Inovativní systém Canon EOS R nyní přichází i ve formátu APS-C ve dvou nových fotoaparátech EOS R7 a EOS R10

Praha, 24. května 2022 – Společnost Canon Europe představuje první bezzrcadlovky se systémem APS-C EOS R EOS R7 a EOS R10, které spojují výhody systému EOS R s oblíbeným formátem obrazového snímače APS-C. Formát APS-C nabízí významné výhody pro fotografické nadšence a tvůrce obrazového obsahu, včetně možnosti vyrobit menší, ale velmi rychlé a výkonné fotoaparáty, které potřebám těchto skupin zákazníků dokonale vyhoví. Model EOS R7, který vychází z řady EOS 7D, je vhodný pro fotografy volné přírody a sportu, kteří využijí ořez ohniskové vzdálenosti snímačem APS-C a stejně tak mimořádnou rychlost a automatické ostření se sledováním objektu inspirované vyššími modely této řady.

Vyzkoušejte novou úroveň preciznosti a rychlosti

Modely EOS R7 a EOS R10 přenášejí do formátu APS-C technologii inteligentního automatického ostření, jakou jsou vybavené vysoce výkonné plnofomátové modely Canon. Díky technologii automatického ostření se zdvojenými fotodiodami snímače Dual PixelCMOS AF ll a technologií hloubkového učení mohou uživatelé sledovat objekty, včetně vozidel, zvířat a lidí, s přesnou detekcí hlavy, obličeje a očí na 100 % plochy snímku[1]. Fotoaparáty EOS R7 a EOS R10 dokáží automaticky ostřit při slabém osvětlení až do úrovně -5 EV, respektive -4 EV[2] a až do clony f/22 s nasazenými telekonvertory, umožňují snadno sledovat ptáky za letu nebo sportovce v pohybu za jakýchkoli podmínek. U obou fotoaparátů je možné přesouvat bod zaostření dotykem. Model EOS R7 se zapisuje do historie jako první fotoaparát systému EOS R, který je vybavený kombinovaným ovládáním AF pomocí multifunkčního ovladače a kolečka. Jediný pohyb palce nebo otočení voliče zpřístupňuje ovládání bodu AF včetně rychlého a pohodlného nastavení a zobrazení ostřicích bodů při zpětném přehrávání.

EOS R7 a EOS R10 jsou dokonale vybavené ke snadnému zachycení každého okamžiku – mají nejrychlejší mechanickou závěrku pro kontinuální snímání ze všech fotoaparátů APS-C EOS s frekvencí 15 snímků za sekundu[3] a také elektronickou závěrku s frekvencí 30 snímků za sekundu, respektive 23 snímků za sekundu[4]. EOS R7 nabízí maximální rychlost mechanické závěrky 1/8000 sekundy a 1/16000 sekundy u elektronické závěrky, takže dokáže ostře zachytit i rychle se pohybující objekty. Oba nové fotoaparáty jsou postavené na nejnovějším procesoru DIGIC X. Reagují tedy velmi rychle a dokážou také velmi rychle zpracovávat obraz. Režim sériového snímání rychlostí 30 snímků za sekundu do formátu RAW umožňuje pracovat s takto pořízenými záběry jako s videem a jednoduše vybírat jednotlivé snímky. Je-li aktivován režim předběžného snímání, přístroj zachytí scénu již 0,5 sekundy před stiskem spouště.

Vysoce kvalitní snímky a videozáznam na cestách

Tentýž interní stabilizační systém (IBIS)[5] u modelu EOS R7 jako u fotoaparátů EOS R6, EOS R5 a EOS R3 nabízí světově nejvyšší úroveň stabilizace obrazu, a to až o 8 expozičních hodnot[6]. Je ideální pro ty, kdo fotografují za pohybu nebo z ruky s několikasekundovým časem. Poprvé u fotoaparátů EOS slouží systém IS k vyrovnávání horizontu při aktivované funkci „Automatická nivelace“ a také kompenzuje vertikální otřesy při fotografování v nově přidaných režimech panoramatu nebo panorámování. Nově vyvinuté snímače formátu APS-C o rozlišení 32,5, respektive 24,2 milionů bodů užité ve fotoaparátech EOS R7 a EOS R10 nabízejí oproti plnoformátovým přístrojům prodloužený dosah při stejném ohnisku s vysokou ostrostí – ideální pro sportovní fotografy a fotografy volné přírody, kteří se potřebují přiblížit akci. Technologie Dual Pixel RAW spolu s režimy HEIF, Compact RAW a HDR dávají značnou svobodu při postprodukci a umožňují dosáhnout lepší tonality scény. Nástroj Digital Lens Optimizer automaticky generuje nejkvalitnější snímky JPEG přímo ve fotoaparátu – koriguje vady objektivu bez vlivu na rychlost a odezvu při fotografování.

Fotoaparáty EOS R7 a EOS R10 o hmotnosti pouhých 612 g, respektive 429 g včetně baterie a paměťové karty, nabízí fotografům a tvůrcům výrazná vylepšení a možnost zmenšit výbavu oproti digitálním zrcadlovkám s příslušnými objektivy. Kompaktní, avšak robustní EOS R7 má konstrukci odolnou vůči povětrnostním vlivům, takže s ním lze fotografovat i v náročných podmínkách.

Produkujte kvalitnější obsah s rozlišením 4K

Fotoaparáty EOS R7 a EOS R10 vychází vstříc rostoucí potřebě pořizovat jak statické snímky, tak videozáznam. Dokáží natáčet video v rozlišení 4K 60p[7] nebo 4K 30p, které je převzorkováno z rozlišení 7K, respektive 6K, čímž je dosaženo nejvyšší možné kvality obrazu. To může být výstup v HDR PQ (YCbCr 4:2:2 10bitová barevná hloubka) ve fotoaparátu nebo přes HDMI. EOS R7 nabízí další režim 4K 60p s ořezem[8], který ještě více prodlužuje dosah – ideální pro filmování zvěře ve volné přírodě. Oba přístroje dokáží nahrávat jednotlivé videoklipy delší než 30 minut. Záznam ve 4K 60p může být až hodinový[9], což přináší možnost pracovat s delšími obsahovými formáty, například točit rozhovory nebo pořizovat záznam různých akcí. Oba modely podporují záznam videa na kartu fotoaparátu s vysokým dynamickým rozsahem HDR PQ (YCbCr 4:2:2 10 bitů BT.2020) s jemnou gradací. Pro ty, kdo chtějí jít ještě o krok dále, nabízí EOS R7 jako první model APS-C EOS[10] gamma křivku Canon Log 3 a barevný prostor Cinema Gamut, takže poskytuje větší flexibilitu při zpracování. Oba modely jsou ideální pro ty, kteří si budují popularitu na sociálních sítích – podporují vertikální záznam videa a jsou vybavené technologií stabilizace obrazu za pohybu – EOS R7 dosahuje mimořádných výsledků stabilizaci kombinací systémů IBIS, optické stabilizace a Movie Digital IS, zatímco EOS R10 využívající data z objektivů s optickou stabilizací k maximalizaci účinku systému Movie Digital IS.

Široké možnosti pro kreativitu a bezproblémová konektivita

Díky intuitivnímu designu a vylepšené konektivitě mohou tvůrci obsahu a fotografové zefektivnit své pracovní postupy. Elektronický hledáček o rozlišení 2,36 milionu bodů s funkcí simulace OVF pomůže majitelům DSLR snáze přivyknout práci s bezzrcadlovkou. Přizpůsobitelné voliče a otočný LCD displej maximálně usnadňují ovládání, krokování ostření ve fotoaparátu a skládání hloubky ostrosti z těchto fotoaparátů činí kreativní nástroje s širokými možnostmi. EOS R7 je vybavený hledáčkem s velkým zvětšením (1,15x), který umocňuje zážitek z fotografování a zpětného přehrávání. Díky vestavěnému blesku je EOS R10 vynikající všestranný nástroj pro uživatele, kteří fotografují v různých prostředích včetně interiérů a slabě osvětlených prostor. Dva sloty pro karty UHS-II podporují EOS R7 také okamžité zálohování, oddělené ukládání statických snímků a videonahrávek nebo záznam různých formátů na každou kartu.

Oba fotoaparáty mají vylepšenou konektivitu přes Wi-Fi a Bluetooth™[11], což pomáhá začínajícím tvůrcům a fotografům sdílet, ukládat a třídit jejich práci. Tvůrci mohou nahrát obsah do konečného místa určení prostřednictvím služby image.canon a ovládat fotoaparát z aplikace Camera Connect buď pomocí kompatibilního kabelu USB typu C nebo bezdrátového připojení. Pro tvůrce online videí nabízí oba modely čistý výstup HDMI pro streamování i možnost streamování na YouTube prostřednictvím služby image.canon. Uživatelé mohou nyní také přímo nahrávat soubory RAW do nové služby zpracování obrazu Canon Cloud Image na portálu image.canon. Ta k vylepšení kvality obrazu ze souborů RAW využívá neuronové sítě[12]. Vyladit tvůrčí sestavu k dokonalosti pomáhají nové multifunkční sáňky, kterými jsou fotoaparáty EOS R7 a EOS R10 vybaveny jako vůbec první modely EOS APS-C. Pomocí této patice lze připojit nové pokročilé příslušenství, kterému zajišťuje jak napájení, tak vysokorychlostní komunikaci. 

Objektiv pro každou příležitost

EOS R7 a EOS R10 umožňují uživatelům využít široké spektrum objektivů Canon RF a s adaptéry také objektivy EF a EF-S, což ulehčuje přechod z DSLR na bezzrcadlový přístroj. Společnost Canon rozšiřuje řadu objektivů RF, která v současnosti zahrnuje celkem 26 objektivů v rozsahu od 5,2 mm do 1200 mm, o dva nové lehké všestranné objektivy typu RF-S ideální pro modely EOS R7 a EOS R10 – RF-S 18-45 mm F4,5-6,3 IS STM a RF-S 18-150 mm F3,5-6,3 IS STM. Svými ohniskovými vzdálenostmi po přepočtu na kinofilm[13] a optickou stabilizací obrazu jsou ideální pro všechny fotografické žánry, od krajiny přes portréty po jídlo a vlogy. RF-S 18-45 mm F4,5-6,3 IS STM je ideální všestranný objektiv pro každodenní fotografování. Díky kompaktnímu designu a zasouvacímu mechanismu je ideální i pro cestování. Díky možnosti ručního zásahu do automatického zaostření a vodícímu šroubu typu STM pro plynulé a tiché automatické ostření při filmování je to nepostradatelná součást výbavy pro každodenní fotografování a filmování. Objektiv RF-S 18-150 mm F3,5-6,3 IS STM s velkým zvětšením a proměnnou ohniskovou vzdáleností od krátké po poměrně dlouhou dosahuje v režimu ručního ostření maximálního zvětšení 0,59x použitelného pro makrofotografii v každodenních situacích.

Díky pokročilým optickým technologiím Canon, která minimalizuje chromatickou aberaci a koriguje zkreslení, kreslí tyto objektivy jasně a ostře. Oba objektivy jsou vybavené systémem Dynamic IS a optickou stabilizací obrazu, takže dokáží kompenzovat až 7 EV (model RF-S 18-150 mm F3,5-6,3 IS STM), respektive 6,5 EV (model RF-S 18-45 mm F4,5-6,3 IS STM). Stabilizační systém objektivů spolupracuje s interní stabilizací obrazu (IBIS) v těle EOS R7 a systémem Movie Digital IS, kterým je vybavený model EOS R10. Díky sedmilamelové kruhové cloně objektivy kreslí fotografované objekty ostře s příjemně měkkým pozadím.

Nová řada fotoaparátů APS-C společnosti Canon přináší inovativní funkce plnoformátových bezzrcadlovek v kompaktnějších a dosažitelnějších modelech, které umožňuje tvůrcům obsahu a fotografickým nadšencům věnovat se naplno své zálibě a dosáhnout novou úroveň kreativity.

Další informace o novinkách a jejich dostupnosti naleznete na stránkách:

EOS R7: https://www.canon.cz/cameras/eos-r7/

EOS R10: https://www.canon.cz/cameras/eos-r10/

RF-S 18-45 mm F4,5-6,3 IS STM: https://www.canon.cz/lenses/rf-s-18-150mm-f3-5-6-3-is-stm/

RF-S 18-150 mm F3,5-6,3 IS STM: https://www.canon.cz/lenses/rf-s-18-45mm-f4-5-6-3-is-stm/

EOS R10 – hlavní funkce a vlastnostiEOS R7 – hlavní funkce a vlastnosti
24,2megapixelový snímač formátu APS-C Kontinuální snímání 15 sn./s mechanickou závěrkou, 23 sn./s s elektronickou Automatické ostření s hloubkovým učením a technologií zdvojených bodů Dual Pixel CMOS AF II Video 4K 60p (s ořezem) a převzorkované z 6K na 4K 30p Digitální stabilizace obrazu při filmování32,5megapixelový snímač formátu APS-C Kontinuální snímání 15 sn./s mechanickou závěrkou, 30 sn./s s elektronickou Automatické ostření s hloubkovým učením a technologií zdvojených bodů Dual Pixel CMOS AF II Video 4K 60p a převzorkované ze 7K na 4K 30p stabilizace obrazového snímače (IBIS) až o 8 expozičních hodnot
RF-S 18-45 mm F4,5-6.3 IS STM – hlavní funkce a vlastnostiRF-S 18-150 mm F3,5-6,3 IS STM – hlavní funkce a vlastnosti
Standardní zoomový objektiv RF-S s ohniskovou vzdáleností 29-72 mm (po přepočtu na kinofilm) Mechanismus zatažení objektivu pro větší kompaktnost Optická stabilizace v objektivu až o 6,5 EV s koordinovaným řízením při použití s EOS R7 Vodicí šroub typu STM pro plynulé automatické ostření při filmování Korekce zkreslení a minimalizace chromatické aberaceObjektiv RF-S s velkým zvětšením a ohniskovou vzdáleností 29-240 mm (po přepočtu na kinofilm) Maximální zvětšení 0,59x v režimu MF Optická stabilizace obrazu v objektivu až o 7 EV s koordinovaným řízením při použití s EOS R7 Vodicí šroub typu STM pro plynulé automatické ostření při filmování Korekce zkreslení a minimalizace chromatické aberace

-KONEC-

  
O společnosti Canon Europe
Canon Europe je strategická centrála pro region EMEA společnosti Canon Inc., předního světového dodavatele technologií a služeb pro digitální zpracování obrazu. Canon Europe působí přibližně ve 120 zemích, zaměstnává okolo 13 500 lidí a přispívá zhruba čtvrtinou ke globálním ročním výnosům společnosti Canon.  Společnost Canon byla založena v roce 1937 a po celou dobu své osmdesátileté existence přináší zákazníkům špičkovou obrazovou techniku. Neustále investuje do správných oblastí a využívá příležitosti k růstu, od fotoaparátů po komerční tiskárny a od podnikového poradenství po lékařskou techniku. Firemní filozofie společnosti Canon je Kyosei, což znamená „žít a pracovat společně pro obecné blaho“. V regionu EMEA společnost Canon Europe usiluje o trvale udržitelný obchodní růst a zaměřuje se na snižování svého dopadu na životní prostředí a pomáhá jej snižovat i svým zákazníkům pomocí svých produktů, řešení a služeb. Je průkopníkem, který neustále mění svět obrazové techniky pro vyšší dobro. Svými technologiemi a inovativním duchem posouváme hranice možného, abychom mohli vidět svět z nových pohledů. Pomáháme vnášet do života kreativitu, snímek za snímkem. Protože můžeme-li náš svět vidět, dokážeme jej měnit k lepšímu. Další informace o společnosti Canon Europe naleznete na stránkách www.canon-europe.com.  

[1] Platí, zobrazuje-li se při sledování okolo objektu rámeček a k fotoaparátu je připojen kompatibilní objektiv a je aktivní celoplošné automatické ostření, nebo je objekt úspěšně detekován v jiném režimu oblasti ostření. Podrobné informace o podporovaných objektivech viz [doplňující informace] pro [EOS R7/EOS R10] na „cam.start.canon“.

[2] Při pořizování statických snímků s objektivem se světelností f/1,2, při jednorázovém automatickém ostření na střed, citlivosti ISO 100 a teplotě 23 °C. Vyjma objektivů RF s povlakem pro zjemnění oblastí mimo hloubku ostrosti (Defocus Smoothing).

[3] Rychlost sériového snímání se může lišit v závislosti na různých faktorech, podrobnosti viz specifikace.

[4] Rychlost sériového snímání se může lišit v závislosti na různých faktorech, podrobnosti viz specifikace.

[5] 7 expozičních hodnot podle standardu CIPA s objektivem RF-S 18-150 mm F3,5-6,3 IS STM při ohniskové vzdálenosti 150 mm

8 expozičních hodnot při stranovém natočení a výškovém náklonu podle standardu CIPA s objektivem RF 24-105mm F4 L IS USM při ohniskové vzdálenosti 105 mm.

[6] Mezi všemi digitálními fotoaparáty s výměnnými objektivy, údaj na základě výzkumu společnosti Canon platný ke dni 23. května 2022. 8,0 expozičních hodnot při stranovém natočení a výškovém náklonu podle standardu CIPA s objektivem RF 24-105mm F4 L IS USM při ohniskové vzdálenosti 105 mm. Výkon IS totožný s EOS R5, EOS R6 a EOS R3. Podle data pořízení může být nutné aktualizovat software objektivu.

[7] V režimu snímání 4K 60p u EOS R10 je obraz oříznut na 64 % ve vodorovném směru.

[8] V režimu snímání 4K 60p u modelu EOS R7 je obraz oříznut na 55 % ve vodorovném směru.

[9] Maximální doba nepřetržitého záznamu videa u modelu EOS R7:

  • Normální: 6 hodin
  • Film s vysokou snímkovou frekvencí (Full HD 120/100 sn./s): 90 minut
  • Pokud vnitřní teplota fotoaparátu příliš vzroste, doba záznamu se může zkrátit.
  • 4K 30p HQ: cca. 60 minut při počáteční teplotě +23 °C
  • 4K 60p s ořezem: cca. 60 minut při počáteční teplotě +23 °C

Pro EOS R10:

  • Normální: 2 hodiny
  • Film s vysokou snímkovou frekvencí (Full HD 120/100 sn./s): 30 minut
  • Pokud vnitřní teplota fotoaparátu příliš vzroste, doba záznamu se může zkrátit.
  • 4K 30p HQ: cca. 50 minut při počáteční teplotě +23 °C

[10] Mimo řadu Cinema EOS.

[11] Přístroj je vybavený technologií Bluetooth® s nízkou spotřebou Název Bluetooth® a logo jsou ochranné známky společnosti Bluetooth SIG, Inc. a společnost Canon Europe Ltd. je smí užívat na základě licence. Jiné ochranné známky a obchodní názvy náleží jejich příslušným vlastníkům. Wi-Fi® je ochranná známka Wi-Fi Alliance.

Název Bluetooth® a logo jsou ochranné známky společnosti Bluetooth SIG, Inc. a společnost Canon Inc. je smí užívat na základě licence. Jiné ochranné známky a obchodní názvy náleží jejich příslušným vlastníkům.

[12] Služba Cloud Image Processing společnosti Canon je placená služba, která bude spuštěna koncem července 2022. Tato služba vyžaduje aktualizaci firmwaru. Další podrobnosti viz image.canon

[13] RF-S 18-45 mm F4,5-6,3 IS STM nabízí přepočtený rozsah ohniskových vzdáleností 29-72 mm a RF-S 18-150 mm F3,5-6,3 IS STM rozsah 29-240 mm.