Rheinmetall se pouští do nových technologických oblastí: s maďarskou IT společností 4iG Nyrt podepsal záměr o strategickém vstupu

  • V rámci svojí strategie digitalizace podepsal Rheinmetall dopis o záměru strategicky vstoupit do maďarské IT společnosti 4iG.
  • Společnost se má stát poskytovatelem digitalizačních služeb a IT partnerem Rheinmetallu.
  • Počáteční krok povede k vytvoření technologického centra pro informační technologie a telekomunikace ve střední Evropě
  • Vstup do oblasti satelitních technologií
  • Plánovaná spolupráce v rámci společného podniku pro digitalizaci ozbrojených sil
  • Vývoj a ochrana kritické infrastruktury jako nová oblast podnikání pro civilní sektor

Německý technologický koncern Rheinmetall AG hodlá v rámci své strategie digitalizace získat 25,1% podíl ve společnosti 4iG, maďarském poskytovateli digitalizačních služeb a specialistovi na IT. Za tímto účelem Rheinmetall a majoritní akcionář podepsali příslušnou dohodu.

Cílem spolupráce je posílit pozici společnosti Rheinmetall jako předního dodavatele systémů pro bezpečnostní technologie ve střední a východní Evropě. Pokud jde o expanzi na civilní trhy a do nových oblastí, jako je satelitní technika, nabízí plánovaná spolupráce navíc vynikající příležitosti. Společnost 4iG tak bude fungovat jako strategický IT partner společnosti Rheinmetall s cílem využít nový digitální tržní potenciál. „Dohoda s Rheinmetallem podporuje naši vizi mezinárodní expanze v technologickém sektoru,“, prohlásil Gellért Jászai, prezident a předseda výkonné rady společnosti 4iG.

Společnost 4iG, která sídlí v Budapešti a je veřejně obchodovaná na burze, by měla fungovat také jako poskytovatel digitalizačních služeb pro společnost Rheinmetall v Maďarsku. Proto se plánuje vytvoření samostatného společného podniku společností Rheinmetall (51 %) a 4iG (49 %) za účelem zřízení vlastní IT infrastruktury a služeb v Maďarsku.

Převzetím podílu ve společnosti 4iG bude společnost Rheinmetall – společně se svým novým partnerem – v budoucnu schopna rozšířit své portfolio digitálních produktů a digitálních služeb a doplnit tak svou rozsáhlou nabídku obranných technologických systémů a zařízení. V průběhu budoucí spolupráce tak budou partneři nejen pokračovat v digitalizaci ozbrojených sil (bezpečný cloud, pokroky v oblasti C4ISTAR), ale také podstatně rozvíjet a zvyšovat své kapacity pro poskytování a ochranu kritické infrastruktury a řešení kybernetické bezpečnosti.

Jako akcionář společnosti 4iG bude mít Rheinmetall přímý podíl v dodavateli kritické infrastruktury v Maďarsku a střední Evropě, který poskytuje nepostradatelné služby pro 

ochranu vlády, podniků a občanské společnosti v oblasti informačních technologií a telekomunikací. To zahrnuje důležité produkty a služby pro hlasový a datový přenos, stejně jako bezpečnou datovou infrastrukturu pro státní a správní služby, vzdělávání a zdravotnictví, ale také pro zákazníky ze soukromého sektoru. Kromě plánovaných aktivit v oblasti kritické infrastruktury partneři identifikovali další potenciál pro spolupráci v oblasti bezpečnosti IT, senzorových technologií, umělé inteligence, robotiky a satelitní komunikace.

„Účast Rheinmetallu ve 4iG je nedílnou součástí naší strategie digitalizace; je však také projevem našeho závazku vůči Maďarsku. V posledních letech koncern učinil významný pokrok v internacionalizaci svých aktivit, což znamená, že jsme nyní kromě Německa, našeho původního domácího trhu, získali nové domácí trhy ve Velké Británii, Austrálii a Maďarsku. V těchto a dalších západních zemích Rheinmetall aktivně vytváří místní výrobní a výzkumné a vývojové kapacity, což nám umožňuje nabízet co nejúplnější škálu špičkových produktů a služeb v oblasti obranné techniky,“ prohlásil generální ředitel společnosti Rheinmetall AG Armin Papperger.