3,6 miliardy. Pilulka má za sebou další úspěšný rok, expanduje a posiluje na Moravě.

Skupina Pilulka, působící na lékárenském trhu kromě České republiky i na Slovensku

a v Rumunsku, dosáhla v roce 2021 dle auditovaných výsledků* konsolidovaných tržeb ve výši 2,4 miliardy korun při meziročním růstu o 35 %. Franšízová síť lékáren Pilulka pak k tržbám přidala dalších 1,2 miliardy korun na celkových 3,6 mld. korun. Největší měrou se na tržbách skupiny podílel český online kanál s meziročním nárůstem o 61 %. 

„Po bezprecedentních výsledcích roku 2020, kdy vypukla pandemie koronaviru, jsme nečekali významně růstový rok 2021. Přesto loňský rok předčil naše původní očekávání. Speciálně v prvním čtvrtletí roku 2021 jsme zaznamenali extrémně silné měsíce, které se projevily i v celkových výsledcích roku 2021. Rosteme v online, expandujeme a snižujeme počet vlastních kamenných lékáren,“ hodnotí loňský rok Petr Kasa, spolumajitel Pilulky. 

Významné ukazatele roku 2021 v Pilulce

  • Celkové skupinové tržby vč. franchise 3,6 mld. Kč
  • Auditované konsolidované vlastní tržby (tj. bez fr. lékáren) 2 413 mil. Kč
  • Meziroční růst online tržeb o 49 % (v ČR o 61 %)
  • EBITDA +29 mil. Kč (v ČR +44,2 mil. Kč)
  • EBITDA marže +1,2 % (v ČR +2,4 %)
  • Meziroční růst ceny akcií společnosti +188 % 
  • Každá 10. domácnost v ČR objednala v roce 2021 na Pilulka.cz

Významné události a strategický rozvoj

Zahraniční expanze

„Již dříve avizovaná zahraniční expanze úspěšně postupuje. Zahraniční týmy pracují na obchodních vztazích s lokálními dodavateli, lokalizujeme a nastavujeme všechny procesy a služby. Pokud vše půjde podle harmonogramu, budeme již letos obsluhovat zákazníky minimálně na dalších dvou trzích. Naše kroky míří do střední Evropy. V budoucna nás hodně zajímají regiony na západ od nás, kde je významně větší kupní síla a dochází k rychlé digitalizaci zdravotnictví,“ říká Martin Kasa, spolumajitel Pilulky.

Investice a Pilulka Lab

  • Investice do zdravotnického startupu Carebot
  • Investice do technologického startupu Blocks

Expanze na aktuálních trzích, expanze na Moravu

  • Rozšíření služby Pilulka Auto s expresním rozvozem do regionu Pardubicka, Hradecka, Mladoboleslavska a Kolínska
  • Nové Pilulka Boxy – samoobslužný výdej do dalších lokací v Česku a Slovensku

„V letošním roce otevřeme nové sklady pro zákazníky z Moravy. Z nového skladu Pilulka Olomouc budeme obsluhovat zejména moravské zákazníky a přineseme komfort doručení v den objednání do regionů Brněnska, Ostravska, Olomoucka a Prostějovska. Touto unikátní službou budeme obsluhovat naprostou většinu obyvatel Moravy, říká Michal Hanáček, COO Pilulky.

Pilulka solutions, telemedicína a Plus Care

Pilulka již roky není “jen lékárna”. Investuje do digitalizace a inovativních projektů. Aplikace Plus Care je zaměřená na prevenci – kromě hlídání termínů pravidelných prohlídek a přehledu příspěvků od zdravotních pojišťoven má i velké ambice s využitím dat z chytrých zařízení. V rámci Plus Care tvoříme i speciální programy pro vybrané pacientské skupiny. Spolupracujeme na tom s předními farmaceutickými společnostmi a nabízíme unikátní řešení i pro zdravotní pojišťovny. Aktuálně například spouštíme projekt se Zdravotní pojišťovnou ministerstva vnitra ČR,“ říká Martin Urx, jednatel Plus Care ze skupiny Pilulka.

*konsolidované výsledky, auditované PwC Česká republika, budou předmětem schválení na nejbližší řádné valné hromadě společnosti

Pilulka je technologická společnost, která působí na českém, slovenském a rumunském trhu od roku 2013. Společnost založili bratři Kasové, kteří patří mezi zakladatele české ecommerce scény. Pilulka je nejen provozovatelem sítě kamenných lékáren a největší zásilkové lékárny v České republice a na Slovensku s přibližně 2 miliony zákazníků, ale především technologickou společností působící na zdravotnickém trhu. Nad rámec těchto potřeb zákazníků Pilulka buduje platformu, která propojuje zákazníky, výrobce, distributory, služby, logistiku a veškeré informace, které se kolem tohoto odvětví točí. Cílem Pilulky je být lídrem v oboru a udávat nové trendy ve zdravotnictví 21. století.