Hyundai Motor Group odhalil MobED (Mobile Eccentric Droid) – zcela novou platformu pro všestrannou mobilitu

  • MobED (Mobile Eccentric Droid) má čtyři unikátně umístěná kola, která se pohybují optimálně a nezávisle s nízkým a plochým podvozkem
  • Platforma je koncipována pro využití tam, kde je vyžadována stabilita a vynikající manévrovatelnost; platformu lze využívat v komplikovaném a náročném prostředí díky nastavitelnému rozvoru náprav a flexibilnímu řízení kol
  • Technicky vyspělou platformu lze využívat i pro varianty s posádkou nebo pro bezobslužné systémy 
  • MobED zažije globální debut na veletrhu CES 2022, na němž Hyundai Motor představí svou budoucí vizi robotiky

Společnost Hyundai Motor Group (HMG) dnes odhalila MobED (Mobile Eccentric Droid), zcela novou a průkopnickou malou platformu pro mobilitu, využívající nejmodernější robotické technologie.

MobED má inovativní konstrukční uspořádání. Plochá, hranatá karoserie jezdí na čtyřech velkých kolech s nezávislým zavěšením, které umožňuje udržovat karoserii v optimální poloze a zachovávat jízdní stabilitu dokonce i na skloněných a nerovných cestách. Toto zavěšení a odpružení kol spolu s volně nastavitelným rozvorem náprav a flexibilním řízením umožňuje platformě jízdu v komplikovaném městském prostředí. 

„Vyvinuli jsme platformu MobED, abychom překonali omezení současných doprovodných a servisních robotů pro vnitřní prostory a současně maximalizovali jejich využitelnost ve velkoměstech dramatickým zlepšením celkové mobility platformy,“ řekl Dong Jin Hyun, vedoucí robotické laboratoře společnosti Hyundai Motor Group. „Díváme se také do budoucna, abychom zjistili, jak porostou požadavky potenciálních uživatelů platformy MobED a jak se bude rozšiřovat využití tohoto druhu technologie.“

MobED se přizpůsobuje různým povrchům vozovky a prostředím optimalizací polohy karoserie a kol. K tomu přispívají inovativní technologie ve výbavě vozidla včetně vyspělého „pohonu s excentrickým kolem“, systému řízení, brzdové soustavy a regulace výšky ze světa high-tech. Tři elektromotory uložené v každém kole poskytují výkon a zajišťují precizní řízení kol, ale na starosti mají také optimalizaci celkové polohy karoserie. 

Inteligentní konstrukční uspořádání každého kola s individuálním zdrojem hnací síly a systémem řízení umožňuje otáčení vozidla na místě a jeho pohyb všemi směry. Výsledkem je velmi efektivní mobilita dokonce i v těsných prostorách. Systém regulace polohy karoserie na základě excentrického mechanismu navíc stabilizuje polohu karoserie úpravou výšky každého kola podle stavu povrchu vozovky. Rázy od nerovností pomáhají pohlcovat také 12“ vzduchem plněné pneumatiky.

MobED má vnější délku 67 cm, šířku 60 cm a výšku 33 cm. Jeho hmotnost je 50 kg. Rozvor náprav 65 cm optimalizuje stabilitu při jízdě vyšší rychlostí, ale pro manévrování v nízkých rychlostech a komplikovanějších prostředích se může zkrátit na 45 cm. Vozidlo dokáže jet nejvyšší rychlostí 30 km/h. Sada akumulátorů s kapacitou 2 kWh umožňuje cca čtyři hodiny jízdy na jedno nabití.

Kompletně všestranný a modulární MobED lze využívat pro různé aplikace v závislosti na použité nástavbě. HMG očekává, že tato platforma bude díky své nastavitelnosti kol, kompaktním rozměrům karoserie a minimalizovaným reakcím na nerovnosti optimálním technologickým řešením pro doručování zboží a zásilek, doprovodné služby nebo filmování. Vynikající manévrovatelnost této platformy je také důležitým předpokladem pro její využití v roli servisních robotů provozovaných ve vnitřních prostorách i venkovním prostředí.

MobED lze po dostatečném zvětšení pro přepravu lidí využívat také jako zařízení pro mobilitu seniorů nebo hendikepovaných osob. Platforma může sloužit rovněž jako dětský skládací kočárek nebo vozidlo pro volný čas.

Společnost Hyundai Motor Group se zúčastní veletrhu CES 2022, který se koná ve dnech 5. až 8. ledna 2022 v Las Vegas. Hyundai Motor na veletrhu představí svou budoucí vizi robotiky. V expozici společnosti Hyundai Motor bude vystaven také MobED.