Realitní fond WOOD & Company vstupuje na polský trh, kupuje Astrum Business Park ve Varšavě

PRAHA, 5. dubna 2022 – Aktiva WOOD & Company Office podfondu doplní nová administrativní budova Astrum Business Park ve Varšavě. WOOD & Company budovu získá od společnosti Prochem S.A.
a investičního fondu LFI. Jde o první realitní akvizici investiční skupiny WOOD & Company na polském trhu. Budova disponuje celkovou pronajímatelnou plochou přes 23 tisíc metrů čtverečních a je plně pronajatá. Transakce podléhá potvrzení od polského finančního úřadu s ohledem na daňovou klasifikaci transakce. Office podfond z dílny WOOD & Company je jedním z největších realitních fondů zaměřených na kancelářské budovy v hlavních městech regionu střední a východní Evropy. Průměrný roční výnos od založení Office podfondu činí 12,04 %.

„Polsko je největší ekonomikou regionu střední a východní Evropy a šestou největší ekonomikou EU. Zároveň je jednou z nejrychleji rostoucích ekonomik světa. Ve Varšavě působíme s WOOD & Company již tři dekády a vedli jsme zde řadu transakčních mandátů i úpisů na burze. Máme zde dlouhodobé zkušenosti a místní trh velice dobře známe. Varšavský trh s nemovitostmi jsme intenzivně analyzovali přes dva roky a vnímáme jeho velký potenciál. Polský realitní trh se dynamicky rozvíjí a je také nejlikvidnější ze zemí ve střední a východní Evropě,“ říká Vladimír Jaroš, CEO WOOD & Company.

Administrativní budova Astrum Business Park stojí na křižovatce dvou hlavních městských tepen – Jeruzalémských alejí (Aleje Jerozolimskie) a ulice Łopuszańska – s výbornou dostupností ze všech částí Varšavy. V těsné blízkosti je několik autobusových zastávek a vlakové nádraží. Letiště Frédérica Chopina je vzdálené asi pět kilometrů. Výstavba byla dokončena ve dvou etapách, v letech 2016 a 2018. Šestipodlažní komplex nabízí pronajímatelnou plochu přes 23 tisíc metrů čtverečních. Mezi hlavní nájemce patří společnosti Lionbridge, Prochem S.A., Xerox, Robert Bosch a GEA Process Engineering. Budova je držitelem certifikátu BREEAM. Spadá do technické třídy A, disponuje vysokým standardem provedení společných prostor, výbornou expozicí denního světla a inovativním systémem odvětrávání.

„Situace na polském realitním trhu je příznivá a budova Astrum Business Park skvěle vyhovuje kritériím pro výběr aktiv do našich realitních podfondů. Jde o kvalitní budovu třídy A v atraktivní lokalitě s dobrým potenciálem,“ říká Jiří Hrbáček, místopředseda představenstva realitního fondu WOOD & Company a pokračuje: „S téměř šesti miliony metrů čtverečních pronajímatelné plochy je Varšava největším a nejrychleji rostoucím trhem v segmentu kancelářských nemovitostí ve střední a východní Evropě. Zároveň jde o jednu z nejatraktivnějších investičních destinací regionu. A proto si cestu na tento trh otevíráme i my.“

Realitní fond WOOD & Company koupí nemovitost od společnosti Irydion Sp. z o.o., společného podniku významné strojírenské firmy Prochem S.A. a investičního fondu LFI 1 FIZAN. Na straně prodeje asistovaly společnosti Colliers, Duch, Lisicki & Partners a Deloitte, kupujícího zastupovaly společnosti Dentons, Cushman & Wakefield, TPA a Sentient.

„Jsme velice rádi, že Astrum Business Park zaujal tak renomovaného investora, jakým je realitní fond WOOD & Company. Jsem si jistý, že tato plně pronajatá, moderní, ekologická a dobře umístěná kancelářská budova splní vysoká očekávání nového majitele. Věříme v pokračující výbornou výkonnost tohoto aktiva,“ komentuje prodej Krzysztof Marczak, generální ředitel společnosti Irydion Sp. z o.o. a viceprezident a finanční ředitel společnosti Prochem S.A.

„Prodej Astrum Business Parku investiční skupině WOOD & Company je pro náš fond důležitým milníkem. Chtěl bych poděkovat všem zúčastněným stranám, zejména týmu společnosti Prochem S.A. za profesionální spolupráci na rozvoji této kancelářské budovy a úspěšný exit,“ doplňuje Seweryn Krajewski, viceprezident dozorčí rady společnosti Irydion Sp. z o.o. a zástupce fondu LFI 1 FIZAN.

WOOD & Company je významná finanční a investiční skupina s předním postavením na středoevropském trhu. Společnost vznikla v roce 1991 a má kanceláře v sedmi velkých evropských městech – Praze, Bratislavě, Varšavě, Miláně, Bukurešti, Dublinu a Londýně. Společnost se zaměřuje na poskytování služeb v oblastech corporate finance a kapitálových trhů, obchodování s cennými papíry a správy majetku.

Realitní fond WOOD & Company patří mezi lokální lídry v segmentu komerčních nemovitostí s více než 332 600 metrů čtverečních pronajímatelné plochy. Po akvizici Astrum Business Parku tvoří portfolio fondu osm kancelářských budov a tři nákupní centra v hlavních městech zemí střední a východní Evropy.

Prochem S.A. je strojírenská společnost, která poskytuje služby zákazníkům v oblasti průmyslu, stavebnictví a ochrany životního prostředí. Společnost byla založena v roce 1947. Dlouholeté zkušenosti, vysoce kvalifikovaní a profesionální zaměstnanci a používání nejmodernějších pracovních nástrojů a metod patří k nejvýznamnějším přednostem společnosti, jež jí zaručují stabilní vedoucí postavení na stavebním trhu.

LFI 1 FIZAN je investiční fond, který investuje prostředky získané neveřejnou nabídkou investičních certifikátů do cenných papírů, úvěrů pro polské malé a střední podniky a dalších převoditelných majetkových práv.