Ocenění v programu Czech Best Managed Companies získalo rekordních 23 českých firem, 15 společností obhájilo titul z loňska

Praha, 10. června 2022 – Ve třetím českém ročníku celosvětového programu Best Managed Companies (BMC) bylo oceněno rekordních dvacet tři českých společností, z toho osm firem získalo ocenění úplně poprvé. Program detailně hodnotí přihlášené soukromě vlastněné společnosti dle přísných mezinárodních parametrů. Letos titul nejlépe řízené firmy obhájilo patnáct společností: ABRA Software, AKESO holding, GUMEX, HELUZ, HESTEGO, HIT OFFICE, INVENTI, LIKO-S, NWT, Packeta (Zásilkovna), Pilulka Lékárny (Pilulka.cz), PSN, SERVIS BAL OBALY, TITAN – Multiplast a ZLKL. K těmto společnostem se připojilo osm nových firem: Alza.cz a.s., Bednar FMT s.r.o., Health Academy s.r.o., JHV – GROUP s.r.o., Livesport s.r.o., Meopta s.r.o., S&K Label spol. s r.o. a STRV.

„Třetí český ročník ukazuje, že firmy jsou na tom z hlediska řízení velice dobře. V letošním ročníku jsme čelili faktu, že i velmi dobře řízené firmy se vlivem aktuální situace mohly dostat do problémů, a to z důvodu celkového zdražování a boje s vysokou inflací. Žádná z firem to nebrala tragicky, odolnost a optimismus do budoucna byly až nakažlivé, a ti, kteří splnili kritéria a budou oceněni, jsou určitě vítězi nejen v tomto programu, ale obecně v boji proti nepřízni doby,“ říká Miroslav Svoboda, Country leader Deloitte ČR, který také stojí v čele programu Czech Best Managed Companies a Deloitte Private.

Firmy v programu Czech Best Managed Companies posuzuje nezávislá porota složená ze sedmi odborníků. Společnosti musí splňovat požadovanou úroveň ve čtyřech hlavních pilířích – Strategie, Produktivita a inovace, Řízení a finanční výkonnost a Firemní kultura. Přihlášené firmy procházejí vícefázovým programem, během něhož vedení firem připravuje svou přihlášku s odborníky Deloitte Private v rámci intenzivních workshopů, takzvaných BM labů. Jejich ověřená metodika firmám poskytuje odbornou zpětnou vazbu a poradenství v oblastech řízení. Přihlášky jsou podkladem pro rozhodnutí poroty, jejíž členové jsou pro zajištění objektivity nezávislí z pohledu přihlášených firem i Deloitte.

Ačkoliv v uplynulých měsících čelily české firmy řadě nepříznivých faktorů, letošní ročník programu Czech Best Managed Companies ukázal, že mají vybudovanou silnou firemní strategii a kvalitní způsob řízení. Výzvy v podobě narušení dodavatelských řetězů, energetického šoku nebo rostoucích nákladů na financování bohužel nezmizí v tomto, ani v příštím roce. Avšak letošní ročník stvrdil mé přesvědčení, že české firmy jsou velice dobře připravené a mohou pokračovat v dalším úspěšném rozvoji,“ uvedl Munir Nanji, generální ředitel Citi pro Českou republiku a region střední Evropy.

Detailní informace o oceněných firmách naleznete zde

Nejlépe řízené firmy aktuálního ročníku Czech Best Managed Companies 2022:

Firma (dle abecedy)OdvětvíRok založení
ABRA Software a.s.ICT1991
AKESO holding a.s. zdravotní péče2017
ALZA.cz a.s.ecommerce1994
BEDNAR FMT s.r.o.výroba zemědělské techniky1997
GUMEX, spol., s.r.o.stavební průmysl1994
Health Academy s.r.o.distributor kojenecké výživy2017
HELUZ cihlářský průmysl v.o.s.cihlářský průmysl1992
HESTEGO a.s.strojírenský průmysl1995
HIT OFFICE s.r.o.výroba kancelářských potřeb 1994
INVENTI Group s.r.o.ICT, technologie2011
JHV – GROUP s.r.o.technologie, průmysl 4.01999
Livesport s.r.o.aplikace a web se sportovními výsledky 2006
Meopta s.r.o.výroba optomechanických přístrojů1933
NWT a.s.ICT, biotechnologie, výroba plastů1992
Packeta s.r.o. (Zásilkovna)logistické služby2010
Pilulka Lékárny a.s. (Pilulka.cz)prodej léků a léčiv2013
PRVNÍ CHODSKÁ s.r.ostavební průmysl, střechy, krytiny1990
PSN s.r.o.nemovitosti1991
SERVISBAL OBALY s.r.ovýroba obalů1993
S&K Label spol. s r.o.polygrafie1991
STRVzakázkový vývoj softwaru2004
TITAN – Multiplast s.r.o.zpracování plastů1997
ZLKL, s. r. o.strojírenský průmysl1993

Partnery programu Czech Best Managed Companies jsou Deloitte Private, Czech Institute of Directors, Citibank, mediální dům Economia, Vysoká škola ekonomická v Praze, Technická univerzita v Liberci a Vysoká škola finanční a správní.

„Zdražování energií, vysoké ceny a nedostupnost materiálů, tlak na mzdy, v některých případech ztráta trhů díky válce na Ukrajině i menší „vata“ z minulých let vystavuje firmy enormnímu tlaku, a to cítí zejména jejich vrcholové vedení. Jsem opravdu hrdá na to, jak soutěžící firmy prokázaly vysokou profesionalitu svého řízení, kdy houževnatě čelí všem překážkám a obrovské nejistotě v podnikání v současné neklidné době,“ dodává za porotu Eva Svobodová, členka představenstva a generální ředitelka AMSP ČR-Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR.

Program BMC byl založen v roce 1993 v Kanadě a od té doby je nejvýznamnějším podnikatelským oceněním svého druhu. Nyní se uděluje již ve 48 zemích světa.

Více informací o programu Czech Best Managed Companies naleznete na www.bestmanaged.cz