Investiční skupina Miton zpřístupňuje veřejnosti svá setkání odborníků na umělou inteligenci

Praha 5. ledna 2022 – Česká investiční skupina Miton, jejíž součástí jsou mj. vyhledávače módy a nábytku GLAMI a Biano, zpřístupňuje svá setkání odborníků na umělou inteligenci s názvem Miton Times. Prvním setkání určené pro odbornou veřejnost proběhne 11. ledna od 16 hodin fyzicky i online a experti se zaměří na téma Evropská regulace umělé inteligence v komerční a veřejné sféře.  

Pravidelná setkání pro odborníky z oblasti umělé inteligence jsou příležitostí pro sdílení aktuálních poznatků z výzkumu a vývoje AI. Podobná platforma pro debatu nad postřehy na poli umělé inteligence v Česku dosud chyběla. „Výměna zkušeností a vědomostí je stěžejní pro náš posun v tomto dynamickém oboru. V technologických firmách s vlastním AI výzkumem jsou takové diskuze standardní. S kolegy z firem v rámci portfolia Mitonu, např. Biano a Rossum, se pravidelně setkáváme již přes dva roky. Nyní chceme otevřít veřejnou diskuzi nad stěžejními tématy i s experty z jiných společností,“ vysvětluje Antonín Hoskovec, lídr pro výzkum a vývoj AI ve společnosti GLAMI.  

Jaký dopad bude mít Evropská regulace umělé inteligence  

Prvním tématem Miton Times je Evropská regulace umělé inteligence. Odborníci budou diskutovat, v jaké míře regulace omezí implementaci a používání technologie AI ve firmách i veřejných institucích. Umělou inteligenci nyní podniky využívají především k automatickému rozpoznávání obličejů, hodnocení uchazečů o zaměstnání nebo v rámci systémů doporučování zboží na základě chování zákazníka. Pro běžného spotřebitele regulace znamená lepší záruku nad automatizovanými systémy, které budou lépe auditovatelné, a transparentnost nakládání s daty.  

„Témata vybíráme cíleně z různých oblastí machine learningu. Prvním z nich je plán EU na regulaci umělé inteligence, který je hlavním předmětem diskuze IT expertů a také ochránců lidských práv. V únoru se zaměříme na technický vhled do fungování ekvivariantních neuronových sítí,“ uvádí Antonín Hoskovec

První setkání proběhne fyzicky i online 

Seriál seminářů s názvem Miton Times je určen pro odbornou veřejnost a zástupce firem, kteří pracují s umělou inteligencí nebo systémy AI vyvíjejí. Ti se mohou do diskuze aktivně zapojit, případně i přednášet. První seminář proběhne v úterý 11. ledna v sídle GLAMI od 16 hod. v budově Corso 2a v Karlíně a online na platformě Zoom. Zájemci se mohou zaregistrovat na platformě meetup.com, kde naleznou veškeré podrobnosti a následně také odkaz na záznam ze setkání.