Otcovská dovolená zlepšuje mentální zdraví mužů i jejich vztahy se zaměstnavatelem

Praha, 28. února 2022 – Z průzkumu společnosti McKinsey* vyšlo najevo, že otcovská dovolená má pozitivní vliv na mentální zdraví novopečených rodičů, ale i na vztahy mezi otcem a jeho zaměstnavatelem. Benefit otcovské dovolené přitom ale celosvětově nabízí jen 90 zemí ze 187. V Česku se od nového roku tato dovolená prodloužila na 14 dní. Jak jsou na tom ostatní státy v Evropě a co vše otcovská dovolená obnáší i přináší, shrnuje Honza Klusoň, expert na firemní kulturu a CEO Welcome to the Jungle.

Lepší vztahy i mentální zdraví

V této době náročné na duševní zdraví by si společnosti měly všímat rozpoložení a spokojenosti zaměstnanců. Otcové, kteří odejdou na otcovskou dovolenou, pomáhají partnerům, rodinám, ale i sobě, jak vyšlo z nedávného průzkumu společnosti McKinsey.* 90 % respondentů zaznamenalo zlepšení vztahu se svým partnerem a o pár procent méně se po návratu do práce cítilo naplněněji a spokojeněji. „Otcovská dovolená nepomáhá jen mentální pohodě zaměstnanců, ale i vztahu mezi zaměstnancem a zaměstnavatelem. Otcové si více váží zaměstnavatelů, kteří je ve šťastných chvílích podporují a mnoho z nich pak u nich chce pracovat déle,“ vysvětluje efekty otcovské dovolené Honza Klusoň z Welcome to the Jungle a dodává: „Zjištění z Francie a Velké Británie také naznačují, že otcovská dovolená pomáhá i mentální pohodě matek, které jsou pak méně náchylné k depresím.“

Otcovská dovolená v Evropě

Od letošního roku se v Česku prodloužila otcovská dovolená z původních sedm kalendářních dnů na 14. „Vidím v tom výrazný posun kupředu. U nás ve společnosti nabízíme novopečeným otcům měsíční volno, aby si užili čas s rodinou. Pouto, které v té době vzniká, je nenahraditelné a my ho svým zaměstnancům chceme dopřát. Doufám, že se někdy dostaneme na úroveň severských zemích, které jsou v nabízení volna otcům nejštědřejší,“ komentuje stav ve firmě Klusoň. Welcome to the Jungle patří ke 38 % organizací na světě, které poskytují placenou dovolenou nad zákonem stanovené minimum.

V tabulce vybraných evropských zemích lze porovnat ČR se 14 dny otcovské dovolené v kontextu jejich sousedů — od nejpřísnějšího Rakouska (10 dnů) až po benevolentní severské státy (až rok).

 Evropská země   délka hrazené otcovské dovolené**
 ČR 14 dní
 Rakousko 10 dní
 Polsko 14 dní
 Belgie 15 dní
 Slovensko projednávána novela garantující 21 dní 
 Portugalsko 20 – 25 dní
 Francie 7 – 28 dní
 Slovinsko 30 dní
 Španělsko 112 dní
 Finsko 164 – 328 dní
 Dánsko 14 – 364 dní

**data jsou uvedena pouze k dovolené pro otce a k 100% náhradě platu či rovné státní podpoře
zdroj dat: EuroDev

„Péče o novorozence mě doslova pohltila. Během otcovské dovolené jsem věnoval čas rodině, a o to s větší chutí jsem se plný energie vrátil zpátky do práce. Díky tomu jsem si také uvědomil, jak jsou některé na první pohled méně viditelné benefity důležité,” sdílí čerstvý zážitek z otcovské dovolené novopečený otec Honza Klusoň.


*McKinsey průzkum na rodičovskou dovolenou dostupný zde: https://www.mckinsey.com/business-functions/people-and-organizational-performance/our-insights/a-fresh-look-at-paternity-leave-why-the-benefits-extend-beyond-the-personal


O Welcome to the Jungle
Welcome to the Jungle je platforma pro život v práci. Nabízí širokou škálu kvalitního obsahu (článků, videí, podcastů, časopisů či událostí), jejichž cílem je inspirovat k profesnímu růstu. 
Firmám Welcome to the Jungle pomáhá najít ty správné kandidáty skrze employer branding. Propracované profily firem umožňují kandidátům nahlédnout přímo do firemní kultury. Na webu Welcome to the Jungle naleznete na 3 000 profilů různých firem obsahujících videa, fotografie a rozhovory, které slouží jako zdroj cenných informací pro potenciální uchazeče o pracovní místa.