Stavby bez emisí: Nulové emise na stavbě zajišťují elektrické jeřáby poháněné systémem pro ukládání elektrické energie od společnosti Eaton

Společnost Eaton je součástí nového výzkumu, jehož cílem je vytvořit model staveb, které nebudou produkovat emise. To by mohlo mít samozřejmě ohromné následky pro společnosti zajišťující dodávky energií a stavební společnosti. 

Společnost Eaton, ve spolupráci s norskou energetickou společností BKK, vytvořila verzi xStorage Containeru, která se může převážet a která může být opakovaně použita k zajištění flexibilních dodávek energie na různých lokacích. V rámci testu bude zařízení pohánět elektrické jeřáby na staveništi v Bergenu a využívat nízkonákladovou energii mimo hlavní špičky. Tím samozřejmě sníží nároky na síť v rámci denních špiček.  

Pokud výzkum splní očekávání a povede k tomu, že stavebnictví začne vice využívat zařízení pro ukládání energie, mohlo by to znamenat úlevu pro sítě a možnost pro dodavatele lépe řídit denní dodávky. V Norsku je energie ze sítě plně obnovitelná, ale v zemích, kde tomu tak není, umožňuje toto rozložení dodávek plně využít dostupné alternativní zdroje, namísto přepnutí na zdroje fosilní v době nejvyšší poptávky. 

Výzkumný projekt nazvaný PILOT-E je částečně financovaný norskou vládou a jeho cílem je dosáhnout nulových hodnot emisí ze stavenišť. Výsledky výzkumu budou sdíleny mimo Norsko prostřednictvím jeho partnerů. 

Tradiční způsob dodávání energie na staveniště znamená přívod ze sítě s použitím kabelů, naddimenzované dodávky a využití zařízení na naftu, která mají samozřejmě vysokou uhlíkovou stopu. Řešení od společnosti Eaton, které lze snadno přemístit, proto znamená úsporu času, financí a materiálů použitých na vytvoření dočasných kabelových přípojek. Ty většinou navíc zůstanou po dokončení stavby nevyužity, protože budova nakonec potřebuje méně energie než v průběhu stavby. 

Inovativní design zařízení, který je založený na klasickém xStorage Containeru od společnosti Eaton zajistí pro stavby ekonomicky přijatelnou možnost využívat úspornější energii mimo špičky, kterou potřebují, aby mohli upustit od využívání zařízení na naftu. 

Fabrice Roudet, ředitel segment pro ukládání energie ve společnosti Eaton, řekl: “Kontejner, který jsme pro tento výzkum vytvořili je robustní, kompatibilní a snadno a bezpečně přemístitelný bez potřeby ho rozmontovat nebo vyndat baterie. Obsahuje konvertory, baterie, světla, ohřívání, potlačení ohně, ventilaci a klimatizaci (HVAC), takže může být použitý ve všech klimatických podmínkách. Otestujeme ho v průběhu roku v teplotách, které se budou pohybovat mezi 30 stupni Celsia a minus 15 stupni Celsia.” 

Camilla Moster, ředitelka pro mobilní energie v BKK, řekla: “Doufáme, že tento výzkum poskytne důležité informace, které pomohou podpořit to, že více projektů zváží bateriovou technologii při řešení dodávek energií na stavby. V Norsku máme téměř 100% obnovitelný energetický systém, ale v zemích, kde tomu tak není může toto řešení umožnit snížení spotřeby energií ve špičkách, kdy je dodávána z fosilních zdrojů.” 

Dalšími benefity projektu, který potrvá několik let, je snížení hlukového znečištění, protože zařízení na elektrickou energii jsou méně hlučné než zařízení na naftu a také nulové emise. 

O společnosti

Společnost Eaton je vedoucí globální společností s širokými regionální zkušenostmi v oblasti distribuce elektrické energie a ochraně elektrických obvodů, v oblasti kvality zdrojů a záložních  zdrojů, kontroly a automatizace, bezpečnosti a ochrany lidských životů a strukturálních řešení. Společnost Eaton pomáhá společnostem řešit jejich energetické potřeby s pomocí svých komplexních služeb, distribuce a integrované digitální platformy. 

Společnost Eaton se zaměřuje na zlepšování kvality života a životního prostředí využíváním technologií a služeb v oblasti řízení energie. Poskytujeme udržitelná řešení, která našim zákazníkům pomáhají řídit elektrickou, hydraulickou a mechanickou energii bezpečněji, efektivněji a spolehlivěji. Naše tržby v roce 2020 dosáhly 17,9 miliardy amerických dolarů. Naše výrobky dodáváme zákazníkům ve více než 175 zemích. Máme přibližně 92 000 zaměstnanců. Pro více informací navštivte www.eaton.com

Chcete-li být informováni o posledních novinkách, můžete nás sledovat i na Twitteru (@ETN_EMEA) nebo na LinkedIn (Eaton EMEA).