Výzkum společnosti Fitbit zjistil, jaký má pandemie vliv na stres, spánek a další aspekty života

Praha, 11. dubna 2022 – Už to jsou dva roky, co celý svět, včetně České republiky, postihla pandemie. S ní přišly do té doby neznámé restrikce, jako je nošení roušek a respirátorů, omezování volného pohybu, zamezení vstupu na určitá místa a omezení dalších aktivit. Celá společnost tak musela přehodnotit svůj dosavadní život a své zvyky. Výzkum pro společnost Fitbit „Stres a kvalita spánku v české populaci“, který provedla česká společnost Focus Agency, pomohl poodhalit, jak jsou na tom Češi nejen se spánkem, stresem a aktivitou.

Větší míra stresu a zhoršená kvalita spánku nejsou vzácným jevem

Podle výzkumu pro společnost Fitbit se třetina dotázaných respondentů potýkala v uplynulém období od začátku pandemie s vysokou mírou stresu. Další třetina zhodnotila míru prožitého stresu v osobním životě jako střední. Polovinu dotázaných pak stresuje, když se zamyslí nad svou budoucností či budoucností svých děti. 

Respondenti také v uplynulém období pociťovali zhoršenou kvalitu spánku. Celých 30 % dotázaných registruje změnu kvality spánku směrem k horšímu. Pouze 3 % dotázaných pak považují kvalitu svého spánku za lepší.

Podle nejnovějšího výzkumu „Kvalitní spánek může mít vliv na zvládání stresu. Kdy jindy si ho proto dopřát, když ne teď“ Národního ústavu pro duševní zdraví (NUDZ) se právě stres a spánek navzájem ovlivňují. Člověk ve stresu je připraven k akci, a proto bývá pro něj složitější usnout a mít kvalitní spánek. Lidé se spánkovými potížemi mají naopak větší problémy se zvládáním stresu a snáze podléhají svým emocím.

Kauzalita mezi vyšší aktivitou a kvalitou spánku

Větší část dotazovaných (62 %) ve výzkumu uvedla, že v uplynulém období nijak nezměnila svou fyzickou aktivitu. Téměř třetina omezila svou aktivitu a pohybovala se méně.  8 % dotázaných si pak zaslouží pochvalu, neboť i v těžkém období dokázali najít motivaci a začali vést aktivnější život. 

Právě díky těmto zjištěním se podařilo dokázat statisticky významnou kauzalitu mezi změnou fyzické aktivity a kvalitou spánku. Ti respondenti, kteří se v období od počátku pandemie pohybovali více, častěji uvádí, že se kvalita jejich spánku v daném období zlepšila (14 % ve srovnání s celkovým výsledkem 3 %). Ti účastníci výzkumu, kteří se naopak pohybovali méně, hlásí výrazně horší kvalitu spánku (60 % ve srovnání s celkovým výsledkem 30 %).

Tato zjištění poukazují na to, že je aktivní pohyb pro člověka velmi důležitý a jde ruku v ruce s kvalitou spánku. Vazba dokonce funguje v obou směrech. Kvalitní spánek a dobré spánkové návyky zaručují dostatek energie pro nadcházející den.

Další zajímavá zjištění

Výzkum pro společnost Fitbit přinesl i další zajímavá zjištění. Zajímavostí určitě je, že pouze 12% dotázaných se povedlo zavést do života rutinu, která by jim pomohla řešit problémy se stresem, spánkem či sedavým způsobem života. Velká část respondentů (46 %) navíc ani nepociťuje potřebu takovou rutinu zavádět. Mezi nejčastější předsevzetí, které si dotázaní stanovovali pro rok 2022, patří zvýšení fyzické aktivity a dále trávení více času se svými blízkými. 

Více než polovina respondentů (54 %) cítí potřebu, vzhledem k uplynulé době od začátku pandemie, mít své zdraví více pod kontrolou. Ti, kteří uvedli, že se věnují aktivnímu pohybu nebo sportují, jsou aktivní 2-3x týdně. Téměř třetina pak nesportuje vůbec. 

Chytré hodinky nebo náramky jsou nejpopulárnější u osob ve věku 18-34 let. V tomto věkovém rozmezí chytré hodinky nebo náramek používá 40 % dotázaných. 

Zařadit do svého života aktivní pohyb přináší celou škálu benefitů. Nejen, že pohyb zlepšuje kondici, má také velmi pozitivní vliv na celkové zdraví. S motivací a vedením k aktivnímu životu mohou pomoci chytré hodinky a náramky, které nabízí spoustu nástrojů nejen pro zvýšení aktivity, ale také pro sledování stresu, monitorování spánku a spánkových fází či sledování srdečního zdraví např. pomocí EKG senzoru. S naměřenými daty z chytrých hodinek a náramků se lze navíc podělit i se svým lékařem.  „Výsledky této studie prokazují, že období od začátku pandemie bylo pro značnou část Čechů stresující a ovlivnilo také kvalitu spánku. Ten je přitom jedním z nejdůležitějších aspektů našeho zdraví a spokojeného života. Máme tu výsadu, že žijeme v době se snadným přístupem k technickým vymoženostem, které nám umožňují hlouběji porozumět našim biologickým parametrům. Chytré hodinky a náramky nám pomáhají přesně zmapovat naše tělesné funkce a prezentovat je v co nejsrozumitelnější podobně. Tyto poznatky navíc mohou být základem pro komplexní lékařské vyšetření a mohou prokázat významné proměny našeho tělesného zdraví. Díky chytrým hodinkám a náramkům jsme získali přístup k pokročilým nástrojům, například analýze spánku nebo stresu, což pro většinu z nás byl ještě donedávna abstraktní pojem,” sdělila Alexandra Pahomi, marketingová manažerka pro Střední Evropu ve společnosti Fitbit.

Fitbit pomáhá vést lidem zdravější a aktivnější život za pomoci unikátních naměřených dat, inspirace k pohybu a vedení k lepším výsledkům. Společnost Fitbit navrhuje své produkty tak, aby byly každodenním parťákem pro zdraví i kondici. Nabízí celou řadu různorodých zařízení, včetně oblíbených chytrých hodinek Fitbit Sense™ a Fitbit Versa™, chytrých náramků Fitbit Luxe™, Fitbit Charge 5™, Fitbit Inspire 2™ a dětského náramku Fitbit Ace 3™ a chytré váhy Fitbit Aria Air. Platforma Fitbit nabízí osobní tipy, návody a vedení díky pokročilým softwarovým řešením v mobilní aplikaci Fitbit a v operačním systému Fitbit OS. Prostředí hodinek a aplikace je navíc plně v českém jazyce. Pro ty, kteří žádají nejpodrobnější možné statistiky, je tu služba Fitbit Premium, která nabízí řadu detailních statistik, personalizovaných tipů a přístup k obrovskému množství obsahu jako jsou tréninková videa, meditační videa, jídelníčky a mnohem více.