Průzkum StartupJobs: Práci aktivně hledá více než čtvrtina lidí, pětina kandidátů se nepřihlásí na nabídku bez uvedené odměny

Praha, 25. listopadu – Nejnovější průzkum StartupJobs ukazuje, že 23,2 % z 1480 dotázaných není v současné chvíli zaměstnáno či nepodniká, přestože se 26,3 % kandidátů aktivně hlásí na nabídky. Ze situace vyplývá, že firmy shánějí opravdu jen ty nejlepší kandidáty. Většina lidí novou práci nehledá, ale je případně otevřena novým příležitostem. Pouze 27,4 % dotázaných je spokojeno se současnou pozicí. Účastníci průzkumu všeobecně chtějí práci na hlavní pracovní poměr. Ten jich preferuje 63,9 % a chtějí pracovat na plný úvazek (70,4 %). Celý průzkum portálu StartupJobs do hloubky mapuje současnou situaci na pracovním trhu.

“Pravidelně sbíráme informace z mnoha částí startupové scény. V tomto průzkumu jsme se zaměřili na uchazeče, na jejich aktuální kariérní situaci a profesní background. Odpovědělo nám jich téměř 1500. Přinášíme tak unikátní pohled na současný stav uchazečů o práci, nejen ve startupovém prostředí,” říká Filip Mikschik, zakladatel a CEO StartupJobs.

Pohled skrze data

I právě v důsledku pandemie covid-19 pracuje nejvíce dotázaných, konkrétné 507 (34,3 %), kompletně v remote režimu. Každý den dochází do kanceláří pouze čtvrtina. Většina oslovených, přestože mají profil na portálu StartupJobs, ve startupu aktuálně nepracuje (79,7 %), což ukazuje, že i korporáty a další firmy umožňují zaměstnancům home office bez problémů. “Vidíme, že tento trend bude jen pokračovat. Už teď víme o řadě společností, které se rozhodly kanceláře úplně zrušit, protože zjistily, že dokáží dělat byznys i bez nich, ” komentuje Mikschik.

Lidé, kteří odpověděli, že ve startupech pracují, v tomto prostředí chtějí zůstat. Nejvíce jim vyhovuje otevřené kultura, flexibilní pracovní doba a možnost volby vlastního dresscodu. Většina dotázaných se považuje za seniorní (58,7 %) a lidí s praxí více než 6 let je mezi nimi 41,6 %. Pokud respondenti hledají práci, tak si ji pečlivě vybírají. Pouze 17 % se hlásí na více než 10 nabídek. 

Škola jako (ne)základ kariéry

Dotázaní pracují z nadpoloviční většiny (55,3 %) v oboru, který vystudovali. Avšak jen 41 % z nich tvrdí, že je škola na kariéru připravila dostatečně. Skoro 70 % udává, že získali kvalifikaci pro současnou pozici pomocí samostudia. 872 dotázaných má nějaký vysokoškolský titul. Největší samostatnou skupinu tvoří se 37,3 % lidé s maturitou.

“Na posledních datech je jasně vidět, že škola není automaticky vstupenkou k vysněné kariéře. Určitě jsou obory, ve kterých se bez ní neobejdete, ale i z odpovědí našich uživatelů je patrné, že ne vždy vás dostatečně připraví na nadcházející kariéru. Řada z nich získala zkušenosti pro vykonávání současné pozice samostudiem, kurzy či školeními,” dodává Mikschik.

O StartupJobs

StartupJobs je česká online platforma, která se specializuje na to, aby pomohla startupům nalézt ty správné lidi. Již 20 tisíc lidí zde našlo svou práci snů ve více než 2200 firmách. Není to ale jen pracovní portál, je také vstupní branou do tohoto inovativního a neustále se vyvíjejícího prostředí.