Češi zkouší držet Veganuary. Každý účastník pomůže ušetřit až tři zvířecí životy

Lidé po celém světě se vedle již celkem zažitého Suchého února v posledních letech hojně zapojují také do Veganuary. Jde o každoroční výzvu organizovanou britskou neziskovou organizací, která povzbuzuje lidi k tomu, aby se v měsíci lednu stravovali více rostlinně. Obdoba této výzvy nyní dorazila i do Česka v podobě Veggie Challenge, za kterou u nás stojí organizace ProVeg Česko. V jiných zemích se přihlásilo již více než 400 000 osob. Každý účastník výzvy může během měsíce pomoci ušetřit až tři zvířecí životy a značné množství emisí CO2, vody a půdy.

„Veggie Challenge je 30denní výzva, která spotřebitelům a spotřebitelkám pomůže snížit spotřebu živočišných výrobků, a účinně jim pomáhá překonat nejčastější bariéry, které jim brání stravovat se více rostlinně, například seznámením s nejnovějšími rostlinnými produkty i doporučením ověřených receptů,” představuje Veggie Challenge manažerka kampaně Tereza Trávníčková.

Do výzvy se může kdokoliv zapojit jednoduchou registrací na https://veggiechallenge.cz. Každý účastník si pak vybere, zda bude jíst vegansky, vegetariánsky nebo jen na pár dní v týdnu zařadí bezmasé dny. Jakákoliv snaha se rozhodně počítá. 

Pro zdraví, zvířata i životní prostředí

Správně sestavená a vyvážená veganská strava je nejen bezpečná, ale může též pomoci při prevenci či léčbě některých nemocí. Má vliv na redukci hmotnosti, cholesterolu, reguluje krevní tlak i hladinu cukru v krvi. „Častým mýtem je, že rostlinná strava nedokáže zabezpečit dostatek bílkovin a vitamínů. Pokud váš jídelníček bude zahrnovat hlavně zeleninu, ovoce, luštěniny, celozrnné potraviny, ořechy či semínka a najdete rovnováhu mezi zdravým stravováním a občasným mlsáním, budete v pořádku,“ říká Tereza Trávníčková z ProVeg Česko.

Velkou motivací k zapojení mohou být i životy zvířat. Každý, kdo se rozhodne pro snížení konzumace (či úplné vyloučení) živočišných produktů, zejména masa, ale také mléčných výrobků a vajec, přispěje k menší poptávce po těchto produktech a následnému snížení zbytečného utrpení a umírání zvířat v budoucnosti. Pokud někdo během výzvy přejde z běžné stravy na 30 dní na čistě veganskou, ušetří přibližně tři životy suchozemských zvířat

Průmyslová živočišná výroba je zodpovědná za nejméně 14,5 % celosvětových emisí skleníkových plynů a způsobuje významnou degradaci životního prostředí od ztráty biodiverzity až po odlesňování. Přechod na rostlinnou stravu je tak spolu s omezováním plýtvání jídlem jedním z nejefektivnějších způsobů, jak zmírnit svůj dopad na klima. „Živočišná výroba je také klíčovým hráčem ve zvyšování spotřeby vody. Rostliny potřebují vodu ke svému růstu a produkce masa vyžaduje, aby zvířata nejdříve snědla velké množství rostlin. Pokud se zapojíte do Veggie Challenge, po dobu 30 dnů na rostlinné stravě můžete potenciálně ušetřit až 39 000 litrů vody,“ popisuje manažerka kampaně Tereza Trávníčková.

Pomoc, recepty i motivace

Je všeobecně známé, že ve dvou a více se to lépe táhne. Jinak tomu není samozřejmě ani v případu Veggie Challenge. Každý, kdo se zapojí, najde potřebnou dávku motivace na webu a také v moderované facebookové skupině a získá přístup ke 100 lahodným receptům. K dispozici je také osobní koučka, která ráda pomůže, když si někdo nebude s něčím vědět rady. Kromě toho všechny účastníky pravidelně zásobuje také newslettery plnými užitečných tipů a receptů, se kterými bude dodržení výzvy ještě snadnější. Přihlásit se lze kdykoliv až do konce ledna, výzva pak běží od dne přihlášení po dobu dalších 30 dnů.

Více informací a přihlašovací formulář najdete zde: https://veggiechallenge.cz

O ProVeg

ProVeg International je organizace zvyšující povědomí o potravinách, která pracuje na transformaci globálního potravinového systému nahrazením živočišných produktů rostlinnými a kultivovanými alternativami. ProVeg spolupracuje s rozhodovacími orgány, společnostmi, investory, médii a širokou veřejností, aby pomohla světu přejít na společnost a ekonomiku, které jsou méně závislé na živočišném zemědělství a udržitelnější pro všechny lidi, zvířata a naši planetu.