Jednoduchá Wi-Fi síť pro rodiče, či seniory

V dnešní době je připojení k internetu takřka nutností. Už kvůli komunikaci, která se stále častěji řeší na dálku. Do světa internetu tak často bývají zasvěcováni i senioři a není výjimkou, že síť dnes dokáže ovládat i 80letý člověk.

Ačkoliv v dnešní době je standardem už Wi-Fi 6 a pomalu se začíná prosazovat i „mezigenerace“ Wi-Fi 6E, pro seniory je používání úplně těch nejnovějších technologií vcelku zbytečné. Zejména na venkově, kde není standardní 2,4GHz frekvenční pásmo tak zahlcené, respektive i v městských oblastech, kde není zase až tolik bytů, úplně stačí využít zařízení podporující starší standard, a to dokonce i Wi-Fi 4.

Senioři zkrátka nepotřebují používat virtuální nebo rozšířenou realitu, hrát on-line hry nebo streamovat video v 8K rozlišení. Úplně stačí, když si k internetu připojí notebook nebo smartphone a jsou šťastní, když mohou komunikovat přes videohovor, chat nebo e-mail se zbytkem rodiny. Na to vše jim bohatě stačí právě i Wi-Fi 4 router, který bez problému zprostředkuje rychlost samotného internetového připojení. 

Instalace řešení, které bohatě naplní výše uvedené potřeby, je poměrně jednoduchá. A navíc jsou taková řešení i dost levná, což u starších lidí s poněkud omezeným rozpočtem hraje velkou úlohu. Právě na nízkorozpočtová a snadno instalovatelná řešení se ve svém portfoliu zaměřuje i značka Mercusys, která se na českém trhu etablovala poměrně nedávno, a přesto už nabízí ucelený soubor síťových zařízení se slušným poměrem ceny a výkonu.

Jednoduchá Wi-Fi pro internet 

Domácí síť pro seniory tak lze bez problémů postavit třeba na nejzákladnějších routerech této značky, konkrétně modelech Mercusys MW305R nebo MW301R. Oba modely shodně podporují přenosovou rychlost do 300 Mb/s, což postačí pro základní práci typu streamování HD videa (například pro ony videohovory), on-line hraní nebo stahování velkých souborů.

Oba modely se liší především počtem externí antén, zatímco první zmíněný je vybavený třemi kousky, ten druhý má antény dvě. Proces nastavení je snadný a intuitivní a zvládne ho i průměrně technicky zdatný senior – případně s ním svým dědečkům a babičkám můžete pomoci vy.

Pokud byste chtěli svým rodičům dopřát vyšší rychlost, dívejte se po modelech routerů podporujících standard 802.11ac, tedy Wi-Fi 5. Ten může dodnes stačit i běžným nenáročným domácnostem s dětmi. Za zmínku zde stojí například routery Mercusys AC10 a AC12. Ty uživatelům nabídnou rychlost přenosu dat až 1 167 Mb/s (respektive 1 200 Mb/s), a díky čtveřici antén s vysokým ziskem je signál v případě obou zařízení i stabilní. Instalace je opět snadná a tentokrát se dočkáte i podpory technologií IPTV či IPv6.

Rozšíření Wi-Fi sítě otázkou minut

Pokud už váš dědeček či babička doma internet má, jenže mu signál nedosahuje do všech koutů domácnosti, můžete jim připojení na větší plochu rozšířit s využitím Wi-Fi extenderu (opakovače). Zde doporučujeme model Mercusys ME10, kterým dokážete snadno eliminovat zóny bez pokrytí Wi-Fi, zejména prostory, které byly dříve nedostupné nebo byly po kabelu jen obtížně připojitelné. 

Rozsah sítě rozšíříte stisknutím tlačítka WPS a připojit se tak můžete už za několik vteřin. Stačí jen zařízení vložit do zásuvky. Díky LED ukazateli signálu snadno určíte místo, kde je ještě dostatek signálu z routeru, ale zároveň tam jeho dosah končí. Extender Merucsys ME10 můžete využít i pro kabelové připojení, a to díky rychlému portu 10/100 Mbit/s.

Cena, která podrží

Díky využití ověřených technologií i množství vyrobených produktů jsou „internetové krabičky“ s Wi-Fi 4 nebo Wi-Fi 5 k dostání za velmi zajímavé ceny a mohou se pohybovat už okolo 250 Kč v řadě e-hopů. V případě produktů Mercusys pak na ně navíc zdarma dostanete i nadstandardní 3letou záruku. Wi-Fi si tak dnes doma může dovolit každý a připojení nového notebooku nebo tabletu vaší maminky či dědečka je pak otázkou jedné návštěvy.