Kiwi.com: Zájem cestovatelů o vánoční dovolené se oproti loňsku více než ztrojnásobil

  • Mezi Čechy vedou evropské metropole, ohřát se poletí do Španělska či Dubaje
  • Na nízké ceny letenek lákají i další slunné destinace
  • Praha je mezi top 20 nejnavštěvovanějšími městy

Praha, 16. prosince, 2021 – Přes ztíženou epidemiologickou situaci a měnící se podmínky vstupu do turistických destinací nepolevuje zájem cestovatelů o lety ani v průběhu letošního prosince, resp. Vánoc. Mezi prosincem 2021 a začátkem ledna 2022 došlo dle dat Kiwi.com meziročně ke trojnásobnému nárůstu počtu rezervací letenek z ČR, a to nejvíce do Kyjeva, Paříže, Lvova, Říma a Londýna. Z teplejších destinací pak vede Španělsko a Dubaj. Nárůst rezervací zaznamenal i portál booking.com – oproti zimě 2019/2020 vzrostl počet rezervací ubytování provedených přes Kiwi.com o téměř 40 %. 

Obecný zájem cestovatelů z Česka o zimní cesty do zahraničí v letošním roce vzrostl. V porovnání se stejným obdobím pro rok 2019, tedy před vypuknutím pandemie, se počty rezervací mezi 1. prosincem 2021 a 2. lednem 2022 zvýšily, a to o 12,7 %. V porovnání s pandemickým rokem 2020 jsou letošní rezervace vyšší dokonce o více než o trojnásobek.

„Počty rezervací Čechů pro letošní období zimních dovolených aktuálně lehce převyšují ty z roku 2019. Domníváme se, že tomuto trendu napomáhá nejen postupující proočkovanost Čechů a pokračující obnova přímých leteckých spojení z pražského letiště, ale také fakt, že si cestovatelé již zvykají na opatření související s pandemií koronaviru a své cesty kvůli nim neruší v takovém rozsahu jako v minulém roce,” Eliška Řezníček Dočkalová, ředitelka Customer Experience v Kiwi.com.

Rostoucí zájem cestovatelů o zahraniční cesty potvrzují také data partnerské společnosti Booking.com. Dle údajů platformy se v letošním roce zvýšil počet rezervací ubytování zákazníků cestujících s Kiwi.com v porovnání s rokem 2019 o více než 38 %. Průměrná doba strávená v destinaci je 3,8 dne, nejčastěji v hotelích, následovaných apartmány a hostely. Co do počtu globálních rezervací ubytování na booking.com provedených přes Kiwi.com se Česká republika umístila letošní zimu na 10 příčce. 

Češi nadále preferují cesty v rámci Evropy, zájem je nejen o destinace s příznivějšími teplotami jako je Řím, Malaga, Barcelona či Tenerife, ale také o tradičnější města, včetně Paříže, Londýna, Amsterdamu, Kodaně či Budapešti. Ve hře je také opět zimní exotika, Kiwi.com aktuálně eviduje nejvíce rezervací do Dubaje, Češi dále vyhledávají lety do Istanbulu, Tel Avivu či New Yorku.

„Spojené arabské emiráty spadají aktuálně do kategorie zemí s nízkým rizikem nákazy, navíc nabízí příjemný únik do tepla. Dubaj je tak z pohledu rezervací letenek aktuálně jednou z nejoblíbenějších exotických destinací,” dodává Dočkalová. „Letenky tam jsou navíc snadno dostupné, například v prosinci je možné dostat se do Dubaje jednosměrným přímým letem pod 2500 korun,” doplňuje.

Globální data pak ukazují velký zájem především o cesty do Kyjeva, Londýna, Kuala Lumpur či Istanbulu. Oblíbený je také New York, Paříž či Dubaje, tedy destinace, které aktuálně patří mezi tři nejvyhledávanější destinace vůbec. Zahraniční turisté projevují zájem také o cesty do Prahy, která se celosvětově umístila mezi 20 světovými destinacemi. Mezi nejčastější návštěvníky Prahy pro období vánočních svátků jsou cestovatelé z Ukrajiny, Francie, Izraele, Itálie a USA.