Vyrobte si elektřinu, kterou vám nezdraží

V dnešní době se v různých pádech skloňuje energetická nezávislost. Je to logické – ze všech stran slyšíme o krizi, která energie, běžně dostupné v „systému“, zdražuje. Čím víc lidí bude do budoucna energeticky soběstačných, tím lépe. Takže co k takové energetické soběstačnosti ideálně potřebujete?

Energetická krize nemusí znamenat jen to, že kilowatthodina elektřiny od externího dodavatele bude tak drahá, že si rozmyslíte, kdy pustíte televizi a zda budete topit na 18 nebo 20 stupňů. Může znamenat i to, že elektřina zkrátka někdy nebude k dispozici vůbec. Což dnes není problém jen z toho hlediska, že někdy bude třeba trávit večery při svíčkách. Ale i z pohledu toho, že bez elektřiny není připojení k internetu a nemusí fungovat řada chytrých domácností. A vzhledem k tomu, že řada lidí dnes pracuje z domu, je neustálá dostupnost elektřiny poměrně zásadní.

Doposud jsme platby za energie brali jako něco, co tvořilo nižší desítky procent nájmu nebo zlomek platby za hypotéku. Jenže pomalu si musíme zvykat na to, že ceny energií rostou. Je to způsobené různými faktory, mezi které patří energetická politika EU a České republiky, sníženou diverzifikací zdrojů či v dnešní době i válkou na Ukrajině, která významně komplikuje energetickou soběstačnost různých zemí, včetně té naší.

Elektřinu, kterou si sami vyrobíte, vám nezdraží. A nejideálnějším způsobem, jak si elektřinu vyrobit, je využít solární systémy. Samozřejmě existují i jiné možnosti, třeba větrná nebo v některých případech i vodní energie, ale solární systémy jsou využitelné takřka kdekoliv a kdykoliv. Samozřejmě záleží na efektivitě jednotlivých systémů i na tom, jak moc u vás alespoň od jara do podzimu svítí slunce.

Svoje vlastní řešení pro práci se solárními panely nabízí i společnost CyberPower, která se vyprofilovala jako výrobce záložních energetických systémů, které jsou pověstné svou efektivitou a úsporností. V nabídce však má i řešení pro autonomní energetické systémy, jinak též nazývané ostrovní či off-grid, díky čemuž se můžete stát svým vlastním dodavatelem elektřiny.

Instalace do rodinného domu

Solární napájecí systémy od CyberPower nabízejí vysokou energetickou účinnost, takže jsou fotovoltaické systémy zahrnující komponenty této společnosti vysoce účinné. Navíc je u nich vylepšené uchovávání energie baterie, jsou-li jednotlivé připojené elektrické spotřebiče v pohotovostním režimu.

Součástí ostrovního systému může být ostrovní střídač, který umí pracovat se solární nabíječkou a bateriemi, a tak zajistit okamžitou dodávku elektřiny pro každodenní potřebu. Střídač dodává čisté sinusové výstupní napětí, čímž je zaručena delší životnost, méně ztrátového tepla i efektivnější provoz připojených elektrických zařízení.

K prvkům fotovoltaického systému od CyberPower patří i solární nabíječka, která disponuje technologií sledování bodu maximálního výkonu (MPPT) a tím umí dosahovat maximálního využití energie slunečního záření. Spolupracuje se solárními panely, a uživatelům tak umožňuje šetřit náklady na energii a využívat výhod nezávislosti na systémových řešeních.

Energie na cestách

Pokud potřebujete mít svých 230 V neustále k dispozici, i v místech, kde se zásuvka nenachází, přichází na řadu mobilní řešení. Skládá se z přenosného solárního panelu a hybridního fotovoltaického měniče, jejichž provedení zajišťuje bezproblémovou instalaci prakticky kdekoliv. 

Panel CyberPower CPSPM100 je vybaven vysoce účinnými solárními články, které usnadňují přeměnu slunečního záření na využitelnou elektřinu. Ta pak směřuje do boxu, ve kterém už je vše, co potřebujete, tedy kombinace baterií s nabíječem a invertorem najednou. Po připojení a nabití baterií umí zajistit napájení 230 V pro „klasické“ spotřebiče nebo 5 V v rámci dvou nabíjecích portů USB pro napájení drobných elektronických zařízení. Díky své kompaktní velikosti ho s sebou můžete nosit kamkoliv. Pokud jste na chatě, na lodi, v karavanu, nebo máte mobilní kancelář, je to řešení právě pro vás. 

A jak jsme začali, tak i skončíme, veškerou získanou energii za slunce máte zdarma a s jistotou, že vám ji nikdo nezdraží.