Obrat 14 miliard korun, vlastní značky EVOLVEO a SALENTE i první dotykový chytrý odolný telefon na evropském trhu

Česká společnost ABACUS působí na evropském trhu již 30 let

26. 5. 2022 – na počátku založení společnosti Abacus v roce 1992 stál ryze pragmatický důvod: vydělat peníze na rekonstrukci nemovitosti v Plané u Českých Budějovic. Zatímco v té době vznikaly nové firmy v garážích, Abacus a jeho značky vyrostly na statku. Za třicet let své existence dosáhl Abacus celkového obratu 14 miliard korun a stal se úspěšným distributorem světových značek v informačních technologiích. Firma nyní poskytuje serverová řešení na platformě SUPERMICRO a vytvořila vlastní značky EVOLVEO a SALENTE. Své produkty nabízí aktuálně ve více než osmi zemích Evropy. Jako jedna z prvních společností uvedla v roce 2013 na evropský trh odolný dotykový chytrý telefon EVOLVEO StrongPhone Q4.

Celkový konsolidovaný obrat všech společností Abacus, kam patří Abacus Electric, Abacus Ostrava, Abacus Praha a Abacus Pardubice, dosáhl v období mezi lety 1992 a 2021 celkem 14 miliard korun. Nejúspěšnějším rokem z hlediska obratu se stal rok 2007. Tehdy dosáhly tržby za zboží a služby 1,01 miliardy korun. Abacus nikdy nevykázal konsolidovanou účetní ztrátu.

Jedním z významných milníků společnosti se stal rok 2005, kdy se marže na distribuci cizích značek v oblasti komponentů PC snižovaly, a tudíž tato aktivita přestala být pro Abacus zajímavá. Nebylo dosahováno uspokojivých zisků vůči dosaženému obratu. Došlo k postupnému opouštění distribuce cizích značek a k přechodu na vývoj a distribuci vlastní značky nazvané EVOLVEO (produkty digitálního domova, osobní elektroniky a komponent PC) a dále vlastní značky SALENTE (robotické vysavače a kuchyňské spotřebiče).

Mezi další významné aktivity společnosti Abacus patří stavba a servis vlastních PC, serverových řešení a úložišť. V tomto segmentu se nyní Abacus specializuje na stavbu a servis serverových řešení na platformě SUPERMICRO. Aktuálně se jedná z hlediska obratu o nejúspěšnější značku v portfoliu. 

„Od ostatních distributorů nás odlišuje více neformální postup při řízení společnosti. Výraznou přidanou hodnotou je přetrvávající významné zapojení majitelů společnosti do aktivit a řízení,“ komentuje úspěch společnosti Petr Petrlík, jednatel společnosti Abacus Electric, s.r.o., a dodává: „Od roku 2005 je naší strategií specializace na vlastní značky EVOLVEO a SALENTE a na výrobu i servis serverů a datových úložišť. Abacus již není klasický broadline distributor, ani klasický distributor s přidanou hodnotou. V současné době Abacus distribuuje poslední významnější značku A4Tech.“

V krátkém pohledu do historie společnosti Abacus zaujme rok 2013. V tom roce byl na trh uveden první chytrý odolný dotykový telefon EVOLVEO StrongPhone Q4. Jednalo se o vodotěsný odolný Android Quad Core smartphone. Díky prodeji tohoto produktu v letech 2013–2017 dosáhl celkový obrat 105 milionů korun bez DPH. Celkově se prodalo přes 38 000 kusů do 34 zemí. Jednalo se o první odolný dotykový chytrý telefon v Evropské unii. 

www: 

https://www.abacus.cz/      https://eshop.salente.cz/   https://eshop.evolveo.cz/

Abacus Electric je tradiční partner v oblasti informačních technologií a CE od roku 1992. Společnost má centrálu v Českých Budějovicích. Na rozvoji aktivit společnosti spolupracuje tým čtyřiceti zaměstnanců v pěti zemích Evropské unie. Řízení procesů organizace podléhá jakosti dle normy ISO 9001.