Unikátní syntéza státní správy a startupu na pomoc Ukrajině. Na kariérních portálech Nelisa a Grason uprchlíci najdou práci i bydlení

Praha 23. březen 2022 – Spojení technologických startupů a veřejné sféry, kariérní portály Nelisa a Grason navazují spolupráci s českou Hospodářskou komorou, Krajským úřadem Středočeského kraje a Úřadem práce ČR. V reakci na vzniklou krizi budou nově nabízet volné pracovní pozice s nabídkou ubytování v ukrajinském jazyce. Podle statistik Ministerstva vnitra ČR bylo k 21. březnu vydáno přes 205 tisíc speciálních víz, z toho přes 79 tisíc ve Středočeském kraji. Vznik nového řešení zásadně pomůže zvládnout i nedostatek ubytování pro kvalifikované ukrajinské pracovníky. Ucházet se o zaměstnání mohou lidé na #PomocUkrajine#StandWithUkraine.

‚‚Těší nás, že jsme toto partnerství navázali, a věřím, že společným úsilím státních orgánů a firem, můžeme pomoci značné části běženců. Osobně jsem rád, že toto paní hejtmanka Peková tak aktivně řeší. Při jednáních jsme měli jednu podmínku, jde nám o koncepční řešení, které prostupuje až k samotným firmám a motivuje je k proaktivitě. My za Nelisu nabídky pomůžeme převést do ukrajinštiny a celou platformu budeme lokalizovat. Ostatně za pomoci Mitonu stavíme tým lidí z Ukrajiny, kteří nám celou iniciativu pomůžou koordinovat. Již v minulosti jsme pomáhali firmám hledat zahraniční kandidáty, ale teď se přímo zaměřujeme na krizi. Snažíme se tak co nejvíce překonat jazykovou bariéru a integrovat běžence na český trh práce.” říká CEO a spoluzakladatel Nelisy, Jan Paulas.

Technologie s vyšším cílem
Nelisa je platforma postavená na strojovém učení, umělé inteligenci a přesných algoritmech, které zásadně mění trh práce. Nelisa díky tomu zvládne nahradit jakékoliv formy životopisu. Kandidát si vytvoří profil pomocí série testů, se kterými portál pak dále pracuje. Kandidáty filtruje už předem a zásadně usnadňuje práci HR specialistům V kombinaci s nabídkami v ukrajinském jazyce tak může zásadně pomoci zlepšit situaci na trhu práce. Zatímco Nelisa se zaměřuje hlavně na tzv. bílé límečky, tedy kancelářské práce, spřátelený portál Grason cílí na pozice zaměřené na manuální práce 

‚‚V Grasonu se zaměřujeme na pracovní nabídku v oblasti modrých límečků, tedy manuální práce. Spolupráce je pro nás důležitá hlavně proto, že jsme schopni zprostředkovat přímé spojení mezi potenciálním kandidátem a zaměstnavateli. Běžně se totiž cizincům stává, že se je externí firmy snaží podvést nebo okrást o mzdu či účtovat absurdní poplatky za ,administrativu‘ a zprostředkování práce. U nás se tohoto nemusí bát a můžou se plně soustředit na hledání zaměstnání. Situace je to pro ně už tak náročná a pomoc bereme jako samozřejmou morální povinnost,” říká CEO a spoluzakladatel Grason, Karel Mařík. 

Více o Nelise

Nelisa je kariérní portál, který uchazečům pomůže získat práci, v níž naplno využijí vlastní potenciál. Nahrazuje dnes už zastaralý model klasických životopisů pomocí vytvoření kariérního profilu, který dlouhodobě mapuje a následně analyzuje profesní dráhu uživatelů. Díky tomu dokáže poradit také s dalším pracovním směřováním a nabídnout možnosti dalšího rozvoje. Firmy s pomocí Nelisy získají snadno ty nejlepší kandidáty, protože umělá inteligence jim předvybere pouze ty nejvhodnější uchazeče s ohledem na požadavky firmy i kandidáta. Odpadá nekonečné probíraní životopisů, takže se personalisté mohou věnovat tomu, co je opravdu důležité – lidem. Za projektem stojí Filip Mikschik, zakladatel a CEO StartupJobs, a skupina Miton, v rámci které se o Nelisu stará Tomáš Jiroušek s dlouholetými zkušenostmi nejen v oblasti investování, ale hlavně na poli budování firem ve všech jejich životních cyklech. Dalším spoluzakladatelem a CEO Nelisy je Jan Paulas, který má za sebou řadu úspěšných projektů v oblasti IT, HR a proptechu. Nelisa je výsledkem jejich dlouholeté spolupráce a především společné vize o tom, kam se bude oblast náboru ubírat.