Ataccama získává rekordních 3,6 miliardy korun na revoluci ve firemních datech. Blíží se tak statusu jednorožce i vstupu na burzu NASDAQ

Praha, Toronto 22. června 2022 – Za čtrnáct let nenápadně vyrostla česko-kanadská Ataccama na 500 pracovníků v deseti světových pobočkách. Její platformu na správu firemních dat Ataccama ONE přitom používají stovky firem od střední velikosti až po globální lídry: T-Mobile, Avast, Raiffeisenbank či Heineken. Její CEO Michal Klaus však vidí zásadně větší potenciál pomoci největším firmám lépe pracovat se všemi datovými vstupy. Plánuje proto několikanásobný růst firmy po byznysové i personální stránce. K dosažení vize se tak firma poprvé ve své historii rozhodla sáhnout po externím financování. V takzvaném series A investičním kole získala od globálního fondu Bain Capital Tech Opportunities přibližně 3,6 miliardy korun (150 milionů dolarů) za minoritní podíl. Finance využije k dosažení globální expanze, rozvoji datové platformy a také náboru české a slovenské vývojářské špičky.

Velké organizace se snaží škálovat a decentralizovat své datové iniciativy, umožnit demokratizaci dat a zároveň udržet svá data pod kontrolou z hlediska kvality, správy, ochrany soukromí a bezpečnosti. Ataccama ONE Gen2 nabízí bezproblémový způsob, jak umožnit technickým i méně technickým ‚datovým lidem‘ napříč organizací vytvářet vysoce kvalitní, řízené, bezpečné a opakovaně použitelné datové produkty. To podpořilo růst ročních opakovaných příjmů společnosti Ataccama a udržení klientů,“ řekl Michal Klaus, CEO společnosti Ataccama. „Společnost Bain Capital Tech Opportunities sdílí naši obchodní vizi a poslání a tento dodatečný kapitál nám umožní uspokojit rostoucí poptávku, rozšířit naše operace a zároveň urychlit inovace,“ dodává.

Investici ve výši přibližně 3,6 miliardy korun (150 milionů dolarů) získala Ataccama v polovině června 2022 od amerického fondu Bain Capital Tech Opportunities za minoritní podíl. Kromě nejvyšší české investice umístěné v rámci kola Series A se tato částka zařadila hned za nejvyšší investice v tuzemské historii pro Rohlík.cz – ten vloni získal 5 miliard korun (190 milionů eur) a letos v červnu dalších 5,4 miliardy korun (220 milionů eur).Při výběru investora byly pro Ataccamu jedním z nejdůležitějších kritérií zkušenosti s růstem a škálováním technologických společností, protože platforma na správu firemních dat Ataccama ONE, kterou používají globální firmy T-Mobile, Avast, Raiffeisenbank či Heineken, počítá s rozšiřováním produktu na míru enterprise klientům.

Český vývoj pro celý svět

Se zrychlujícím tempem růstu společnost aktivně rozšiřuje i centrální vývojový tým sídlící v Praze. Ten aktuálně čítá přes 260 IT specialistů, kteří společně s dalšími 120 lidmi z ostatních divizí představují nejpočetnější z deseti světových poboček, v nichž pracuje na 500 zaměstnanců. V následujících dvou letech plánuje nabrat dalších 200 pracovníků, kvůli škálování produktových a vývojových týmů dokonce na začátku roku vytvořila vlastní inovativní metodologii řízení týmů SpaceUP. K ní se inspirovala u technologických špiček jako Spotify, Pipedrive či Basecamp, které staví na škálovatelné, lidsky orientované agilní metodologii vývoje. Tato změna doplňuje firemní kulturu dlouhodobě nastavenou v duchu Unlimited Playground, která zaměstnancům přináší možnost nastavit si kariérní růst podle svých silných stránek a zájmů. Ataccama intenzivně nabírá českou a slovenskou vývojářskou i produktovou špičku, aby zvýšila rychlost vývoje platformy Ataccama ONE a posílila své schopnosti v oblasti umělé inteligence a strojového učení.

„Ataccama v posledních dvou letech prošla strategickou transformací spolu se spuštěním platformy Ataccama ONE Gen2 a přechodu na model měsíčního předplatného pro všechny nové zákazníky. Díky tomu se nám za rok 2021 podařilo zdvojnásobit roční opakované tržby (ARR) a posunout i další metriky mezi špičku v naší třídě. Naše vize budoucího rozvoje souzní s myšlením Bain Capital, což z nás dělá přirozené partnery. Dodatečný kapitál nám pomůže nejen expandovat a vyjít vstříc rostoucí poptávce, ale také škálovat náš provoz a akcelerovat inovace,“ doplňuje Michal Klaus. Za detekci anomálií a samoučení ocenila minulý rok Ataccamu i prestižní společnost Gartner ve svém žebříčku Magic Quadrant. Pražské kanceláře v objektu Futurama Business Park pak získaly cenu v kategorii IT kanceláře roku.

Mezikontinentální symbióza

Bain Capital Tech Opportunities je jedním z největších investičních fondů na světě se sídlem v americkém Bostonu. Pod správou má majetek za více než 3,7 bilionu korun (150 miliard eur) z pěti hlavních subvertikál: aplikační software, infrastruktura a bezpečnost, fintech a platby, IT ve zdravotnictví a internetová digitální média. „Podniky potřebují datově dospět, aby si na dnešním dynamickém trhu udržely konkurenceschopnost. Stále více firem chápe, že se neobejdou bez silnější spolupráce mezi IT a byznysovými analytiky. Ataccama buduje nejlepší cloudovou platformu ve své třídě, která zjednodušuje spolupráci technických i netechnických rolí nad kvalitou dat a jejich správou – a trh ji následuje. Poptávka po této platformě způsobila značný nárůst velikosti průměrné transakce a díky této dynamice vidíme v této investici obrovský potenciál,“ uvedl k investici Dewey Awad, managing director v Bain Capital Tech Opportunities.

Ataccama na konci minulého roku odhalila obrysy svého plánu stát se dalším českým jednorožcem, tedy firmou s valuací přesahující jednu miliardu dolarů. Za rok 2021 zdvojnásobila své ARR a přesáhla v něm 900 milionů korun. Tempo dvojnásobného růstu se společnosti daří držet i letos, a proto Michal Klaus věří, že milník miliardové valuace bude na dosah už na přelomu roku, nejpozději se pak Ataccama zařadí mezi jednorožce v roce 2024. CEO firmy přitom na cestě k tomuto cíli nezavrhuje ani menší akvizice technologií, které by doplnily či posílily sjednocený ekosystém datové platformy Ataccama ONE.

V dalším výhledu firma plánuje začít společně s Bain Capital Tech Opportunities pracovat na veřejném úpisu akcií a vstupu na americkou technologickou burzu NASDAQ, který by se měl realizovat v letech 2025 až 2026. „IPO ovšem není naším konečným cílem. Tím zůstává vybudování etablované globální technologické společnosti, která poskytuje pokročilé nástroje pro správu dat zákazníkům všech velikostí po celém světě,“ dodává Michal Klaus. Ataccama aktuálně působí v 10 pobočkách po celém světě, nedávno otevřela své nejnovější sídlo v australském Melbourne.

Více o společnosti Ataccama

Ataccama je česko-kanadská softwarová společnost, která vyvíjí světově úspěšnou platformu Ataccama ONE pro pokročilou správu a řízení podnikových dat. Toto řešení se umístilo v elitním žebříčku Gartner Magic Quadrant jako lídr v oblasti data quality solutions. Obsahuje veškeré nástroje pro automatizované řízení kvality dat, jejich katalogizování, propojování, integrování a následný reporting, to vše založené na celé řadě nejmodernějších technologií včetně umělé inteligence. Demokratizace přístupu k datům, zejména těm velkým, otevírá firmám od střední až po enterprise úroveň jednoduchou cestu k vytvoření Data Quality Fabric, tedy centrálního místa pro efektivní práci s daty s přidanou hodnotou v podobě řízení kvality dat. Ataccama má pobočky v 10 zemích světa, přičemž české vývojové centrum je největší, hlavní centrála je v kanadském Torontu. Mezi její klienty patří například T-Mobile, Avast, Raiffeisenbank a Heineken.

Více o Bain Capital Tech Opportunities 

Bain Capital Tech Opportunities je americký investiční fond zaměřený na technologické společnosti v růstové fázi, kterým pomáhá naplno využít jejich potenciál. Cílí na dodavatele inovativních a disruptivních technologií koncovým zákazníkům především na významných a rychle rostoucích trzích. Projektům v růstu asistuje odhodlaný tým s letitými zkušenostmi se sdružováním rozdílných investičních prostředí private i public equity a technologických operačních rolí. V rámci investiční strategie využívá přibývajících příležitostí vznikajících pronikáním technologií napříč různými odvětvími. Bain Capital Tech Opportunities se zaměřuje na pět hlavních subvertikál: aplikační software, infrastruktura a bezpečnost, fintech a platby, IT ve zdravotnictví a internetová digitální média. Pod správou má více než 3,7 bilionu korun.