Veletrh Antique bude tentokrát svátkem pro milovníky secesních a art deco šperků

Praha, 19. dubna 2022; Již ve čtvrtek začíná na Novoměstské radnici v Praze čtyřdenní veletrh starožitností Antique. Mimořádně zajímavý bude tentokrát zejména pro milovníky a milovnice secesních a art deco šperků. Někteří vystavovatelé již odhalili, jaké exponáty tentokrát na veletrh přivezou. 

„České šperkařství mělo vždy vysokou úroveň, zejména v období secese a art deco však patřilo ke světové špičce. A protože pro letošní Antique jsme vybrali motto „České poklady“, vystavovatelé budou ve zvýšené míře prezentovat mimo jiné šperky z tohoto období,“ říká viceprezidentka Asociace starožitníků Simona Šustková. 

Jedním z nich bude i takzvaný koktejlový prsten s diamanty a smaragdem z 20. až 30. let 20. století vyrobený ve stylu art deco, který na Antique přiveze starožitnictví Antiques Cinolter. Koktejlové prsteny jsou výrazné, velké šperky vhodné na odpolední či koktejlové party, které se ve 20. letech minulého století staly symbolem úspěšných nezávislých žen. Pozornost jistě vzbudí i art deco prsteny v expozici starožitnictví CZECHANTIK: diamantový v kombinaci s platinou nebo platinový s luxusním přírodním leštěným rubínem s brusem typu mugle, doplněný diamanty briliantového brusu. Starožitnosti Michal Jankovský pak představí exkluzivní art deco náramek Tiffany se 176 diamanty briliantového brusu, jadeity a onyxy. 

Specialitou letošního veletrhu Antique bude kolekce šperků z českého granátu, která reprezentovala Českou republiku na Světové výstavě EXPO v Dubaji. Půjde o jedinečnou příležitost vidět na pouhé čtyři dny na území ČR tuto kolekci granátových šperků z období biedermeieru či ve stylu tzv. „druhého baroka“. 

„České poklady“ se ale neomezí jen na šperky, návštěvníci na veletrhu Antique najdou i řadu ukázek českého skla nebo práce autorů české výtvarné moderny. „Antique je tradičně největší přehlídkou starožitností v Česku, takže kromě už zmíněných šperků nebo skla se mohou milovníci starožitností těšit na nabídku bižuterie, porcelánu a keramiky, starožitný nábytek, textil, obrazy, historické zbraně, staré bankovky a mince a další,“ říká S. Šustková. 

Asociace starožitníků, z. s., sdružuje obchodníky se starožitnostmi, jejími členy se mohou stát také majitelé soukromých galerií, antikvariátů a uměleckých aukčních síní, soudní znalci či restaurátoři. Asociace usiluje o odborný rozvoj soukromého i veřejného sběratelství v České republice a profesionální podnikání v oblasti obchodu se starožitnostmi. Provozuje Rudolfinskou akademii, dvouletý rekvalifikační kurz, který poskytuje komplexní vzdělání v oblasti dějin umění a užitého umění. Každý půlrok asociace pořádá veletrh Antique, na němž starožitníci představují veřejnosti nejzajímavější exponáty ze své nabídky. Asociace je členem Mezinárodní konfederace obchodníků s uměleckými díly C.I.N.O.A. Více informací na www.asociace.com.