Prestižní architektonické ocenění míří do Prahy: Magenta Experience Center boduje udržitelností i nabídkou vzdělávacích aktivit

Magenta Experience Center, které T-Mobile v loňském roce otevřel jako první koncept v celé Evropě na pražském Pankráci, bylo oceněno prestižní světovou architektonickou cenou Archframe Design Awards 2021 v kategorii retail interiér. Inovativní prostor, který nabízí edukační a konferenční prostory i vzdělávací programy pro školy a veřejnost, se rozkládá na ploše přes 800 metrů. Jeho unikátní koncept staví na udržitelnosti a inovacích a 2. února slaví první rok svého fungování. 

Na oceněném architektonickém řešení Magenta Experience Center se podíleli i studenti českých škol. První návrhy vznikly v červnu 2020 na třídenním T-Hackathonu, kterého se zúčastnilo 44 studentů v 17 týmech. Autorské studie přinesly celou řadu zajímavých konceptů a hned 11 ideových nápadů T-Mobile využil při samotné realizaci. Vítězné týmy se následně vydaly do architektonické kanceláře art1st v Budapešti, kde společně s architekty skupiny Deutsche Telekom pracovaly na finálním návrhu. 

Oceněná realizace centra z dílny art1st studia získala v soutěži titul Gold Winner a dostala se tak po bok dalších inovativních projektů světových architektonických jmen ze Španělska či Spojených států. „Magenta Experience Center není jen obyčejným prodejním místem. Od počátku jsme chtěli vytvořit především prostor pro setkávání, kde se lidé mohou dozvědět něco nového a třeba si i vyzkoušet nejnovější inovace a nápady. I proto se na návrhu a realizaci podíleli jak studenti, tak české firmy. Získané prestižní ocenění je důkazem, že se nám společně podařilo vytvořit opravdu unikátní prostor,“ dodává Radek Janíček, manažer Magenta Experience Center. 

Pražské Magenta Experience Center jako jediný koncept v Evropě

Magenta Experience Center je svým konceptem unikátní nejen v rámci České republiky, ale i celé Evropy. Cílem společného projektu českého T-Mobile a Deutsche Telekom bylo vytvořit inovativní prostor, který bude propojovat návštěvníky nejen z řad zákazníků a poskytne jim možnost zažít celý prostor novým způsobem. 

Udržitelnost i vzdělávání

Provoz Magenta Experience Center klade důraz na ekologii, recyklaci, udržitelnost i podporu mladých tuzemských firem. Díky nápadům studentů je prostor také plný zeleně. Česká společnost Future Farming se postarala o vybudování aquaponické farmy, o živé zelené stropy a vertikální zahrady pečuje tuzemská firma Čarokvěty.

Inspirativní prostředí Magenta Experience Center nabízí nejen prostor pro relaxaci a objevování, ale také vzdělávací programy pro širokou veřejnost i školy a zájmové instituce. I přes koronavirové restrikce přivítalo od svého otevření už více než 75 000 návštěvníků a poskytlo prostor pro více než 350 akcí. Výukovými a tematickými kurzy v MEC prošlo přes 500 školáků, přičemž pilotní běhy byly realizovány v rámci letních příměstských táborů a bloky pro školy probíhají od října loňského roku. Jednotlivé programy vznikly ve spolupráci s Českou národní koalicí pro digitální pracovní místa a jsou poskytovány bezplatně. Společným cílem všech vzdělávacích programů je co nejvíce využít unikátních prostor Magenta Experience Center jako příjemnou, inovativní a podněcující učebnici nového formátu. 

O Archframe Design Awards

ArchFrame Design Awards je jedno z nejprestižnějších světových ocenění pro architekty a designéry. Oceňuje vynikající nápady, které nově definují architektonický design prostřednictvím zavádění nových technologií, materiálů, programů, estetiky a prostorové organizace spolu se studiemi o globalizaci, flexibilitě, přizpůsobivosti a digitální revoluci. ArchFrame platforma které zkoumá vztah architektury a přírody, architektury a komunity a architektů a města.

O společnosti

​​T-Mobile je největší operátor v ČR, který poskytuje mobilní služby již 6,3 milionům zákazníků. Neustále inovuje a rozšiřuje mobilní infrastrukturu, provozuje již více než 1042 5G vysílačů a svou sítí páté generace pokrývá 21 % obyvatel ČR. Jako digitální leader T-Mobile zásadně přispívá digitalizaci Česka budováním a rozvojem optické infrastruktury s cílem naplnit svou dlouhodobou vizi o Propojené zemi.
Na průmyslovém využití 5G sítí T-Mobile spolupracuje s předními českými technickými univerzitami, na nichž buduje privátní kampusové sítě. Společné projekty v podobě inovačních hubů a testbedů pak cíleně podporují digitalizaci firem, startupy a rozvoj inovačního prostředí v ČR.
T-Mobile je stabilním a silným partnerem malých i velkých firem, kterým nabízí nejmodernější datacentra a pokročilá řešení pro bezpečnou a spolehlivou správu dat. Služby v oblasti kybernetické bezpečnosti či cloudová a systémová řešení využívají nejen korporace a státní správa, ale také drobní živnostníci.
Jednou z priorit společnosti je ohleduplné a udržitelné podnikání. Kromě naplňování konkrétních cílů v rámci iniciativy Green Deal se T-Mobile dlouhodobě zaměřuje i na zmírnění digitální propasti a mentální wellbeing a podporu společensky zodpovědných aktivit. Vůči společnosti jako celku pak přijal auditovatelný závazek, že do konce roku 2024 budou mít jeho CSR aktivity přímý dopad na 555 200 jedinců. Společnost cíleně podporuje neziskové organizace i jednotlivce, pomáhá při mimořádných událostech a její zaměstnanci se pravidelně zapojují do řady dobrovolnických aktivit po celé ČR.
T-Mobile je členem národní sítě UN Global Compact a její služby byly již potřetí hodnoceny jako nejlepší v Best-in-test UMLAUT (dříve P3).

Více informací o společnosti najdete na www.t-mobile.cz.