Češi během pandemie na knihy nezanevřeli. Svět knihy Praha se plánuje vrátit k rekordní návštěvnosti i počtu vystavovatelů

Organizátoři mezinárodního knižního veletrhu a literárního festivalu Svět knihy Praha připravují 27. ročník, který se uskuteční od 9. do 12. června na Výstavišti v Praze, a plánují Českou republiku udržet mezi elitou mezinárodního knižního výstavnictví. Zatímco ty největší světové knižní veletrhy proběhly loni online, v hybridní formě nebo vůbec, Svět knihy Praha se uskutečnil naplno v neobvyklém zářijovém termínu. I přes komplikace způsobené pandemickou situací potvrdil stabilitu a sílu českého knižního trhu. Češi na veletrhu strávili více času, účastnili se více programů a více nakupovali. Na letošní ročník proto zamíří kolektivní expozice německých nakladatelů, kterou Frankfurtský veletrh organizuje pouze na 15 festivalech po celém světě. Organizátoři připravují rekordní ročník, který by překonal dosud nejvyšší návštěvnost 51 000 a počet vystavovatelů 461 z roku 2019.

Svět knihy Praha 2021 se pohyboval ve všech parametrech (návštěvnost, počet vystavovatelů, metry výstavní plochy) cca na 75 % ročníku 2019. To je v mezinárodním kontextu velký úspěch. Byli jsme teprve druhým evropským knižním veletrhem, který po pandemické pauze proběhl v plném formátu. Před námi byla jen Varšava, tam se ale zmíněné parametry pohybovaly kolem 30 % svého původního rozsahu. Také největší světový knižní veletrh se staletou tradicí ve Frankfurtu měl místo obvyklých 8 000 vystavovatelů jen necelé 2 000. Ty největší knižní veletrhy proběhly zatím jen v online či hybridní formě, jiné se neuskutečnily vůbec, a pár jich dokonce zaniklo. Svět knihy Praha je odrazem toho, že přes řadu problémů je u nás knižní obor velmi silný a stabilní a přes velké ztráty dokázal přežít covidovou krizi. Ostatně loňský ročník jsme my i nakladatelé vnímali jako jakousi oslavu oboru a návrat do normálních časů. I proto jsme pro letošek zvolili motto ,Žijeme pro knihy a je to sladké poslání ve světě upadajícím a zmítaném nepořádkem.’ a chceme se více zaměřit na práci a představení profesí lidí, kteří s knihami pracují,“ komentuje současnou situaci ředitel Světa knihy Radovan Auer.

Rostoucí trend popularity literatury a festivalu vyvrcholil v dosud statisticky nejlepším ročníku v roce 2019. Veletrhu se zúčastnilo 461 vystavovatelů s 214 expozicemi, navštívilo ho 51 000 milovníků knih, do programu se zapojilo 39 zemí a regionů a v 685 bodech programu účinkovalo 769 vystupujících. Poslední 26. ročník, který se odehrál po roční pauze způsobené pandemickou situací a v neobvyklém zářijovém termínu, oslovil 34 000 návštěvníků. Pro ně se na 152 stáncích prezentovalo 288 vystavujících, bylo připraveno 481 bodů programu s 607 účinkujícími z 27 zemí a regionů. I když se nepříznivá světová situace projevila v některých parametrech, Světu knihy Praha se podařilo růst programově a přilákat literární hvězdy světového formátu, mezi které patřila nigerijská spisovatelka a aktivistka Chimamanda Ngozi Adichie nebo spoluautor scénáře Matrix Resurrections David Mitchell.

Uplynulý ročník se také nesl ve znamení změny chování návštěvníků. „Lidé na veletrhu tráví více času, účastní se více akcí a nakoupí i více knih. Už nejsme akcí, kam by se chodilo za slevami, ale kam se chodí za kulturním zážitkem a hodnotovým obohacením. I při oné 75% návštěvnosti byli nakladatelé s tržbami spokojeni, ty často dosáhly výše prodejů rekordního ročníku 2019. I když do tržeb jednotlivých nakladatelů nevidíme, dle našich kvalifikovaných odhadů se na veletrhu nakoupí knihy v řádu desítek milionů,“ komentuje Auer. 

To, že jsou Češi milovníci knih, potvrzuje i Zpráva o českém knižním trhu 2020/2021 Svazu českých knihkupců a nakladatelů. I když lockdown a jiná restriktivní opatření výrazně proměnila strukturu knižního trhu, obrat trhu meziročně klesl o deset procent a stejně tak se snížil i počet vydaných titulů, předseda SČKN Martin Vopěnka konstatuje, že navzdory těžkým zkouškám zůstal v České republice fungující knižní trh. 

Cílem nadcházejícího Světa knihy Praha je přiblížit se k poslednímu předpandemickému rekordnímu ročníku, čemuž organizátoři přizpůsobují kvalitu i rozsah programu a expozic. „Knihy hrají důležitou roli v každé etapě života. Náš festivalový program je proto uzpůsoben jak těm nejmenším, tak těm nejstarším. Tento rok chceme veletrh a festival návštěvníkům představit i pomocí známých bookstamerů a nabídnout jim zajímavý digitální obsah. Zároveň se chceme zaměřit na mezinárodní literaturu, aby se veletrh stal vhodným i pro zahraniční vystavovatele,“ komentuje Auer a dodává „Čestným hostem je tentokrát Itálie, kolébka literatury, která pozvala velmi zajímavé autory.“ Situaci festivalu ovšem komplikují následky covidové situace, které se projevují jak na rozpočtu, komunikaci se světovými autory, o jejichž návštěvě se jedná i několik let, tak v logistice, kterou ztěžuje rekonstrukce Průmyslového paláce. Festival, který v minulosti vsadil na vytvoření příjemné atmosféry, je tak otevřen širší spolupráci s dalšími partnery. 

To, že Svět knihy Praha patří spolu s akcemi jako je Pražské jaro a Karlovarský festival k výkladním skříním české kultury, potvrzuje fakt, že se posouvá i na mezinárodní mapě knižního výstavnictví. Postoj Světa knihy k ruské agresi, který vedl k přerušení veškeré komunikace s oficiálními strukturami Ruské federace, inspiroval dalších 15 mezinárodních festivalů k podobným krokům. Na letošní ročník také zamíří kolektivní expozice německých nakladatelů. Tu organizuje Frankfurtský veletrh pouze na 15 akcích na světě. Vedle toho se na veletrh vrací i mnozí z těch domácích nakladatelů, kteří loňský ročník vynechali.