Projekt Tech To The Rescue propojuje technologický svět a neziskové organizace pro zajištění potřebné technické podpory během války na Ukrajině

Od začátku ruské invaze na Ukrajinu se v rámci projektu Tech To The Rescue spojilo 24 neziskových organizací s technologickými společnostmi, aby vyvinuly digitální řešení potřebná k překonání narůstající humanitární krize. Nyní Tech To The Rescue vyzývá technologickou komunitu a investory k finanční podpoře, aby mohli pokračovat v úsilí #TechForUkraine, kdy se odhaduje, že pozitivně ovlivní životy dvou milionů lidí.

[Varšava, 30.03.2022]

Uprchlíci naléhavě potřebují přístřeší, lékařskou péči, transport bezpečnými koridory, jazykovou asistenci a právní a administrativní pomoc. Organizaci dočasného ubytovávání a dopravy uprchlíků zaštiťují z velké části dobrovolníci a neziskové organizace, kterým často chybí digitální zdroje pro efektivní zvládnutí krize takového rozsahu.

“Desetitisíce lidí se okamžitě připojily k bezprecedentní vlně pomoci, která přišla ze sousedních zemí i z celého světa a zachránila nespočet životů. Přetékající pomoc je potřeba strukturovat a úsilí zefektivnit a optimalizovat. Technologie jsou klíčem ke koordinaci veškerého humanitárního úsilí. A právě zde přichází na řadu Tech To The Rescue,” říká Jacek Siadkowski, spoluzakladatel a ředitel Tech To The Rescue.

#TechForUkraine podporuje neziskové organizace pomáhající Ukrajině

Tech To The Rescue je polská nezisková organizace propojující nevládní organizace, které potřebují technologickou podporu, s firmami ochotnými poskytnout jim technické know-how. Ve chvíli, kdy začala invaze na Ukrajinu, nadace zaměřila veškeré své prostředky na potřeby ukrajinských uprchlíků. Organizace vytvořila v rychlosti kampaň #TechForUkraine, jejímž cílem je poskytovat pro-bono podporu neziskovým organizacím, které se snaží řešit naléhavé problémy související s bezprostředními i dlouhodobými dopady války. Kampaň hodlá během příštích tří měsíců spustit přibližně 100 digitálních projektů pro nevládní organizace a dlouhodobě plánuje podpořit ještě více projektů. 

Od zahájení projektu požádalo o pomoc celkem 60 nevládních organizací z Polska, Ukrajiny, Rumunska, České republiky, Dánska, Německa, Nizozemska a Spojených států. Podporu nevládním organizacím přislíbilo více než 450 IT společností ze 40 zemí.

Mezi tyto společnosti patří Amazon Cloud Services, Orange, Salesforce, Allegro, Netguru, Divante, Boldare, Nocodely, Astek, Servsoft, Droids on Roids, Twilio, Nord VPN, 10Clouds, Codility, RTB House a Packhelp.

Projekty již zahájené v rámci #TechForUkraine

V rámci projektu #TechForUkraine již bylo podpořeno 24 projektů a několik z nich už bylo spuštěno:

  • sosua.help – platforma shromažďující ověřené nabídky podpory pro ukrajinské uprchlíky;
  • dopomoha.pl – jediná mapa v ukrajinštině, která informuje uživatele o humanitární a lékařské pomoci;
  • peaceofheart.eu – charitativní sbírka NFT na podporu Ukrajiny a jejích občanů.

Tým v současné době pracuje na přibližně 45 projektech současně a každý den přichází nové projekty, jelikož neziskové organizace stále předkládají další žádosti o pomoc. Mezi významné nové projekty patří systém pro koordinaci aktivit nevládních organizací vytvořený pro Fórum nevládních organizací a chatbot vyvíjený ve spolupráci s kanceláří polského předsedy vlády, který má pomoci uprchlíkům najít vzdělání pro jejich děti.

Sbírková kampaň Tech to the Rescue

Cílem je poskytnout pomoc dvěma milionům lidí, kteří již opustili své domovy v Ukrajině nebo tak brzy učiní, což je polovina odhadovaného celkového počtu uprchlíků. V současné době nadace shromažďuje finanční prostředky na Donorboxu na podporu #TechForUkraine na příští rok a na rozšíření týmu. Cílovou částkou je jeden milion dolarů.

“Jsme ohromeni reakcí na kampaň #TechForUkraine a nepřetržitě pracujeme na zpracování všech žádostí. Proto se obracíme na mezinárodní IT komunitu, startupy, investory a anděly, aby nás podpořili. Abychom výzvu zvládli, musíme rozšířit náš tým a přijmout nové lidi. Díky tomu budeme moci pomáhat uprchlíkům ve velkém měřítku a asistovat dvojnásobnému počtu organizací než nyní,” dělí se o své zkušenosti Siadkowski.

Mezi hlavní cíle Tech To The Rescue patří najmout analytiky, kteří pomohou nevládním organizacím definovat jejich technologické potřeby, a tým, který zajistí dostatek technických zdrojů pro podporu projektů. Nadace chce také investovat do překladu zdrojů a materiálů pro poskytování služeb v místních jazycích a zaměstnat místní zástupce Tech To The Rescue, což usnadní práci neziskovým organizacím. Dále chce organizace vytvořit škálovatelný model humanitární pomoci, který by v případě další krize zmírnil utrpení milionů lidí.

Celou kampaň podpořil investor a podnikatel Sebastian Kulczyk, majitel společnosti Kulczyk Investments a zakladatel fondu rizikového kapitálu Manta Ray vc, který v mezinárodním měřítku podporuje největší podnikatelské talenty zabývající se vývojem převratných technologií ve vzdělávacím systému, biotechnologiích, zdravotnictví, infrastruktuře a dalších oblastech.

O službě Tech To The Rescue

Společnost Tech To The Rescue byla založena v březnu 2020 jako koalice deseti středoevropských technologických společností. Od té doby se k platformě připojilo více než 250 technologických společností a více než 300 neziskových organizací, které zavádějí technologická východiska pro řešení nejpalčivějších sociálních a environmentálních problémů světa. Dosud realizované projekty pozitivně ovlivnily více než jeden milion lidí ve 12 zemích, včetně oblastí zahrnujících:

Kybernetickou bezpečnost: Společnost CQure provedla audit bezpečnostních standardů v Polské humanitární pomoci a zavedla nové systémy reagující na tzv. “social-hacking”.

Veřejné zdraví: Společnost Clorce vytvořila na platformě Salesforce systém pro koordinaci podpory pro nemocnice v době vrcholící pandemie.

Dary a partnerství: SEOFly podpořilo Good Food Institute Europe při zviditelňování jejich webových stránek, aby získali více institucionálních partnerů, kandidátů na zaměstnance a dárců.Pro více informací o Tech to the Rescue navštivte www.techtotherescue.org