Compelson spustil MOBILedit verze 8. Pro forenzní analýzu mobilních zařízení nabídne lepší obcházení ochrany, detekci škodlivého spywaru, marketplace a řadu dalších vylepšení

Praha 23. března 2022 – Compelson vydal doposud největší update své vlajkové lodi a pro novou verzi vypouští v názvu slovo Express. Nová verze forenzně-analytického softwaru MOBILedit Forensic 8 nabídne řadu novinek. Mezi ně se řadí například lepší obcházení ochrany mobilních zařízení, marketplace pro externí aplikace, nalezení škodlivého spywaru, nový reporting či aktualizované UI. Compelson tak přináší vylepšení pro bezpečnostní složky ve více než 119 zemích světa, které se softwarem pracují.

„Verze 8 je pro nás velkým milníkem. Přináší zatím nejvíce aktualizací a umožní nám lépe přidávat další nadstavby. V následujících verzích například chystáme větší podporu pro analýzu chytrých hodinek. Velkou změnou je i přidání marketplace, které umožňuje developerům přidávat do MOBILedit Forensic vlastní rozšíření, ta mohou nabízet i komerčně, vše však musí projít naší důkladnou revizí,“ říká Dušan Kožušník, zakladatel a CEO Compelsonu.

MOBILedit Forensic 8

Software firmy Compelson patří mezi nejpoužívanější nástroje forenzní analýzy mobilních zařízení na světě. Pracují s ním například americká FBI a CIA, britský Scotland Yard, ale i Policie a Armáda České republiky. Program umožňuje extrahovat nespočet různých datatypů z mobilních zařízení, které se následně používají při vyšetřování a soudních řízeních. Slouží jak k usvědčení pachatelů, tak k osvobození nevinných. V loňském roce firma jako první umožnila extrakci dat z chytrých hodinek Apple Watch. Nyní společnost vydává osmou verzi své aplikace, která do MOBILedit Forensic přináší zatím největší změny a aktualizace. 

Součástí nové verze 8 je lepší obcházení bezpečnostních prvků. Dále také detekce spywaru a malwaru, například viru Pegasus, který dokáže sledovat veškerou činnost mobilního zařízení. Verze 8 rovněž přinese API, nový framework reportů a vylepšené UI a s ním související UX. Největší změnou je pak přidání marketplace do MOBILedit Forensic. Externí vývojáři dostanou možnost vyvíjet libovolné moduly, které rozšíří funkcionalitu programu. Jelikož se však jedná o velice choulostivé odvětví, musí být před zveřejněním každý modul nejprve vyhodnocený společností Compelson, aby neporušoval zákony. Pokud modul projde přísným schvalovacím procesem, může ho jeho autor na marketplace začít prodávat dalším ověřeným uživatelům.

„V zapojení našich uživatelů i do procesu vývoje vidíme velký potenciál. Na trh přinášíme velice komplexní produkt, ale pořád se může vyskytnout situace, kdy vyšetřovatelé potřebují značně specifickou funkcionalitu, kterou MOBILedit Forensic nenabízí. V tomto případě si ji mohou vyvinout, a pokud budou chtít, tak ji následně komerčně nabízet přes nový marketplace ostatním. Počítáme s tím, že vznikne spousta zajímavých rozšíření, která dále bezpečnostním složkám usnadní extrakci dat z mobilních zařízení,“ dodává Kožušník.

Bezpečnost dat na prvním místě
MOBILedit si zakládá i na bezpečnosti dat a etickém zacházení s nástrojem Forensic. Díky stále se zvyšujícím požadavkům na ochranu soukromí přidává firma aktualizaci i pro uživatelský portál. Od verze 8 musí nově každý uživatel propojit svůj unikátní licenční klíč s online profilem v internetovém prohlížeči. Následně klient získá přístup k softwaru a možnost jeho stažení. Při podezření na neetickou aktivitu tak Compelson může okamžitě licenci pozastavit či úplně zrušit. V případě jakýchkoli problémů má i přímé spojení na uživatele MOBILedit Forensic.


O společnosti Compelson
Compelson je průkopník v oblasti forenzní analýzy mobilních zařízení – tedy ve využití dat získaných z těchto přístrojů pro vyšetřování či soudní řízení. Tato data v dnešní době často hrají klíčovou roli při usvědčování pachatelů či naopak v ochraně poškozených. Firma stála u zrodu tohoto oboru v České republice a její produkt MOBILedit Forensic patří mezi nejpoužívanější programy svého druhu. Společnost k němu dodává také hardwarový kufřík – Connection Kit s rozmanitou škálou konektorů, včetně klonovacích SIM karet, tak aby se dala připojit naprostá většina současných mobilních zařízení. Compelson se ovšem nevěnuje jen samotnému produktu, také pořádá pravidelná odborná školení pro vyšetřovací složky, kde učí, jak získat data přímo z hardwaru mobilních zařízení díky pokročilým technikám forenzní analýzy.

MOBILedit Forensic využívají bezpečnostní složky ve 119 zemích světa, od amerických FBI a CIA přes britský Scotland Yard až po Policii ČR. MOBILedit pro civilní použití má pak přes 6 milionů uživatelů ve více než 160 zemích.