Nejodpovědnější firmy roku 2021 vyhlášeny! Co bylo loni novinkou, stává se letos standardem.

Praha, 2. 11. 2021 – Byznys pro společnost, největší platforma pro odpovědné a udržitelné podnikání v Česku, ocenila na slavnostním galavečeru v primátorské rezidenci TOP Odpovědné firmy roku 2021. Mezi osmi firmami, které se umístily nad 90 % hranici ratingu udržitelnosti panují minimální rozdíly. Nejvíce procentuálních bodů v kategorii TOP Odpovědná velká firma získala společnost Vodafone, která zároveň obdržela i titul Trendsetter roku. TOP Odpovědné malé firmě pak vévodila společnost eBrana. V projektové kategorii TOP Odpovědné firmy v diverzitě si ocenění odnesla IKEA Česká republika, cenu za životní prostředí získal ORLEN Unipetrol a nejodpovědnější firmou pomáhající svému okolí byl vyhodnocen Samsung Electronics. V letošním ročníku byla udělena i ocenění ve speciálních kategoriích. Kategorii TOP Odpovědné firmě vstřícné k ženám dominovaly společnosti ČSOB, Tesco Stores a Vodafone. Za největší počin v dobrovolnictví považovala porota projekt Samsungu. Odpovědnými lídry se stali John Hollows z ČSOB za diverzitu a Jan Juchelka z Komerční banky za udržitelnost. Záštitu nad projektem převzal primátor hlavního města Prahy. Mediálním partnerem je Economia.

Cena Byznysu pro společnost TOP Odpovědná firma je v Česku ojedinělý nezávislý rating velkých, středních i malých firem, který hodnotí a oceňuje strategie a aktivity v oblasti odpovědnosti a udržitelnosti. Již 18 let sleduje firmy, které se dlouhodobě věnují rozvoji společnosti, investují do zaměstnanců, snižují dopad na životní prostředí a přinášejí inovativní řešení. Ceny TOP Odpovědná firma jsou otevřeny všem firmám v různých fázích přístupu k udržitelnosti, jednotlivé kategorie reflektují úsilí firem v oblasti životního prostředí, diverzity, vzdělávání a mnoha dalších. 50 nezávislých porotců z akademické sféry, médií, neziskového i komerčního sektoru, ale i z řad významných osobností, které se aktivně podílejí na rozvoji kultury podnikání v Česku, vybíralo z více než 60 společností a 145 strategií a projektů ty, které jsou svým přístupem k tématům odpovědnosti a udržitelnosti výjimečné.

„Sledujeme ambiciózní cíle a vize udržitelné budoucnosti firem a to, co bylo loni ještě novinkou, se letos stává standardem napříč odvětvími. Projekty přihlášené na jaře jsou již zastíněny dalšími pozitivními změnami probíhajícími ve firmách v průběhu tohoto podzimu. Věříme, že témata udržitelnosti se stanou velmi brzy zásadní také pro novou politickou reprezentaci a orgány veřejné správy, bez jejichž aktivní role, podpory a spolupráce se společnosti, a také my všichni, neobejdeme,“ říká Daniela Němcová, ředitelka Byznysu pro společnost.

Nad 90 % celkového ratingu se letos dostalo osm firem, které tímto získaly ocenění Leader. Na nejvyšší příčce nezávislého a komplexního ratingu udržitelnosti se v hlavní kategorii TOP Odpovědná velká firma dostal Vodafone, který zároveň získal i titul Trendsetter roku. Toto ocenění je udělováno firmě, která se umístila nad 90 % celkového ratingu, a která zároveň nastavuje trendy pro firmy ve společnosti, je inovativní a aktivní v propagaci udržitelnosti. Dalšími lídry v této kategorii pak jsou firmy Skanska, VELUX, ČSOB, ČEZ, Plzeňský Prazdroj, Tesco a Nestlé. 

„S ohledem na naše poslání, zásady odpovědného podnikání a naše cíle v oblasti ochrany planety nabývá na důležitosti i osvěta a motivace našich obchodních partnerů. Chceme, aby porozuměli našim zásadám, a aby i oni sociální a environmentální odpovědnost postupně integrovali do své činnosti. Ale i my se chceme posouvat pořád dál.“ vysvětluje Zuzana Holá, ředitelka komunikace a udržitelného podnikání, ředitelka Nadace Vodafone.

Mezi malými firmami se mezi čtyři nejlepší probojovaly společnosti eBrana, Good Sailors, Utukutu a MHA. V projektové kategorii TOP Odpovědné firmy v diverzitě si ocenění odnesla IKEA Česká republika za projekt Bezpečný domov, ve kterém se snaží pomáhat obětem domácího násilí.  Cenu za životní prostředí získal ORLEN Unipetrol za vývoj technologie na využití odpadních plastů v rafinérském a petrochemickém průmyslu. Nejodpovědnější firmou pomáhající svému okolí se stal Samsung Electronics s projektem #futureskills se svým rozvojovým programem pro studenty/ky středních a vysokých škol z Česka a Slovenska, jehož cílem je připravit mladé lidi na změny na trhu práce a pomoci jim uspět v moderním světě plném nových technologií a společenských výzev. Vzhledem k výjimečné situaci spojené s pandemií letos v projektu přibyly i speciální kategorie. V kategorii TOP Odpovědné firmy vstřícné k ženám porota ocenila přínos ČSOB, Tesca a Vodafonu jako firem, které si nejvíce uvědomují a řeší problémy způsobené dlouhodobým a extrémním zatížením žen v době pandemie. Za největší počin v dobrovolnictví navzdory ztíženým podmínkám doby covidu 19 považovala porota projekt Samsungu Electronics za pomoc seniorům během covidu i po něm.  

Dále byli vyhodnoceni odpovědní lídři. Tato cena oceňuje osobnost, která se významným způsobem zasloužila o rozvoj a propagaci společenské odpovědnosti firem, udržitelného přístupu k podnikání a může sloužit jako vzor pro ostatní. Těmi nejodpovědnějšími se stali za diverzitu John Hollows, předseda představenstva a výkonný ředitel ČSOB, a za udržitelnost Jan Juchelka, předseda představenstva a generální ředitel Komerční banky.

Záštitu nad celým projektem převzal primátor hlavního města Prahy MUDr. Zdeněk Hřib. Další záštity poskytly Ministerstvo průmyslu a obchodu České republiky, Ministerstvo životního prostředí České republiky, Ministerstvo práce a sociálních věcí České republiky, Svaz průmyslu a dopravy České republiky, Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky. Dalšími partnery projektu jsou Vodafone Czech Republic, Skupina ČEZ, Plzeňský Prazdroj a ING Bank Česká republika. Mediálním partnerem je Economia.

„Mezi naše největší výzvy patří dekarbonizace výroby elektřiny, tepla a dosažení uhlíkové neutrality. Velkou výzvou při těchto krocích bude minimalizovat negativní sociální dopady na nejzranitelnější skupiny,“ informuje Kateřina Bohuslavová, ředitelka ESG Skupiny ČEZ.

„Při našem odpovědném podnikání nám velmi záleží na tom, aby se s jeho principy neustále ztotožňovali naši zaměstnanci, kteří jsou pro nás hlavními ambasadory odpovědnosti. V našich principech nepolevujeme ale ani při hledání partnerů z dodatelsko-odběratelského řetězce od pěstitelů chmele až po provozovatele restaurací, kteří ctí stejné hodnoty a se kterými pak můžeme dlouhodobě spolupracovat, “ říká Monika Krejčí, Public Affairs & Sustainable Development Manager CZ/SK, Plzeňský Prazdroj.

„Jsou zde tři hlavní výzvy, jako klimatická změna, boj o vodu a nedostatek zdrojů. Lidé, vlády a firmy musí společně jednat a začít se chovat odpovědně, aby zpomalili globální oteplování. Společnosti, které se zaměřují na klimatické změny a nedostatek zdrojů, společnosti, které přistoupily na změnu směrem k udržitelnosti, budou vítězi zítřka,“ říká vedoucí komise pro udržitelnost Eva Bučová, ING Bank Česká republika.

Kompletní výsledkovou listinu naleznete zde.

Výsledky ocenění BPS TOP Odpovědná firma 2021

Strategické kategorie

BPS TOP Odpovědná velká firma – Leaders

Vodafone Czech Republic a.s.

Skanska a.s.

VELUX Česká republika, s.r.o.

Československá obchodní banka, a. s.

Skupina ČEZ, a.s.

Plzeňský Prazdroj, a.s.

Tesco Stores ČR a.s.

Nestlé Česko s.r.o.

Vodafone Czech Republic zároveň získal i ocenění Trendsetter.

BPS TOP Odpovědná malá firma – cena společnosti Plzeňský Prazdroj:

eBRÁNA s.r.o.

Good Sailors, s.r.o.

Utukutu s.r.o.

MHA, s.r.o.

BPS TOP Odpovědná firma v reportingu – cena společnosti ING Bank:

Pivovary Staropramen s.r.o.

Lidl Česká republika v.o.s.

O2 Czech Republic, a.s.

Plzeňský Prazdroj, a.s.

Vodafone Czech Republic a.s.

Accenture Central Europe B.V., org. složka

PwC Česká republika, s.r.o.

Skupina ČEZ

Kooperativa pojišťovna, a.s., Vienna Insurance Group

Československá obchodní banka, a. s.

Philip Morris ČR a.s.

Projektové kategorie

BPS TOP Odpovědná firma v diverzitě – cena Charty diverzity:

IKEA Česká republika, s.r.o.

Projekt: Za bezpečný domov

Good Sailors, s.r.o.

Projekt: Poskytování plnohodnotné práce hendikepovaným v oblasti IT služeb a marketingu

Tesco Stores ČR a.s.

Projekt: V Tesco je každý vítán

Speciální ocenění poroty:  ŠKODA AUTO a.s.

Projekt: Podpora rozmanitosti a práce s předsudky pro lepší fungování tým

Poděkování poroty Vodafone Czech Republic za projekt „Flexibilita pro každého“, který shledávají inspirativním a jsou zvědaví si na výsledky v příštím roce.

BPS TOP Odpovědná firma v životním prostředí:

ORLEN Unipetrol RPA s.r.o.

Projekt: Pyrekol – chemická recyklace plastů – vývoj technologie na využití odpadních plastů v rafinérském a petrochemickém průmyslu

Thermo Fisher Scientific Brno s.r.o.

Projekt: Střešní fotovoltaická elektrárna (1 MW)

Direct Parcel Distribution CZ s.r.o

Projekt: Rozvoj ekologického doručování a čisté city logistiky

Speciální ocenění poroty: Vuch s.r.o.

 Projekt: Bobíci do školek

BPS TOP Odpovědná firma pomáhající okolí:

Samsung Electronics Czech and Slovak, s.r.o.

Projekt: Samsung Tvoje šance #futureskills

Vodafone Czech Republic

Projekt: Digitální vzdělávání pro seniory – Digitální odysea

Kyndryl Client Center,  s.r.o.

Projekt: Volunteering projekt Modrá linka

Speciální kategorie

BPS TOP Odpovědná firma vstřícná k ženám: 

Československá obchodní banka, a. s. 

Tesco Stores ČR a.s.

Vodafone Czech Republic a.s.

Top Odpovědná firma pomáhající okolí:

Samsung Electronics Czech and Slovak, s.r.o.

Projekt: Dlouhodobá spolupráce s Post Bellum CZ / SK na pomoc seniorům během covidu i po něm

BPS TOP Odpovědný leader:

BBS TOP Odpovědný leader v udržitelnosti – Jan Juchelka, předseda představenstva a generální ředitel Komerční banky

BPS TOP Odpovědný leader v diverzitě – John Arthur Hollows, předseda představenstva a výkonný ředitel Československé obchodní banky

www.byznysprospolecnost.cz 

Více informací naleznete na: 

www.odpovednefirmy.cz

www.diverzita.cz

www.pecujicizamestnavatel.cz

www.staramseapracuji.cz

***

BPS – Byznys pro společnost je největší platforma pro odpovědné podnikání v Česku, která sdružuje alianci firem prosazujících udržitelný rozvoj. Díky zapojení do mezinárodních struktur sledujeme nové trendy v udržitelnosti, lokalizujeme mezinárodní standardy a otevíráme nová témata, o která by se měly firmy v Česku zajímat. Jsme Národní partnerskou organizací CSR Europe, evropské platformy pro odpovědné podnikání zapojující do odpovědnosti a udržitelného přístupu přes 10 000 firem v členských zemích.


BPS sdružuje významné společnosti s více než 250 000 zaměstnanci a tisíci dodavateli s významným vlivem na společnost. Firmy sdružené v BPS patří mezi lídry udržitelnosti a odpovědnosti. Pomáháme firmám integrovat odpovědnost a udržitelnost do centra podnikání. Otvíráme diskuze se stakeholdery a podporujeme výměnu dobré 

praxe a zkušeností.