Krypto talenty jsou na roztrhání. Počty pracovních pozic pro odborníky na kryptoměny se zvýšily během jednoho roku o stovky procent

Pracovní trh se oficiálně otevřel těm, kteří mají co říci ke kryptoměnám
a k blockchainu. Potvrzují to data publikovaná provozovatelem nejznámější profesní sociální platformy LinkedIn, ale i report vydaný společností Bloomberg. Ten dokonce upozorňuje na 615% nárůst počtu pracovních inzerátů souvisejících s blockchainem a kryptoměnami v USA, a to v období od srpna 2020 do srpna 2021.

Rovněž zájem velkých bank o krypto talenty je na vzestupu – v prvním pololetí roku 2021 se na LinkedInu zvýšil počet inzerátů o 40 % oproti stejnému období roku předcházejícího. Přitom právě velkým bankám dlouho patřily ty nejskeptičtější hlasy promlouvající směrem ke krypto odvětví. Podle analytiků společnosti CRYFIN například Goldman Sachs najal 82 krypto profesionálů, Wells Fargo 74 a JPMorgan Chase & Co 63. 

Je ironické, že bankovní sektor zahájil masivní poptávku po odbornících, jejichž znalostní doménou jsou aktiva, která nemají s centralizovanou regulatorikou typickou pro bankovní prostředí téměř nic společného. Jde spíše o opak. Přesto např. společnost LinkedIn reportovala, že počet pracovních pozic inzerujících práci s kryptoměnami a blockchainem vzrostl v roce 2021 o 395 % oproti předchozímu roku.  Domnívám se, že i tento vývoj na pracovním trhu v bankovním sektoru přispívá k rehabilitaci vnímání kryptoměnových financí jako moderního a seriózního odvětví,“ říká Václav Holler, CEO společnosti CRYFIN.

Kromě finančních institucí jako jsou banky, investiční banky a hedge fondy stojí o krypto profesionály i fintechové a technologické společnosti typu Apple, Meta, Block nebo Tesla. Zájem je především o softwarové vývojáře, specialisty na digitální bezpečnost, marketing a business development. A správné talenty jsou firmy připraveny i velmi štědře odměnit – nabídka platů pro krypto odborníky se pohybuje o 20–30 % výše ve srovnání s výdělky pracovníků podobných rolí v tradičnějších finančních odvětvích. Podle Hollera tato platová politika jasně ilustruje snahu velkých hráčů přilákat nejlepší autority v oboru a pomoci jim překonat nedůvěru ke kryptoodvětví.  

Pracovní trh však v současnosti nezažívá pouze masivní poptávku po krypto
a blockchainových specialistech. Dochází také ke konkurenčnímu boji o zkušené zaměstnance mezi krypto společnostmi a velkými firmami či regulátory. „Aktuální situaci skutečně považuji za „odliv mozků“ do kryptosegmentu. Například bývalý CEO Google Eric Schmidt se stal strategickým poradcem pro Chainlink, vývojáře technologií pro dodávání dat na blockchain. Bývalý hlavní kontrolor regulatorního orgánu OCC Brian Brooks se stal nejdříve CEO krypto burzy Binance US a nyní zastává stejnou roli u blockchainové firmy Bitfury. Burza Coinbase zase přetahuje zaměstnance investičním bankám jako HSBC, Barclays a JPMorgan.“ vyjmenovává Holler. 

Dočkáme se tedy naplnění výroku jednoho ze zakladatelů burzy Coinbase Freda Ershama, který tvrdí, že krypto odvětví má potenciál vytvořit stejný počet pracovních pozic jako internet? To ukáže až vývoj následujících měsíců, skutečností ovšem zůstává, že na nejvýznamnějších kryptoměnových burzách zůstávají aktuálně otevřeny stovky atraktivních pracovních pozic.

O společnosti CRYFIN a. s.

CRYFIN je technologicky zaměřený finanční holding se zaměřením na kryptoaktiva.
V oblasti tradingu využívá nejmodernější technologie a za použití dat z blockchainů, strojového učení a umělé inteligence přináší svým klientům to nejlepší z oblasti kryptoaktiv. V současné době se jedná o největšího kryptoměnového správce majetku
v ČR a na Slovensku.