Telemedicína v roce 2021: pomáhala lidem bojovat se stresem a doplnila kapacity praktických lékařů

Počet telemedicínských konzultací v rámci platformy Lékař online 24/7 se meziročně zvýšil o 15 %. Nejčastěji šlo o pacienty ve věku 21-30 let z Prahy nebo Středočeského kraje. V rámci telemedicínských služeb lidé obvykle konzultovali dermatologické problémy či covid-19. Pomoc ale vyhledávali také v případě psychických potíží – stresu nebo depresí. Konzultace s odborníkem na dálku zároveň vzrostly i vlivem vyšší vytíženosti klasické zdravotní péče.

Koronavirová pandemie se podepsala mimo jiné i na nedostatečném počtu praktiků. Ordinace mnohde fungovaly v omezeném režimu, řada lékařů navíc musela během ní sama do karantény. Telemedicína se tak stala adekvátní alternativou klasické lékařské péče. Mnozí z uživatelů se ke službě opakovaně vrací. „Pacienti s námi často konzultují běžné problémy, které řeší praktičtí lékaři. V případě potřeby fyzikálního vyšetření či doplnění dalších vyšetření pacienty vždy odkazujeme na příslušné fyzické pracoviště. Nejčastější problémy, jako jsou bolesti zad, vyrážky, nachlazení či bolest hlavy ale umíme řešit přímo v rámci konzultace. Pacientům můžeme také vystavit e-recept, samozřejmostí je odeslání lékařské zprávy z proběhlé konzultace,“ popisuje službu MUDr. Petra Bomberová Kánská

Fyzická i psychická pomoc na dálku

Výjimkou ale nejsou ani otázky týkající se mentálního zdraví a duševní pohody. V současném psychicky náročném období se pacienti na Lékaře oline obracejí i s dotazy souvisejícími s úzkostnými stavy a depresemi. Podle MUDr. Bomberové Kánské tak může služba fungovat i jako první krok v péči o vlastní duševní zdraví. „Pro pacienty může být online konzultace jednodušší a dostupnější variantou, jak o svých problémech otevřeně mluvit. Pacienti mnohdy neví, na koho se se svými problémy mohou obracet a často jsme pro ně první záchytný bod,“ dodává lékařka.

Pomoc vždy po ruce

Obyvatelé Prahy a Středočeského kraje tvořili v minulém roce až 45 % pacientů služby Lékař online 24/7. Nejméně pacientů naopak pocházelo z Karlovarského kraje a z Vysočiny. Služba je také o něco populárnější mezi ženami – ty tvoří zhruba 60 % uživatelů. Co se týče věkové struktury, nejoblíbenější je aplikace u generace mileniálů, tedy lidí ve věku 21-30 let. Nejvíce konzultací na dálku loni registrovali lékaři v pondělí, nejméně naopak v neděli. Nejčastěji probíhaly v ranních hodinách a po páté odpoledne.

Telemedicína na vzestupu

Službu Lékař online 24/7 představila zdravotnická skupina EUC již na podzim roku 2020. Tehdy konzultace dosahovaly řádově několika stovek měsíčně. Pandemie koronaviru ale nástup distanční medicíny urychlila. „Důležitým milníkem telemedicíny v Česku se stalo spuštění bankovní identity v loňském roce. Ta je pro nás optimálním nástrojem pro ověření pacienta při telemedicínské konzultaci. Například ve Skandinávii, kde je již telemedicína široce využívaná, je bankovní identita u řady poskytovatelů jediným nástrojem, jak vstoupit do zabezpečené telemedicínské konzultace pacienta s lékařem,“ dodává Ing. Václav Vachta, generální ředitel skupiny EUC. Loni se služba nabízející konzultace s lékařem na dálku stala součástí klientské aplikace mojeEUC, která ji propojila s dalšími doplňkovými službami. 

Pro přístup k plnému rozsahu služeb aplikace vyžaduje, stejně jako při návštěvě praktického lékaře, ověření totožnosti za účelem maximálního zabezpečení osobních a zdravotních údajů. To lze v rámci aplikace vyřídit buď pomocí bankovní identity (BankID), nebo naskenováním průkazu totožnosti a obličeje uživatele. Při plné registraci tak získá uživatel přístup k platformě Lékař online 24/7, svému osobnímu kalendáři vyšetření i schránce pro e-recepty. Ostatní benefity aplikace, mezi něž patří například nulový doplatek na vybrané léky na předpis, chytrý test zdraví pro výběr nejvhodnějších vitamínových balíčků, slevy v lékárenském e-shopu, v kamenných EUC lékárnách, slevy na vybraná laboratorní vyšetření nebo asistent medikace, který pomáhá s dávkováním léků i odhalováním nežádoucích lékových interakcí, jsou pak dostupné i v případě, že se uživatel rozhodne pouze pro základní úroveň registrace přes e-mailovou adresu.

Na rozdíl od klasické péče mají pacienti praktika v rámci Lékaře online 24/7 k dispozici do 30 minut od vyplnění úvodního diagnostického dotazníku, a to z pohodlí domova. Stačí jim k tomu chytré zařízení a internet. „Služba je nastavená tak, aby účinně šetřila čas pacientů i lékařů. Díky ní si pacienti nemusí např. v případě nedostupnosti jejich praktického lékaře hledat informace na internetu nebo online poradnách,“ říká MUDr. Petra Bomberová Kánská, vedoucí lékařka služby Lékař online 24/7.

Lékař online 24/7:

je služba distanční medicínské péče, kterou nabízí EUC. Pacient může své zdravotní problémy řešit s lékařem okamžitě, prostřednictvím chatu nebo videohovoru přes mobil či počítač, odkudkoli, kde je připojení k internetu. Služba je dostupná 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. Pacient předem online vyplní inteligentní dotazník s anamnézou. Lékař poté reaguje do 30 minut, vyšetření trvá obvykle 6-10 minut a je naprosto diskrétní a bezpečné. Zkušenosti lékařů ze služby Lékař online 24/7 ukazují, že 7 z 10 případů vyřeší online. Pokud lékař nedokáže vyřešit problém online, může doporučit i osobní návštěvu, objednat pacienta k dalším vyšetřením, vystavit e-recept nebo žádanku na vyšetření covid-19. Během vyšetření totiž lékař vytváří zdravotnickou dokumentaci, o niž se lze opírat při následné péči – pacientovi je vystavena lékařská zpráva, kterou může následně předat například svému praktikovi. Jako poskytovatel zdravotních služeb musí EUC pracovat s jednoznačně ověřeným pacientem pro účely poskytování zdravotních služeb, sdílení zdravotní dokumentace nebo zasílání e-receptu pacientovi. K ověřování totožnosti klientů, kteří si chtějí aktivovat svůj profil v aplikaci mojeEUC, proto služba využívá technologii Bank ID. Více na www. euc.cz/lekar-online/

Skupina EUC: 

Zdravotnická skupina EUC tvoří největší síť ambulantních klinik v ČR. Je největším poskytovatelem ambulantní péče, prémiové péče, mamoscreeningu a lékařské péče pro zaměstnavatele. Od roku 2011 do roku 2020 investovala 974 milionů korun především do modernizace přístrojů, vzdělávání zaměstnanců a elektronizace systémů a služeb. Ve 25 zdravotnických zařízeních napříč ČR, 11 mamocentrech, 23 lékárnách a 11 laboratořích zaměstnává 2 230 zdravotníků, kteří poskytnou péči téměř 1,3 milionu pacientů ročně. Na podzim 2017 vydala jako první v sektoru zdravotnictví v ČR emisi dluhopisů, v celkovém objemu 1,4 miliardy korun. Více na www.euc.cz