. Od lidí a jejich rysů až po zvířata a vozidla rozumí fotoaparát Z 9 tomu, co se právě fotografuje, a reaguje okamžitě na změny pozice, orientace nebo rychlosti objektu. 

Převratné možnosti v oblasti videa

Působivý obrazový výkon přístroje Z 9 umožňuje uživatelům zaznamenávat špičkové video 8K 24p až 60p a 4K 24p až 120p a časosběrná videa přímo ve fotoaparátu. Stopáž videa 8K 30p lze zaznamenávat nepřetržitě po dobu přibližně 125 minut, což je nejdelší doba mezi fotoaparáty mirrorless.  Rovněž podporuje formát ProRes 422 HQ, který spolehlivě splňuje širokou škálu požadavků na video produkci. A nadcházející aktualizace firmwaru umožní zaznamenávat video RAW 8K extrémně plynulou frekvencí 60p. Filmovánípodporuje kompletní automatické zaostřování, řízení expozice a zaostřování s detekcí očí, a nový formát Nikon N-RAW udržuje velikosti souborů na zvládnutelných hodnotách.

Vysoká rychlost

Můžete pořídit více než 1 000 snímků v plném rozlišení RAW frekvencí 20 sn./s v jediné sérii. Je možné snímat až 120 snímků za sekundu v 11Mpx rozlišení v JPEG s plnohodnotným AF/AE v novém režimu C+.   Nejrychlejší načítání dat z obrazového snímače na světě prakticky odstranilo geometrické zkreslení pohyblivých objektů (rolling-shutter), a to do té míry, že bylo možné odstranit mechanickou závěrku. Čas závěrky 1/32 000 s v kombinaci se schopností fotoaparátu pracovat při citlivosti ISO 64 umožňuje dosáhnout neuvěřitelné hloubky ostrosti i při fotografování v podmínkách s extrémně jasných světelných podmínkách.

Trvale viditelný obraz scény v reálném čase

Fotoaparát Z 9 je vybaven nejjasnějším elektronickým hledáčkem (3 000 nitů) s technologií dual-stream, která zaručuje trvalý živý obraz bez ztemnění během fotografování, takže fotograf nikdy nezmešká žádný důležitý okamžik. Zobrazovač hledáčku fotoaparátu Z 9 nabízí skutečně plynulý obraz v reálném čase, což znamená, že pokud se objekt pohybuje nebo dojde ve fotografované scéně i k té nejmenší změně, uživatel to uvidí.

Vynikající ergonomie a robustnost

Dalším prvenstvím pro Nikon je vybavení fotoaparátu Z 9 monitorem, který lze vyklápět ve 4 osách při fotografování na šířku a na výšku, což umožňuje fotografům přizpůsobit se v každém okamžiku scéně flexibilní tvorbou kompozice snímků. Každý centimetr tohoto profesionálního nástroje se vyznačuje perfektní optimalizovanou ergonomií včetně vylepšeného rozmístění ovládacích prvků na základě zpětné vazby od profesionálních fotografů. Robustnost přístroje jde ještě nad model D6, což zaručuje, že uživatelé budou moci zachytit vše i v těch nejnáročnějších podmínkách. Nové tlačítko režimů automatického zaostřování umožňuje přepínat režimy automatického zaostřování a režimy činnosti zaostřovacích polí během fotografování s využitím hledáčku, zatímco horní a zadní kontrolní panel LCD a tlačítka osvětlovaná otočením hlavního vypínače umožňují snadnou změnu nastavení i ve tmě.

Objektiv NIKKOR Z 100–400 mm f/4,5–5,6 VR S

Rychlý, ostrý a všestranný společník fotoaparátů Nikon Z. Objektiv NIKKOR Z 100–400 mm f/4,5–5,6 VR S zaostřuje rychle a tiše pro absolutně přesné sledování rychle se pohybujících objektů, a to i v případě jejich nepravidelného pohybu. Rozsah ohniskových vzdáleností 100–400 mm v oblasti teleobjektivů a vynikající optický výkon poskytují výjimečné výsledky v extrémně širokém rozmezí situací, ať již se objekt nachází relativně blízko nebo daleko. K tomu se připojuje výkonná redukce vibrací ekvivalentní použití o 5,5 EV kratšího času závěrky, která umožňuje fotografovat z ruky delšími časy závěrky bez ovlivnění ostrosti obrazu. Nejkratší zaostřitelná vzdálenost je pouze 0,75 m při nejkratší ohniskové vzdálenosti a 0,98 m při nejdelší ohniskové vzdálenosti.

Adaptér bajonetu FTZ II

Adaptér bajonetu FTZ II poskytuje díky zeštíhlené konstrukci lepší užitné vlastnosti než existující adaptér bajonetu FTZ. Adaptér podporuje přibližně 360 objektivů NIKKOR s bajonetem Nikon F počínaje typem AI, a umožňuje tak používat existující objektivy NIKKOR s bajonetem Nikon F na fotoaparátech Nikon Z. Adaptér bajonetu FTZ II lze používat v kombinaci s přídavným gripem na fotoaparátu a různým příslušenstvím pro video a umožňuje měnit objektivy bez nutnosti sejmutí fotoaparátu ze stativu.

Další vlastnosti fotoaparátu Z 9

  • Kompaktní tělo: o 20 % menší než fotoaparát D6 a vybavené hlubokým gripem pro jisté držení při fotografování v orientaci na šířku i na výšku
  • Konstrukce těla z hořčíkové slitiny pro vynikající vyvážení pevnosti a nízké hmotnosti
  • Rozsáhlé utěsnění proti klimatickým vlivům umožňující fotoaparátu, objektivům řady Z a adaptérům bajonetu bezpečný provoz bez ohledu na okolní podmínky
  • Vodivá vrstva vytvářející magnetické pole, které aktivně odpuzuje prachové částice z obrazového snímače
  • Nativní rozsah citlivostí ISO 64 až 25 600 (rozšiřitelný na hodnoty ekvivalentní 32–102 400) spojený s pokročilými algoritmy redukce šumu a redukcí blikání obrazu ve fotoaparátu

Fotoaparát Z 9 je k dispozici za 152 990 Kč, objektiv NIKKOR Z 100–400 mm f/4,5–5,6 VR S je k dispozici za 76 490 Kč a adaptér bajonetu FTZ II je k dispozici za 7 290 Kč. Další informace naleznete na webové stránce www.nikon.cz. 

Dnes v 18:00 proběhne na YouTube kanálu společnosti Nikon Europe krátký živý přenos obsahující živou diskuzi s otázkami a odpověďmi souvisejícími s uvedením fotoaparátu Z 9.

Dne 5. listopadu se od 13:00 do 21:00 koná exkluzivní virtuální akce, #NikonDays, která bude oslavou nového vlajkového fotoaparátu společnosti Nikon. Kromě toho se profesionálové ze společnosti Nikon zapojí do diskuzí o všem, co souvisí se systémem Nikon Z! Sledujte otázky a odpovědi, kurzy a přednášky. Akce je dostupná zdarma a obsahuje rozhovory s inspirativními fotografy, kteří patří mezi první uživatele fotoaparátu Z 9. Zaregistrujte si již nyní nadcházející setkání. Účast je omezená 

Registrujte své místo zde: https://nikondays.nikoneurope.com 

Pro získání kompletního rozvrhu akce navštivte webovou stránku https://nikondays.nikoneurope.com 

Společnost Nikon

Nikon je vedoucím světovým poskytovatelem výrobků a služeb v oblasti fotografie a videografie. Inovativní optické technologie společnosti – zahrnující amatérské a profesionální fotoaparáty, objektivy a příslušenství – v sobě nesou více než 100 let zkušeností v oboru. Značka je globálně oceňována pro stanovování nových standardů v oblasti designu a výkonnosti, kde revoluční řada fotoaparátů Nikon mirrorless a objektivů NIKKOR Z představují novou dimenzi optické výkonnosti. 

Cílem společnosti Nikon je být vzorem v oblasti fotografické kultury a umožnit nejlepším světovým vizuálním umělcům využít jejich tvůrčí potenciál zprostředkováním vizuálních příběhů. Oceňované vybavení firmy poskytuje fotografům a videografům vše potřebné pro realizaci jejich tvůrčích vizí na nejvyšší úrovni.

Jako osvědčený vizionářský partner sjednocuje Nikon všechny úrovně tvůrců obsahu prostřednictvím své komunity uživatelů, nedostižné technické expertizy a přístupu ke zdrojům vzdělání prostřednictvím iniciativ, jako je Nikon škola.