Neziskovka Jules a Jim získala další grant od Googlu na výuku online bezpečnosti na školách – „Internetoví úžasňáci” se mají zaměřit i na dezinformace

Společnost Google prostřednictvím své filantropické odnože Google.org již podruhé podpoří peněžním grantem českou neziskovou organizaci Jules a Jim. Udělení grantu se uskuteční u příležitosti Dne učitelů a navazuje na předchozí spolupráci v rámci programu Internetoví úžasňáci. Tento program poskytuje vyučujícím základních škol učební plán, který je speciálně navržen pro výuku základů bezpečného a zodpovědného používání internetu, včetně odolnosti dětí vůči dezinformacím. 

Výukový program Internetoví úžasňáci od Googlu, který funguje již ve 28 zemích světa, přináší ucelenou metodiku pro pedagogy. Jeho cílem je naučit děti ve věku od sedmi do dvanácti let, jak si poradit s hackery, obtěžováním, kyberšikanou nebo neopatrným sdílením na sociálních sítích. Program ale klade důraz i na rozvoj sociálních dovedností, jako jsou laskavost a schopnost zastat se druhých.

Prostřednictvím programu bylo dosud vyškoleno více než 170 českých vyučujících, díky čemuž se se zásadami bezpečnosti na internetu seznámilo více než 11 tisíc žáků. V rámci druhého grantového období společnost Google neziskovou organizaci Jules a Jim podpoří částkou 100 000 USD (zhruba 2,25 milionu korun). V plánu je vyškolit až 800 vyučujících, kteří své znalosti předají 50 000 dětí ve školách po celé republice.

„Vyučující nejvíce oceňují dobře zpracované metodiky a předem připravené prezentace, které mohou jen vzít a použít přímo ve výuce. Kladně také hodnotí interaktivitu jednotlivých lekcí. Děti na ně velmi dobře reagují. Hodiny je baví, protože dobře vystihují témata, se kterými se na internetu setkávají,” říká projektová manažerka Jitka Chalupníčková z organizace Jules a Jim. Učitelé a učitelky budou mít kromě přístupu k metodice možnost zapojit se do série webinářů, které budou určeny pro všechny další pedagogy, kteří projeví o danou tématiku zájem. 

Stále důležitějším tématem na školách je zvyšování odolnosti vůči dezinformacím a schopnost kritického myšlení na internetu. V rámci programu se tak žáci například učí odhadnout hodnotu informačních zdrojů a vyhýbat se nepodloženým tvrzením. Metodika učí žáky mimo jiné hodnotit informace, rozpoznávat manipulace a odhalovat takzvané fake news. To je v současné době velmi aktuální a je dobře, že je tu něco, o co se mohou učitelé ve výuce opřít,” říká učitel informatiky ze Základní školy Brno na Bakalově nábřeží Pavel Hodál, který byl jedním z prvních vyučujících, kteří program v loňském roce testovali. 

Program Internetoví úžasňáci byl vytvořen společností Google ve spolupráci s experty na internetovou bezpečnost z organizací iKeepSafe a Online Family Safety Institute. O implementaci do škol se v České republice od začátku letošního školního roku stará česká nezisková organizace Jules a Jim, která se dlouhodobě věnuje online prevenci a vzdělávání pedagogů. Učitele, kteří mají o prohloubení znalostí v této oblasti zájem, školí formou online workshopů. Na školení se mohou učitelé individuálně hlásit v průběhu celého školního roku na stránce julesajim.cz/internetovi-uzasnaci.