Společnost DIANA Biotechnologies dodala na trh již šest milionů PCR testů. Čeští vědci navyšují kapacitu po celé České republice

Praha, 24. února 2022 – Již přes šest milionů PCR testů od začátku pandemie dodala na trh česká společnost DIANA Biotechnologies a jako největší výrobce dominuje českému trhu. Od počátku firma pohotově reaguje na epidemickou situaci a potvrdila, že biotechnologické obory jsou pro zvládání pandemie nepostradatelné. Aktuálně vyrábí až okolo milionu testů za měsíc, z nichž velkou část tvoří neinvazivní PCR testy ze slin a kapacity stále navyšuje. Zásobuje téměř 40 procent českého trhu s PCR testy a zajišťuje kapacity i na místech, kde donedávna nebylo PCR testování běžně dostupné.

Martin Dienstbier, finanční a provozní ředitel DIANA Biotechnologies: ,,Na počátku pandemie české zdravotnictví trpělo nedostatkem PCR testů a dodávky ze zahraničí byly nedostatečné. Během několika měsíců jsme přišli s vlastními ultrapřesnými PCR testy, které stále inovujeme. Nyní vyrábíme zhruba milion testů měsíčně a jsme schopni dostat se až na čtyřnásobek. Přesto neustále slýcháme, že je testovací kapacita v Česku nedostatečná. To však nesouvisí s množstvím testovacích sad,  ale spíš s nedostatkem laboratorních kapacit. Právě tyto kapacity chybí a potřebujeme je budovat systematicky v delším časovém horizontu. Na limity narážíme i na vrcholu omikronové vlny, kdy laboratoře dokázaly odhalit jen zlomek nově pozitivních.” 

DIANA dodává testy do mnoha regionů

DIANA Biotechnologies ve spolupráci s partnery pomáhá budovat kapacity PCR testování v mnoha krajích ČR, a tím zvyšuje dostupnost kapacit PCR testů. Ubylo tak míst, kde lidé musí kvůli testu cestovat desítky kilometrů nebo dlouho čekat na výsledky. PCR testy ze slin Guardiana už jsou nyní nabízeny na více než 80 odběrných místech po celém Česku. Od ledna technologii Guardiana používají nově například i laboratoře v pěti jihočeských nemocnicích v Českých Budějovicích, Strakonicích, Táboře, Jindřichově Hradci a Písku. Šest nově otevřených odběrových míst je také v Brně.

Čtyřicet procent testů v Česku je od DIANA Biotechnologies

V roce 2020 dodala společnost na trh 800 tisíc testů. Během loňska podstatně navýšila kapacity a trh zásobila více než pěti miliony testovacích sad. ,,Podle oficiálních dat ministerstva zdravotnictví laboratoře v České republice od začátku pandemie provedly přes 20 milionů PCR testů. Naše společnost na tuzemském trhu neustále posiluje a nyní ho zásobujeme téměř ze 40 procent. Jako první jsme masově rozšířili PCR testy ze slin, kterých jsme na trh dodali přes 1,5 milionu. Většina vyhodnocování testování probíhá v naší i jiných plně automatizovaných laboratořích, které mohou mít kapacitu až 10 tisíc vzorků denně. Díky inovativním technologiím jsme také schopni spolehlivě rozeznávat různé varianty viru a předvídat tak epidemickou situaci,” říká Václav Navrátil, CEO a vědecký ředitel DIANA Biotechnologies.

DIANA Biotechnologies v číslech

Vyrobených testů od srpna 2020                                            6 milionů
PCR testy ze slin Guardiana                                                   1,5 milionu
PCR testy pro stěry z nosohltanu                                          4,5 milionu
Odběrová místa v ČR pro testy ze slin Guardiana                80
Aktuální podíl na tuzemském trhu                                          40 procent

O společnosti DIANA Biotechnologies
DIANA Biotechnologies s.r.o. je česká biotechnologická společnost zabývající se výzkumem a vývojem léčiv a vysoce citlivých diagnostických metod. Byla založena v roce 2018 a rozvíjí zejména aplikace kolem patentované technologie DIANA, kterou vynalezl CEO a vědecký ředitel firmy Václav Navrátil během svého působení na Ústavu organické chemie a biochemie Akademie věd. Portfolio firmy je ale výrazně širší a se svými produkty míří na světové trhy, kromě vývoje nových léčiv a diagnostických metod pro detekci nových biomarkerů se zaměřuje také například na vývoj monoklonálních protilátek pro diagnostiku i terapie a na PCR diagnostiku virových onemocnění.  Firma staví na týmu špičkových vědců s unikátní expertízou v molekulární biologii, biochemii, organické a medicinální chemii, farmakologii a laboratorní automatizaci. Cílem DIANA Biotechnologies je stát se nadnárodní biotechnologickou společností vyvíjející vlastní originální léčiva. Za tímto účelem už při svém vzniku společnost získala významný privátní investiční kapitál. Společnost sídlí ve Vestci u Prahy. Pro více informací o společnosti prosím pokračujte na www.dianabiotech.com a sledujte na Facebooku www.facebook.com/DIANABiotechnologies a Twitteru twitter.com/DianaBiotech.

O testech na COVID-19 společnosti DIANA Biotechnologies
Ultra citlivé neinvazivní PCR testy ze slin od DIANA Biotechnologies jsou založeny na technologii DBdirect využívající metodu přímého RT-PCR, která nevyžaduje izolaci RNA v separátním kroku. To znamená, že je vzorek slin nebo stěrů přímo přidán do PCR roztoku a laboratorní proces je jednodušší a rychlejší oproti dosavadní používané izolační metodě. Přesnost detekce COVID-19 ze slin je s použitím této technologie přitom dokonce vyšší než u standardní PCR detekce ze stěrů z nosohltanu.    Přímé PCR testy ze slin jsou vhodné jak pro velké laboratoře s automatizovaným zpracováním vzorků, tak i pro ruční zpracování vzorků. Metoda má certifikaci CE IVD a lze ji používat k diagnostice v zemích EU, zemích EFTA, Švýcarsku, Turecku a dalších zemích uznávajících CE IVD. Pro více informací pokračujte na www.diana-covid19.cz nebo www.guardiana.cz .