Děti jsou impuls k zodpovědnějšímu investování pro téměř 30 procent Čechů

Praha 3. května 2022 – Budoucnost dětí, ale i důchod, obava z inflace či snaha chytře využít své úspory. To jsou hlavní důvody k investování, které lidé uvedli v průzkumu agentury Instant Research. Ze všech dotazovaných respondentů zaškrtlo možnost „chci spořit pro děti“ 27 procent lidí, z toho 37 procent rodičů. Naopak pro 3 procenta bezdětných respondentů patřily mezi nejčastější důvody k investování snaha chytře využít úspory a boj s inflací. Průzkum, jehož se zúčastnilo 500 respondentů, si nechala zpracovat investiční platforma Fondee, která do Česka přináší jednoduchý způsob zhodnocování peněz.

„Průzkum nám potvrdil něco, co jsme si mysleli již dávno – že děti jsou významný faktor, který přivádí lidi k investování, především pak v případě rodičů. Nejde úplně jen o samotné zhodnocení peněz pro nastávající generaci, ale mít potomky je často jednoduše impuls k tomu, aby lidé začali ke svým úsporám přistupovat zodpovědně,“ říká spoluzakladatel a CEO Fondee Jan Hlavsa.

Mezi Čechy patří k nejpopulárnějším způsobům investování s velkým náskokem standardní spořicí účet (30 procent dotázaných) a stavební spoření (17 procent dotázaných). Velkým skokanem je penzijní spoření, kterému se oproti minimálnímu zájmu v roce 2019 věnuje nyní až 23 procent dotázaných. Zde je vidět velmi rozdílná tendence oproti zahraničí, kde se více investuje do podílových fondů, akcií a nemovitostí. 

Největší stopkou jsou obavy z rizika a institucí

Průzkum dále poodhalil například důvody, které lidi od investic naopak odrazují. „Zajímavé je, že respondenti s dětmi častěji uvádí mezi bariéry investování obavu z jeho rizikovosti, bezdětní jsou pak spíše obecně nedůvěřiví k bankám a jiným zprostředkovatelům investic. Chtějí mít také častěji peníze rychle k dispozici oproti lidem, kteří se stali rodiči,“ přibližuje výsledky průzkumu Hlavsa. 

Zhruba dvě pětiny rodičů si myslí, že investování dostatečně nerozumí, za rizikové jej považuje třetina. Rozdíly se objevily mezi pohlavími: obavy z neporozumění investicím vyjádřilo 45 % oslovených žen, oproti tomu jen 35 % mužů. Muži pak více považují investování za rizikové (35 % dotázaných). I přesto je však investování na vzestupu. Za pouhé dva roky na trhu nasbíral startup Fondee 9 000 klientů, převážnou část z nich v posledních měsících. Očekává se, že tento trend bude pomalu růst i v následujících letech.

Více o Fondee

Český startup Fondee mění způsob, jak lidé uvažují o investicích. Funguje jako online služba pro jednoduché investování do fondů akcií a dluhopisů. Pomáhá zejména těm, kterým leží peníze na běžných účtech a hledají snadnou a efektivní cestu jejich zhodnocení. Fondee pro ně zprostředkuje investice do fondů sdružujících akcie a dluhopisy. Registrace probíhá online, klient si jen vybere typ portfolia a zbytek už je bez starostí. Projekt v roce 2017 založili Eva a Honza Hlavsovi, kteří získali zkušenosti ve financích v londýnské City a chtějí lidem investování zpřístupnit. V roce 2021 získali pro svůj startup milion eur od skupiny soukromých investorů a J&T Banky, která se zároveň stala brokerem platformy. Od ledna 2022 Fondee působí také na Slovensku.
Press kit společnosti naleznete zde