První zrekonstruovaný dům na usedlosti Cibulka bude sloužit veřejnosti už v roce 2023

Praha 28. 12. 2021 – Část usedlosti Cibulka v pražských Košířích, která desítky let chátrala, se pro veřejnost nastálo otevře už v průběhu roku 2023.  První bude zrekonstruovaný původní klasicistní domek zahradníka v těsné blízkosti veřejného parku. Bude v něm kavárna a dočasně také kancelář Nadace rodiny Vlčkových. Ta se v roce 2026 přestěhuje do hlavní části celého areálu, kde začne fungovat Středisko dětské paliativní péče s lůžkovým hospicem. 

Chceme, aby Cibulka začala co nejdříve žít a sloužit místní komunitě a lidem, kteří chodí do parku na procházky. Domek zahradníka je svou polohou pro kavárnu ideální, protože je přirozeně oddělený od zbytku usedlosti, jehož rekonstrukce bude samozřejmě náročnější a bude trvat déle,“ říká architekt a vedoucí projektu Cibulka František Brychta z týmu Nadace rodiny Vlčkových. Spolu s architektkou Ivanou Dvořákovou připravili studii i vizualizace zrekonstruovaného domku zahradníka. Od začátku při práci kladou velký důraz na to, aby si stavba zachovala původní historický charakter a vše konzultují mimo jiné také s památkáři. 

Cílem úprav je vrátit domek zahradníka do stavu odpovídajícímu dvacátým létům 19. století, tedy době, kdy jej navštěvoval sám biskup Leopold Thun-Hohenstein. V první fázi budou odstraněny nepůvodní příčky a zazdívky oken, následně budou obnoveny bohatě zdobené fasády včetně iónských hlavic na jižní fasádě. Prvky, jejichž podoba se nedochovala, například původní okna a dvojitě lomený strop oranžerie nebo štítové okno v přízemí, budou nahrazeny střídmými novějšími útvary. 

Počítá se i s návratem původní sochařské výzdoby, slepé okno vedle hlavní brány usedlosti opět zkrášlí busta zahradníka. Její originál na začátku 19. století vytvořil sochař Václav Nedoma. Do nového výklenku před oknem kavárny bude zevnitř umístěna měděná figura Číňana. Návštěvníci se při pohledu na ni budou oknem moci současně dívat i na Čínský pavilon, na jehož střeše byla původně umístěna. 

Svůj někdejší charakter si zachová i okolí domku. Příjemnou atmosféru vedle kavárny bude nadále dotvářet také jalovec virginský, který byl součástí původních zahrad a v této velikosti je ve střední Evropě vzácný.

Kavárna bude ve spodní části domku. V přilehlé zahradě vybudujeme také letní posezení a dětské hřiště, vše veřejně přístupné z parku. Horní část domu dočasně poslouží jako kancelář Nadace. Po roce 2026 však počítáme s využitím i tohoto patra pro veřejnost, buď pro rozšíření kavárny nebo tu bude například klubovna či prostor pro různé komunitní akce,” doplňuje Ivana Plechatá, ředitelka Nadace rodiny Vlčkových.   

Celý areál usedlosti koupila Nadace rodiny Vlčkových v havarijním stavu v dubnu 2021. Od května do začátku prosince tu probíhaly nejnutnější práce, aby se kritický stav budov dále nezhoršoval. Jednotlivé stavby, v nichž bylo místy až po pás suti, vyklidila specializovaná firma. Její pracovníci také masivními dřevěnými konstrukcemi podepřeli stropy a krovy, protože už akutně hrozilo jejich zřícení. Velmi poškozenou a děravou střechu severního křídla, kterou dovnitř desítky let zatékalo, nahradili funkční střechou provizorní. Díky ní vydrží interiéry v suchu, než začne rekonstrukce hlavní části. 

Nadace rodiny Vlčkových začala otevírat areál pro veřejnost už letos. Zorganizovala tu například hudební festival Cibulka Open. Jeho další ročník je plánovaný na 14. května 2022. Konají se tu i prohlídky pro veřejnost.

Usedlost Cibulka byla v největším rozkvětu v roce 1826 po rozsáhlé rekonstrukci, kterou nechal provést její tehdejší majitel, hrabě Leopold Thun-Hohenstein. Otevření kompletně zrekonstruovaného areálu je plánováno na dvousté výročí jeho úmrtí.

„Jde o náročný projekt, který se vlivem výrazného navýšení cen stavebních materiálů i prací oproti našemu původnímu odhadu velmi pravděpodobně prodraží, ale stále jsme stoprocentně odhodláni jej zrealizovat a věříme, že s dobrou součinností všech, včetně úřadů, to do roku 2026 stihneme,“ komentuje vývoj a výhled František Brychta, který celý projekt Cibulka vede a má kromě jiného na starost i soutěžní workshop pěti vynikajících architektonických studií. Z něj před jarem roku 2022 vyjde vítězný návrh nové podoby celé usedlosti.