Lépe placenou nebo novou práci sólo rodičům pomůže najít Klub svobodných matek a JTI

Praha / 22. února, 2022 – Najít nové zaměstnání, nebo lépe placenou práci, kterou jde sladit s péčí o děti. S tím sólo rodičům pomáhá Akademie práce pro samoživitele, společný program Klubu svobodných matek a společnosti JTI, jehož první série odstartovala v únoru. Účastnicím a účastníkům vypiluje životopis, zajistí kvalitní kurzy a školení a pomůže například i s hlídáním dětí. A hlavně pomůže vytipovat nejvhodnější pozice přesně na míru konkrétní rodině.

„Akademie práce je určená rodičům, kterým se nedaří najít zaměstnání anebo potřebují získat lepší práci, aby mohli být finančně nezávislí na druhých, na státu,“ říká Dana Pavlousková, ředitelka a zakladatelka Klubu svobodných matek. „Zkrácené úvazky, flexibilní pracovní podmínky, zaměstnavatelé, kteří si uvědomují, že pro samoživitele jsou děti prostě vždy na prvním místě, jsou v Česku stále ještě poněkud vzácní; situace je o to komplikovanější, když opustíme pohodlí dojezdové vzdálenosti do Prahy, případně dalších velkých měst. Přitom samoživitelek a samoživitelů je v Česku kolem 200 000 a řada firem neustále řeší nedostatek pracovníků a právě sólo rodiče obvykle patří k těm nejvěrnějším zaměstnancům,“ upozorňuje Pavlousková.

„V JTI ctíme svobodu volby. Proto podporujeme programy, které pomáhají lidem, aby si pomohli sami. Akademie práce je přesně taková – pomáhá lidem získat nebo posílit ekonomickou samostatnost, aby mohli žít život podle svých představ,“ říká Stephane Berset, generální ředitel JTI pro Česko, Maďarsko a Slovensko. „Toho, co říkáme navenek, se držíme i uvnitř JTI. Rodiče s námi můžou využít flexibilní úvazky, nedávno jsme například po celém světe zavedli nejméně dvacetitýdenní rodičovskou dovolenou s plnou mzdou, kterou můžu využít všichni rodiče bez ohledu na pohlaví, orientaci, nebo na to, jak se rodiči stali,“ dodává Berset.

Jedna z účastnic, Ivica, na otázku, co od účasti v projektu očekává, říká: “Očekávám, že se mi povede posunout se dál, najít si skvělou práci se skvělým kolektivem. Věřím, že se mi povede být opět o něco šikovnější a nebudu se bát pohovorů a nepříjemných otázek v nich.” Další z účastnit, Kateřina, potvrzuje, že situace pro ni, jakožto samoživitelku žijící ve Staňkově, napůl cesty mezi Plzní a Domažlicemi, je s rostoucí vzdáleností od větších měst skutečně o to složitější: „Zaměstnání hledám od minulého června, bohužel stále nemohu nic najít.”

Akademie práce sólo rodičům bezplatně zajistí podrobné vyhodnocení jejich stávající situace, navrhne a zrealizuje ideální řešení v podobě vytvoření dokonalého profesního životopisu a přípravy na pracovní pohovor, prezentace na sítích a pracovních portálech, zajištění rekvalifikačních, jazykových odborných kurzů, pomoci při vyhledávání konkrétních pracovních pozic včetně případné materiální podpory v podobě pracovních pomůcek.

Akademie práce navazuje na úspěšnou Akademii podnikání, ve které JTI a Klub svobodných matek pomohli 22 samoživitelkám odstartovat, či v době omezení mezilidských kontaktů udržet, svoje podnikání. Vznikla tak například baletní škola, výroba oceňovaných domácích marmelád, kadeřnický salón pro zvířecí miláčky, šperkařská dílna nebo krejčovská výroba.

Více informací k Akademii práce, včetně přihlášek, je k nalezení na https://www.klubsvobodnychmatek.cz/akademie-samozivitelek

Podnikáte? Nedaří se Vám sehnat spolehlivé zaměstnance a máte rádi flexibilní podmínky? Přihlaste se do programu Akademie práce také – vedle věrných zaměstnanců můžete získat i podrobné informace z praxe, jak pracovněprávní, tak lidské, jak si sólo rodiče a zaměstnavatelé nejlépe umí vyjít vstříc.

###

JTI je přední mezinárodní společnost zabývající se tabákovými výrobky a vapováním působící ve více než 130 zemích světa. Je globálním vlastníkem značky Winston, dvojky na světovém trhu cigaret, a značky Camel mimo USA, a má také největší podíl na prodeji obou značek. Mezi další globální značky JTI patří Mevius a LD. V České republice je JTI druhou největší tabákovou společností na trhu. JTI patří také významná pozice na mezinárodním vapovacím trhu se značkou Logic a na trhu zahřívaného tabáku s produkty Ploom. Společnost JTI se sídlem ve švýcarské Ženevě zaměstnává přes 44 000 lidí a již osmým rokem po sobě získala ocenění Global Top Employer. JTI je členem Japan Tobacco Group. Další informace najdete na www.jti.com

Klub svobodných matek poskytuje rodinám samoživitelů finanční, materiální a odbornou právní pomoc. Ve svých programech pomoci pomáhá s financemi na zajištění potravin a nákladů na bydlení, dětem hradí obědy ve školkách a školách, letní tábory a vánoční dárky. Příjemci pomoci jsou důkladně prověřováni a Klub spolupracuje s terénními sociálními pracovníky, azylovými domy a pobočkami Úřadu práce.