Na jaře se dostala mezi 1000 nejrychleji rostoucích firem Evropy, teď ještě zvyšuje tempo. Pod novým majitelem bude softwarová firma SCIANT dál psát příběh úspěchu i v Olomouci

Jedna z pouhých tří firem s českou stopou v prestižním žebříčku 1000 nejrychleji rostoucích firem Evropy sestavovaném Financial Times mění majitele. Technologickou společnost SCIANT, jež se zabývá vývojem softwaru, strojovým učením a využitím velkých dat či blockchainu, od původních zakladatelů kupuje přední bulharská IT firma Sirma Group Holding. Jde o skupinu pokrývající celou řadu softwarových řešení – od platebních služeb či podnikových nástrojů, přes mobilní platformy a aplikace až po nejmodernější prvky včetně rozpoznávání obličejů či kognitivní programy napodobující fungování lidského mozku. Tržby skupiny Sirma Group Holding dosáhly loni 30 milionů eur (v přepočtu tři čtvrtě miliardy korun). „Naše exportní zaměření, cílové trhy a portfolio produktů a služeb se dokonale shodují. Společně se stáváme silnějšími a konkurenceschopnějšími, protože akvizice mimo jiné usnadní vstup skupiny na nové trhy a do nových geografických oblastí,” řekl Tsevtan Alexiev, generální ředitel Sirma Group Holding

V rámci transakce získá Sirma Group Holding za blíže neupřesněnou částku ve společnosti SCIANT 80% podíl. Zároveň nabyde opci na koupi zbylých 20 % v příštích letech. „I když už nyní patříme mezi nejrychleji rostoucí společnosti v Evropě, přechod pod Sirma Group nám umožní růst ještě rychleji. Budeme si moci dovolit najmout více zaměstnanců a využít tak naplno potenciál, který ve vývoji softwaru a dalších nám blízkých oborech vidíme. Jen letos rostla poptávka po našich produktech o 60 %, část nových zakázek jsme však už museli z kapacitních důvodů odmítat,” popisuje spoluzakladatel a ředitel české pobočky společnosti SCIANT Stephen Burke.

Centrála společnosti SCIANT sídlí stejně jako její nový majitel v Bulharsku, od roku 2018 však SCIANT řídí své celosvětové obchodní, marketingové a konzultační aktivity z pobočky v Olomouci. „Máme širokou zákaznickou základnu v Evropě, Severní Americe, Asii i Austrálii. Našimi klienty jsou společnosti z různých oborů od průmyslu a logistiky, přes finančnictví, až po hotelnictví a pohostinství, kteří oceňují, že u nás najdou nejen špičková technologická řešení, ale také pochopení pro specifika jejich podnikání,” říká Burke, který bude i přes prodej většiny svého podílu ve společnosti SCIANT z pozice ředitele její olomoucké pobočky dál podporovat její expanzi. „V loňském pandemickém roce jsme obětovali značnou část růstu, abychom si mohli dovolit udržet všech 100 zaměstnanců. Letos poptávka v IT vystřelila nahoru tak rychle, že ji i přes otevření nové pobočky SCIANT v Albánii nedokážeme pokrýt celou, přestože jsme od začátku roku navýšili počet zaměstnanců o téměř třetinu. Zázemí, síla a téměř třicetiletá tradice Sirma Group nám umožní získávat nové kolegy ještě rychleji, a týkat se to bude i Olomouce,” uvádí Burke.

Pro původem amerického manažera je SCIANT už několikátým příběhem úspěchu v jeho dosavadní kariéře. Před založením společnosti SCIANT v roce 2016 více než 20 let navrhoval a zaváděl inovativní technologická řešení v oblasti hotelnictví a pohostinství po celém světě. Jako viceprezident pro technologii stál například za první nezávislou datovou platformou pro hotely SnapShot, která se pod jeho vedením v roce 2015 v Brně rozrostla z 0 na 38 developerů za pouhých 6 měsíců. Po technické stránce řídil také francouzský projekt Taxeo zaměřený na plně automatizované vracení DPH při obchodních cestách do ciziny. Zároveň působí jako investor v projektu Hotel ResBot, jež v Německu vyvíjí a nabízí software fungující jako hotelový e-mailový rezervační asistent. Podíl drží také ve společnosti Frontline Dynamics sídlící v USA, jež nabízí platormu pro správu logistiky v oblasti letecké nákladní přepravy.  „Oblast technologií a softwaru je pro mě světem, ve kterém mohu být vždy blízko inovacím, jež posouvají kupředu nejen jednotlivé firmy, ale i celé obory. Čím déle se jimi zabývám, tím větší potenciál v nich vidím. Proto se velice těším na to, co s sebou nová éra společnosti SCIANT pod křídly Sirma Group přinese,” uzavřel Burke.

O společnosti SCIANT

SCIANT je technologická společnost zabývající se vývojem softwaru, strojovým učením a využitím velkých dat či blockchainu. Jejích více než 100 zaměstnanců poskytuje z centrály v bulharské Sofii i z pobočky v Olomouci služby klientům po celém světě. SCIANT spolupracuje s velkými podniky i rychle rostoucími startupy, a to zejména v oblasti logistiky, dopravy, bankovnictví, fintech, turistického ruchu či pohostinství. Více na www.sciant.com.

O společnosti Sirma Group Holding

Sirma Group Holding JSC, založená v roce 1992, je jednou z největších softwarových skupin v Bulharsku a průkopníkem v oblasti technologií umělé inteligence. Sirma se zaměřuje na segment B2B a specializuje se na zakázkový vývoj softwaru, IT a obchodní poradenství a profesionální softwarové služby v řadě oblastí jako je například bankovnictví a pojišťovnictví, market intelligence, zdravotnictví či balení a měření.
Společnosti ve skupině vytvářejí světově uznávané softwarové produkty založené na sémantických technologiích, průmyslový software, aplikace v oblasti telemedicíny, kybernetické bezpečnosti a cloudových řešení, platformu e-governmentu, e-administrativní služby a další. Společnost zaměstnává přes 400 zkušených softwarových profesionálů, kteří realizovali stovky úspěšných projektů na pěti kontinentech. Více informací na www.sirma.com