ČEZ na valné hromadě odhadl, že s uhlím skončí před rokem 2033. Zveřejnil termín uzavření dvou elektráren a pokračuje v plánu na výrazný rozvoj OZE

pondělí 28. června 2022 – Předseda představenstva a generální ředitel firmy ČEZ Daniel Beneš na dnešní valné hromadě firmy konstatoval, že “výroba elektřiny z uhlí bude v ČR s ohledem na vládní priority pravděpodobně ukončena nejpozději v roce 2033, přičemž ale aktuální tržní podmínky indikují ukončení provozu uhelných zdrojů skupiny ČEZ nejpozději do roku 2030.” Hnutí DUHA a Greenpeace ČR upozorňují, že ČEZ poprvé připustil konec uhlí v roce 2030 a česká vláda by podle nich měla brát tuto ekonomickou realitu v potaz při řešení transformace regionů s důrazu na rozvoj obnovitelných zdrojů jako náhrady uhlí.

Představenstvo ČEZ dále poprvé uvedlo, že konkrétně uhelná elektrárna Prunéřov II bude uzavřena nejpozději na konci roku 2030. “Uvedený termín ukončení provozu je potvrzen jako nejvýhodnější z ekonomického hlediska,” řekl člen představenstva a šéf divize Jan Kalina. Uhelná elektrárna Tušimice bude podle vyjádření vedení firmy uzavřena nejpozději v roce 2033, ale možná i dříve v závislosti na platné legislativě, ekonomice provozu a geopolitických rizicích. ČEZ zároveń potvrdil dřívější rozhodnutí, že do roku 2030 počítá s odchodem všech svých tepláren od uhlí. 

Představenstvo ČEZ také potvrdilo, že platí plán na výstavu 6 000 MW nových obnovitelných zdrojů do roku 2030. Zároveň uvedlo, že se firma aktivně snaží zbavit se ruského jaderného paliva v elektrárně Dukovany. Nyní má firma zásoby na tři roky, k výměně za palivo od západních firem by mohlo dojít po roce 2025.

Jiří Koželouh, vedoucí energetického programu Hnutí DUHA, řekl:

“Na valné hromadě největší energetické firmy se opět ukázalo, že odklon od uhlí bude v reálné ekonomice probíhat rychleji, než vlády stíhají plánovat. Je ekonomicky výhodnější odstavovat uhelné elektrárny a doly a získávat tak územní i kapacity pro připojení pro rychlou výstavbu obnovitelných zdrojů. Bez ohledu na to, že aktuálně se pálí více uhlí kvůli drahému zemním plynu, na výhledu uhelného českého průmyslu v horizontu osmi až deseti let se očividně nic nemění. Konkrétní termíny pro další dvě uhelné elektrárny jsou důležité pro plánování spravedlivé transformace krajů a ekonomiky.“

Lukáš Hrábek, tiskový mluvčí Greenpeace ČR, říká: 

“Dlouhodobé plány ČEZu na odstup od uhlí se ani kvůli ruské agresi na Ukrajině, ani kvůli energetické krizi nezpozdily. Vedení firmy dokonce připouští, že by konec uhlí mohl přijít už do roku 2030. Rovnice je jasná, čím méně bude v nadcházející dekádě uhlí a plynu, tím více bude muset být obnovitelných zdrojů a energetických úspor.”