Ochrana vody vzhledem k těžbě v Turówu je zásadní, kritici ale informace deziterpretují

Liberec, 28.1. 2022 – Nestává se často, aby Pirát, navíc krajský radní pro otázky životního prostředí, nesouhlasil s nějakou ekologickou aktivitou. V případě platformy Společně pro vodu, která se zabývá dopady těžby v příhraničním polském dole Turów tomu tak ale je. Václav Židek, který se na podobě dohody s polskou stranou svými komentáři také podílí totiž nevidí situaci tak černě jako aktéři iniciativy a dokonce vnímá jistou míru dezinterpretace informací.

Úvodem je na místě říct, že naprostá shoda panuje ve snaze v ochraně zájmů obyvatel českých obcí bezprostředně zasažených důlní činností na polské straně. Hluk, prašnost a především stav podzemní vody jsou závažná témata. “Jako pirátský radní Libereckého kraje jsem u všech jednání bedlivě sledoval, aby dohodnutý kompromis maximálně ochránil životní prostředí a zdraví obyvatel našeho kraje. Mezinárodní dohoda se podepisuje dobrovolně, musí být přijatelná pro obě strany a zároveň vymahatelná z pohledu Soudního dvora EU na základě exaktně prokazatelných pochybení a škod,” říká Václav Židek.

Zároveň reaguje na informace, že ministerstvem životního prostředí připravovaná smlouva řeší jen finanční kompenzace a naopak ochranu podzemních vod jen minimálně nebo vůbec. Aktuální znění smlouvy je na základě bilaterální dohody bohužel dosud neveřejné a vedené v utajení. Jenže podle Židka už předchozí verze smlouvy z 30. září 2021 řeší ochranu vody především.

“I podle loňské verze smlouvy, s níž iniciativa operuje, je zřejmé, že největší část se právě věnuje ochraně podzemních vod a řešení případných sporných otázek především v této oblasti. Když zvážím, že v této platformě namnoze figurují právníci, je pro mne zarážející, že tu smlouvu takto dezinterpretují,” podivuje se Václav Židek a dodává: “Ve smlouvě je jasně popsáno, co a jak se bude vyhodnocovat, rozšíření monitoringu i potřeba dalších opatření, pokud se prokáže že ta aktuální nejsou dostatečná. Doslovně je tam i uvedeno, že  funkčnost opatření se posuzuje podle stavu odtoku vody z českého území.”

Není třeba si aktuální situaci s vodou malovat jakkoliv narůžovo, jen když se řekne A, je třeba říct i B, abychom byli objektivní. Podle dat z vrtů z 5. května 2021 voda ve vrtech stále klesá. “Ano, to je pravda, ovšem není to důkaz nefunkčnosti těsnící stěny. Změna situace v tak vzdáleném kolektoru podzemní vody bude znatelný až po několika letech, než se doplní deficit napříč geologickými vrstvami. Proto je pro nás důležité mít i data přímo z dolu, které nám zajistí nově uzavřená dohoda. Pro ochranu vody potřebujeme znát všechny změny stavu hned a ne až po letech,” uzavírá Židek.—-
liberecky.pirati.cz