Co zvládne a jak funguje domácí pekárna?

Průměrný Čech sní ročně okolo 40 kg chleba. I díky pandemii jsme se začali zajímat o to, jak si připravit dobrý chleba v domácích podmínkách. Poctivému kváskovému chlebu se totiž žádný chleba ze supermarketu nevyrovná.

Domácí pekárna a domácí chleba: To pravé chlebové pro vás?

Kdo by nemiloval ještě teplý, křupavý chleba namazaný jen čistě máslem a posypaný solí. Chlebem se solí se vítají i ti nejváženější hosté, podle staré slovanské tradice nabídnout chléb a sůl znamená někoho přivítat přátelsky.

Domácí pekárna je sice skvělým pomocníkem, ale pouze tehdy, když ji opravdu používáte. Zkuste navštívit kamarády v okolí, kteří ji využívají, a poptejte se jich na zkušenosti.

Před koupí si také promyslete, jak často a pro kolik osob budete chleba a případně další pečivo připravovat. Jen tak se totiž nestane, že po pár měsících na domácí pekárnu zapomenete a uložíte ji někam hluboko dozadu do skříňky.

Nezapomeňte i na to, že je domácí pekárna docela náročná na prostor okolo sebe. Pokud si ji necháte hezky na kuchyňské lince, je mnohem větší pravděpodobnost, že v ní budete pravidelně chleba připravovat. Nejenom v lásce, ale i u domácí pekárny platí, že „sejde z očí, sejde z mysli“.

Výhody domácí pekárny
Domácí pekárna je opravdu užitečný pomocník, který vám pomůže nejenom s přípravou a pečením chleba, ale zvládne připravit i další pečivo a třeba i zavařit marmeládu. Pokud bydlíte v místě, kde nemáte možnost si koupit čerstvé pečivo, je domácí pekárna ideální volbou. Přesně víte, jaké ingredience jste na chleba použili. Domácí chleba vás také vyjde na méně peněz než kvalitní kupovaný. Pokud navíc držíte bezlepkovou dietu, na domácím bezlepkovém chlebu ušetříte ještě více, i když se dnes jeho dostupnost výrazně zvýšila.

Nemusíte se bát, že by domácí pekárna zvýšila váš účet za elektřinu. Průměrná domácí pekárna má spotřebu od 0,2 do 0,5 kWh na jedno pečení. Pečení chleba v klasické troubě je mnohem náročnější na spotřebu elektřiny. Navíc se zbavíte zdlouhavého hnětení a kynutí, to všechno zvládne domácí pekárna bez vaší pomoci. Stačí jen nasypat potřebné ingredience a o zbytek se postará. S odloženým startem pak připravíte chleba i přes noc tak, abyste ráno měli ještě teplý čerstvý chleba.

Liší se chleba z domácí pekárny?

Chleba z domácí pekárny bude trošku jiný, než na co jste zvyklí. Opečenou kůrku čekejte jen z vrchní strany. Chleba se totiž peče ve speciální nádobě, proto nebude mít tak velkou kůrku po okrajích.

Jak funguje domácí pekárna

Domácí pekárna v sobě spojuje několik pomocníků: hnětacího robota, vařič a pečicí troubu.

Chleba v ní připravíte tak, že do ní nasypete buď mouku a další ingredience podle receptu na chleba, nebo si pomůžete už koupenou směsí na chleba. Přidáte vodu a většinou ještě droždí. Po spuštění začne pekárna krátkým mícháním za pomocí hnětacího háku, který nesmíte zapomenout před startem nasadit. Pak přijde na řadu kynutí těsta, a nakonec pekárna chleba upeče. Na vás pak je chleba vytáhnout z formy, odstranit hnětací háky a pustit se do jídla.

Nejlepší domácí pekárna aneb důležité parametry

Základní parametry, které by vás měly zajímat, jsou především: kapacita pečicí nádoby, materiál a kvalitní hnětače. Kapacita je základním odrazovým můstkem. Velikost pečicí nádoby se udává v gramech, je to také gramáž výsledného chleba. Domácí pekárna s maximální hmotností chleba 750 g postačí pro dvoučlennou domácnost, s maximální hmotností chleba 1000-1200 g nasytí čtyřčlennou rodinu. Velká pekárna s hmotností chleba 1500 g se pak hodí pro velkou domácnost s velkou spotřebou pečiva a také pro ty, kteří chtějí využít pekárnu na další pečení/vaření.

Materiál vnitřní nádoby se nejčastěji vyrábí z teflonu, který je nenáročný na údržbu, ale zase je velmi jednoduché jej poškrábat. Nerezová forma není tak běžná, protože se v ní chleba dokáže rychlé připéct, na druhou stranu je téměř nezničitelná. Keramická forma má zase největší odolnost, ale počítejte také s nejvyšší cenou.

Hnětač nebo hák je v menších pekárnách nejčastěji jen jeden. Dva hnětače mnohem lépe promíchají těsto. Pokud uvažujete i o pečení mazance, nebo přípravě většího množství těsta, sáhněte po modelu s dvěma háky. Pak je hlavně nezapomeňte před konzumací z chleba odstranit, většinou se totiž zapečou a vytáhnete je spolu s ním.

Další parametrem je příkon pekárny, který nehraje až tak velkou roli. Spotřeba je celkově nízká, energetický nejnáročnější je až fáze pečení. Dá se ale říct, že čím vyšší příkon, tím rychleji dokáže chleba upéct.

Významnější jsou specifické programy pečení. Každé těsto potřebuje jinou dobu hnětení i teplotu pečení. Ještě před samotným pořízením popřemýšlejte nad tím, co všechno od pekárny očekáváte. Speciální programy vám pomohou s bezlepkovým těstem, připraví kynuté těsto třeba na pizzu nebo těsto na koláče.

Kdo je rád hypnotizován krouživým pohybem převalujícího těsta, případně chce mít vždy vše pod kontrolou, vyberte si model okénkem a vnitřním osvětlením. Můžete díky nim chleba v průběhu pečení zkontrolovat.

Poslední a ta nejlepší funkce na světě je odložený start. Večer nasypete ingredience, stisknete tlačítko a domácí pekárna se postará o čerstvý ranní chléb.

Hvězda mezi pekárnami 

Domácí pekárna Eta je vyrobená z nerezu, má dotykový displej. Připravíte v ní chleba až o hmotnosti 1,5 kg. Dokonce v ní umícháte i jogurt. Pekárna Eta Delicca má speciální program i na výrobu jogurtů, džemů, těsta na koláče, a dokonce na výrobu sekané. Zmínit musíme i krásný design, který se hodí do kuchyně právě i na kuchyňskou linku. 

A ještě pár tipů na závěr: 

  • Než začnete experimentovat s recepty v domácí pekárně, mrkněte jako první do příbalového letáku, který najdete v balení. Většinou obsahuje i pár receptů odzkoušených přímo v daném modelu.
  • Chleba vždy připravujte ze speciální chlebové mouky.
  • Pokud chcete, aby těsto dobře nakynulo, mouku před použitím prosejte.
  • Správné pořadí ingrediencí je základ. Jako první dejte do pekárny mokré ingredience s droždím a až poté suché suroviny. Jen tak se vám v těstě neudělají hrudky.
  • Chleba vždy vyklepejte až nádoba úplně vychladne.

Tak ať vám to peče a vůně čerstvého chleba provoní vaše rána.