Pro start k udržitelným Vánocům stačí malé kroky každého z nás. Nemusíme hned měnit celý svět.

Co dělat pro to, aby letošní Vánoce byly udržitelné, lokální, a tím pádem i levnější. Přestaňte se stresovat, že máte milion úkolů, které je potřeba před Vánoci zařídit. Položte si otázku, zda je opravdu potřeba vše udělat a nakoupit. Co když to jde jinak, a ještě k tomu udržitelně? 

„Na první pohled to možná vypadá náročně a přijde vám, že toho je moc. Nemusíte však hned změnit všechno. Pro začátek postačí změnit postoj a postupně pozměňovat své návyky krůček po krůčku,“ řekla Martina Kafková z agentury M-ocean, která již léta organizuje udržitelné dílny a eventy – www.tvorimeudalosti.cz.

Postupně lze takto zrevidovat svůj postoj například k vánočním svátkům, úklidu, výzdobě, pečení, vaření a dárkům. Najednou tak zjistíme, že se nám uvolnil prostor pro jiné aktivity, pro nás a naši rodinu. Nebudeme tak unavení a ve stresu. „Díky tomu pak budeme všichni laskavější a usměvavější. Dobrou náladu a pohodu můžeme směřovat nejen k sobě samým, ale také k lidem kolem nás. V neposlední řadě i k přírodě,“ vysvětlila Martina Kafková.

Každý má možnost začít vlastním ohleduplnějším jednáním a tím přispět k celkovému zlepšení atmosféry ve společnosti. Každý den rozdávat více úsměvů a pozornosti než očekávat. Vyzdobit společné prostory hezkou vánoční dekorací, potkávat se s rodinou a přáteli, darovat věci, které nepotřebuje. Podpořit místní komunitu nakupováním dárků od lokálních výrobců a sociálních podniků.

.

Změňte své dlouho zavedené a nevyhovující návyky. Domluvte se v rodině a nakupte dárky jenom dětem. Nebo se nebojte navrhnout jen symbolický dárek pro dospělé. Všechny tyto udržitelné aktivity a změny by měly samozřejmě přinášet radost a měly by být také ekonomicky výhodné. Nejde přece o výdělek, ale o to udržet finance ve stavu, který dělá jejich majitele spokojeného. „My v M-ocean propagujeme heslo Méně je pro naši planetu na hmotné úrovni více. Pokud přemýšlíte nad udržitelnými dárky, tak máte na výběr z mnoha možností. Mohou být zážitkové, charitativní a mohou sloužit zdraví obdarovaného. Vždy přemýšlejte, zda jsou to dárky lokální, vyrobené z certifikovaných surovin nebo recyklovaných a recyklovatelných materiálů,“ objasňuje princip udržitelných dárků Martina Kafková z agentury M–ocean.

Vždy je důležité začít u sebe a jít příkladem pro děti a druhé. Je hodně věcí, na kterých můžeme zapracovat a co jde změnit. V každé denní činnosti jde udělat mnoho dobrého pro naše okolí i pro planetu. Stejné to je i například při přípravě štědrovečerního menu nebo pohoštění pro hosty. Jde o to se nad každou aktivitou, co děláme, pořádně zamyslet. Předvánoční atmosféra láká k procházkám do města, na obhlídku krásně vyzdobených náměstí a rozsvícených stromků. Vyhněte se však nákupním centrům. „Pokud už musíte udělat větší nákup, běžte do obchodu s podrobným nákupním seznamem a nenechte se strhnout k neplánovaným nákupům ve slevách. Předejdete tím plýtvání a vyhazování zbytků jídel,“ radí Martina Kafková. „Zrevidujte domácí zásoby. Pokud zjistíte, že máte více jídla, než dokážete sníst, odneste jej například do potravinové banky (www.potravinovebanky.cz), pomůžete tím před Vánoci potřebným, převážně důchodcům a samoživitelkám.“ 

Naplánujte ke každému jídlu zeleninu, odlehčí to planetě, ale i vám. Pokud nakoupíte hlavně sezónní a lokální potraviny, šetříte tím přírodu. Jestliže rádi spotřebováváte jídlo beze zbytku, kupte si skvělou kuchařku „Zachraň jídlo v kuchyni“, která vám pomůže spotřebovat jídlo skoro celé. https://shop.zachranjidlo.cz/

„Pro dokreslení situace udržitelnosti mohu zmínit pár statistických údajů. Věděli jste, že 26 procent skleníkových plynů tvoří produkce jídla a že jedna třetina vyprodukovaného jídla se celosvětově vyhodí a znehodnotí.  Velmi zajímavé je, že průměrná česká rodina může ročně ušetřit až 8000 korun ročně, pokud omezí plýtvání jídlem,“ doplnila informace Martina Kafková.

Kde a jaké vybírat dárky či jídlo na vánoční stůl? Můžete si objednat vánočku, cukroví nebo i celé štědrovečerní menu ze sociálního podniku, který je ve vašem okolí. Pomůžete tím zajistit zázemí a práci osobám s postižením nebo sociálně slabším. Popřemýšlejte nad dalšími dárky, které mají sociální přesah. Tím, že je koupíte, pomůžete např. organizaci starající se o postižené. Kosmetické dárky vybírejte u lokálních prodejců, šetříte tím přírodu a podpoříte drobné lokální firmy a farmy. „Já za sebe doporučuji upcyklované dárky, které díky vám udělají radost obdarovanému, a ještě je vrátíte zpátky do života. Můžete vybírat u mnoha českých výrobců a řemeslníků,“ dodává Martina Kafková.

I při vánočním úklidu to jde, používejte k přírodě šetrné prostředky. Vánoční výzdobu a věnce si můžete vyrobit sami. Svíčky kupujte ty z palmového vosku s certifikací, ze sójového vosku nebo z recyklovaného kuchyňského řepkového oleje. Budete míň zatěžovat planetu a nebudete si doma pálit ropné produkty. Stromeček si můžete půjčit nebo koupit. Pokud se rozhodnete pro stromeček řezaný, tak hledejte ten s certifikátem šetrného lesního hospodaření FSC a nezapomeňte ho po Vánocích odvézt do sběrného dvora, kde se z něj stane štěpka nebo kompost.  Živý stromek může být i v květináči a ten si lze i pronajmout. Po Vánocích ho vrátíte do půjčovny, která ho znovu zasadí. 

Čím dřív se zapojíte jako jednotlivec, tím líp pro planetu. Udržitelnost je čím dál tím důležitější.

www.tvorimeudalosti.czwww.klepsimu.cz

https://www.facebook.com/odpovednadilna