Turris spustil novou verzi webového rozhraní bezpečnostního systému Turris Sentinel, uživatelé mohou nyní sledovat podezřelé aktivity na jejich routeru z různých zařízení

Praha 26. 4. 2022: Český výrobce routerů Turris spustil novou, revoluční a dlouho očekávanou verzi webového rozhraní svého bezpečnostního systému Turris Sentinel. Ta umožňuje uživatelům sledovat provoz dokonce i na vlastním routeru a díky tomu vyhodnocovat podezřelé aktivity potencionálních útočníků, mezi které patří například skenování portů či snaha získat kontrolu nad routerem a datovými toky celé sítě. Nová verze webového rozhraní systému Turris Sentinel nabízí i přehlednější zobrazení grafů, nová, dosud nepublikovaná data a responzivní vzhled umožňuje kontrolovat provoz z různých zařízení, jako jsou tablety či chytré telefony. 

Zásadní novinkou bezpečnostního systému Turris Sentinel je funkce, která umožňuje sledovat a vyhodnocovat aktivity směrované z internetu na konkrétní router uživatele. Tuto možnost zprostředkovává záložka “Moje zařízení” v novém grafickém rozhraní systému. Uživatelé v ní mohou sledovat grafy incidentů v různých časových intervalech a také prohlížet informace o útočnících, jejich IP adresách a nejčastějších přihlašovacích údajích, kterými se snažili ve zvoleném období získat kontrolu nad daným zařízením.

Možnost sledovat aktivity na vlastním zařízení je možné pomocí jedinečného tokenu. Tento token lze aktuálně získat pomocí ssh, ale již brzy bude v administračním rozhraní k dispozici proklik na server se statistikami. Pro získání tokenu je prozatím třeba zadat příkaz `uci get sentinel.main.device_token`.

Grafy incidentů a další informace lze poté sledovat odkudkoli, a to v rozmezí různých časových období – vybraného roku, čtvrt roku, měsíce, týdne, dne nebo hodiny. Uživatelé tak mohou snadno identifikovat přesné období či pravidelný interval, v němž se na ně útočníci zaměřují. Kontrolu lze díky novému přehlednému grafickému rozhraní s responzivním vzhledem provádět nejen z počítače, ale také z dalších zařízení, jakou jsou tablety či chytré telefony, a to odkudkoli – tedy i v případě, kdy není uživatel přihlášen do své vlastní sítě. 

“Bezpečnostní systém Turris Sentinel neustále vyvíjíme a zdokonalujeme. Spolu s automatickými updaty a aktivní komunitou uživatelů sdílejících informace o podezřelých datových tocích na svých zařízeních tvoří pilíř naší výjimečnosti. Díky tomu můžeme zajišťovat uživatelům neustále nejvyšší míru zabezpečení, kterou oceňují odborníci z celého světa.  Věříme, že právě náš unikátní komplexní systém s jeho bezpečnostními funkcemi pomůže otevřít našim routerům dveře na zahraniční trhy. Tuto naši vizi potvrzují i jednání započatá na dvou významných letošních zahraničních akcích  – MWC Barcelona a WISPAMERICA,” říká Petr Palán, šéf projektu Turris.