Nákup nemovitosti v online aukci jako nový trend?

Již několik let praktikují některé tuzemské realitní kanceláře nákup nemovitosti v aukci. Co si pod online aukcí nemovitosti představit, na co si dát pozor při financování nákupu této nemovitosti hypotékou a jaké jsou výhody a nevýhody aukce pro kupujícího?

Velmi dobrá ekonomická situace českých domácností, obavy z pokračujícího růstu cen nemovitostí a samozřejmě také nízké úrokové sazby hypoték přispěly v uplynulých letech k výraznému zájmu o vlastní bydlení. Ještě před rokem se rodinné domy, byty a pozemky v atraktivních lokalitách v nabídkách realitních kanceláří příliš dlouho neohřály. O jednu nemovitost se mnohdy ucházely i desítky zájemců.

„V posledních měsících začínají hrát prim kupující. Zájemců o koupi nemovitosti je nyní obecně méně a nemovitosti zůstávají v nabídkách realitních kanceláří delší dobu. Mohou za to především skokově rostoucí úrokové sazby a zpřísnění podmínek pro získání hypotéky ze strany ČNB. Tyto okolnosti vedou k tomu, že klesá počet zájemců, kteří hypotéku za těchto podmínek chtějí nebo na ni dosáhnou,“ uvádí k aktuálnímu trendu na trhu Veronika Hegrová z fintech startupu hyponamíru.

Doba přeje aukci nemovitostí

V prostředí, kdy poptávka po nemovitostech výrazně převyšuje jejich nabídku, se daří rozvíjet různé alternativní způsoby prodeje. Jedním z nich je aukční prodej, kdy konkrétní nemovitost získá ten zájemce, který nabídne prodávajícímu nejvyšší částku. Tento způsob prodeje je někdy označován také jako obálková metoda. V dnešní době již kupující ovšem nepředkládají své cenové nabídky v uzavřené obálce, jak tomu bylo dříve, ale nejčastěji prostřednictvím online aukčního systému realitní kanceláře nebo e-mailem.

Na nákup nemovitosti v aukci lze využít hypotéku

K pořízení nemovitosti v aukci můžete využít nejen vlastní úspory, ale také hypoteční úvěr. Využít lze například takzvanou hypotéku bez nemovitosti. Pro její samotné schválení dodává zájemce o úvěr žádost a rovněž musí prokázat dostatečnou bonitu (příjem). Po skončení aukce lze bance nabídnou do zástavy právě nemovitost z aukce. 

„U aukcí obecně je nutné vždy dobře propočítat lhůty plynoucí z aukčního přístupu k nemovitosti, to je zcela zásadní. Hypotéka bez nemovitosti může být perfektním nástrojem, protože dopředu víte, že úvěr opravdu získáte. Nicméně jako každá koupě na hypotéku, i ta aukční musí být zakončena načerpáním peněz. A ještě před tímto krokem musí proběhnout odhad nemovitosti, musí být předložena kupní smlouva a také musí být splněny všechny ostatní podmínky pro načerpání hypotéky. Proto je potřeba znát termíny načerpání peněz, aby se klient uvázal k takové koupi, kterou ví, že časově stihne,“ upozorňuje Veronika Hegrová.

Výhody a nevýhody aukce nemovitostí 

Aukční prodej se uplatňuje především u těch nemovitostí, u kterých je očekáván velký počet vážných zájemců. Mezi hlavní výhody aukcí patří obecně spravedlivý přístup ke všem kupujícím a transparentnost prodeje. Veronika Hegrová k tomu dodává: „Před vstupem do aukce se důkladně seznamte nejen s danou nemovitostí, ale také si prověřte organizátora aukce. Mnohé mohou napovědět reference a zkušenosti účastníků aukce. Nezapomeňte si rovněž přečíst pravidla aukce. Pozornost je nutné věnovat i výši a způsobu výpočtu provize realitní kanceláře.“

Nevýhodou aukce pro kupujícího je, že při velkém zájmu o nemovitost se může cena vyšplhat velmi vysoko nad startovací cenu. Kupující tedy může ve výsledku zaplatit více než při běžném způsobu prodeje nemovitosti.