Axis uvádí první IP zábleskovou sirénu na světě. Pomáhá odradit vetřelce a zefektivnit provoz

Světovou novinkou v oblasti IP zařízení je nová stroboskopická siréna AXIS D4100-E umožňující vysílat zároveň světelné i zvukové výstražné signály. Siréna je postavená na otevřených standardech, takže ji lze snadno připojit k jakémukoli zařízení Axis, případně do systémů pro správu videa (VMS) společnosti Axis nebo třetích stran. Barevné stroboskopické osvětlení a výstražné zvuky sirény lze nakonfigurovat podle potřeby za účelem varování nebo upozornění.

Společnost Axis Communications, světový lídr v oblasti IP videa, představuje síťovou stroboskopickou sirénu AXIS D4100-E, první IP zábleskovou sirénu na světě, která pomáhá odradit narušitele, zajistit bezpečnost nebo s pomocí silného světla a zvukových signálů zlepšit efektivitu provozu. Zařízení umí komunikovat přes protokoly VAPIX nebo MQTT a SIP se systémy třetích stran. Různé světelné a zvukové efekty umožňují správnou efektivitu nasazení ve specifickém prostředí.

Použití sirény je všestranné. Můžete ji nasadit jako výstražné zařízení k ochraně perimetru spolu s IP radarem, termálními kamerami nebo IP kamerami s videoanalytikou. Využít se však dá také i u vjezdu na parkoviště jako barevný semafor k regulaci provozu v kombinaci s IP kamerou a aplikací pro rozpoznávání SPZ. Jinde může IP siréna zajišťovat světelnou i zvukovou signalizaci při neoprávněném vstupu do dveří. Siréna umí vysílat přizpůsobitelné bílé nebo barevné světelné signály RGB, což značně rozšiřuje možnosti jejího nasazení, jak je vidět i v tomto krátkém videu:

Siréna má vysoké krytí a odolnost vůči prachu nebo vodě, takže ji lze instalovat nejen do interiérů, ale také do exteriéru (v doplňkovém příslušenství naleznete kromě montážních pomůcek i povětrnostní kryt/sluneční štít). Je třeba zdůraznit, že se nejedná o další síťový reproduktor. Je to zvuková siréna, která umí vydávat různé zvuky, ale není určena k reprodukci hlasu. V případě potřeby však lze do sítě velmi snadno připojit další audiozařízení Axis a propojit sirénu s reproduktorem nebo tlampačem.

Ačkoli záblesková  siréna svými funkcemi v podstatě zastane dvě různá zařízení, z pohledu sítě se chová jako jediný plně konfigurovatelný IP prvek. Napájení řeší PoE přímo prostřednictvím síťového ethernet kabelu, což zjednoduší proces instalace. Siréna umožňuje vytvářet a nasazovat vlastní uživatelské profily, k jejímu nastavení lze využít standardní AXIS rozhraní a funkčnost můžete v případě potřeby otestovat také na dálku.

Mezi klíčové vlastnosti AXIS D4100-E patří:

  • světelná a zvuková signalizace v jediném zařízení,
  • profily s různými úrovněmi priority,
  • integrace VAPIX, MQTT a SIP,
  • kryt se stupněm ochranyIP66, IK10, NEMA-4X,
  • záruka 5 let.

Síťová siréna AXIS D4100-E bude k dispozici prostřednictvím distribučních kanálů a sítě partnerů společnosti Axis v 2. čtvrtletí roku 2022 za doporučenou koncovou cenu 9 800 Kč.

O společnosti Axis Communications

Společnost Axis vytváří chytřejší a bezpečnější svět s pomocí síťových řešení, která otevírají přístup k lepšímu zabezpečení a k novým způsobům podnikání. Axis jako lídr v oblasti síťového videa nabízí produkty a služby pro videodohled a analýzu videa, řízení přístupu a audiosystémy. Společnost Axis má přes 3 000 zaměstnanců ve více než 50 zemích a při poskytování klientských řešení spolupracuje s globální sítí partnerů. Společnost Axis byla založena v roce 1984 a sídlí ve švédském Lundu. Více informací o společnosti Axis najdete na naší webové stránce www.axis.com.