Nelisa: Zvýhodnění částečných úvazků je důležitým krokem, trh práce však nemění. Vládu čeká spousta práce

Praha 20. července 2022 – Možnost pracovat na zkrácený úvazek dodnes nebylo v České republice běžným standardem. Podle průzkumu kariérního portálu Nelisa se více než polovina lidí setkala s tím, že jejich zaměstnavatel tuto variantu pracovního poměru vůbec neumožňoval. Průzkum rovněž ukázal, že práci formou part-time je otevřeno takřka 70 % lidí. Vláda se proto rozhodla na tuto poptávku reagovat a v očích zaměstnavatelů zkrácené úvazky zvýhodnit. Podle Nelisy se jedná o důležitý první krok k rozsáhlé reformě pracovního trhu v České republice, kterému by se vláda měla pružně přizpůsobovat.

„Chuť lidí pracovat na částečný úvazek sledujeme již mnoho let. Týká se mnoha skupin a různých věkových kategorií. Přestože je alarmující, že vláda na tuto poptávku reaguje až nyní, je pozitivní, že se legislativa mění a následuje současné trendy,“ říká Jan Paulas, CEO a spoluzakladatel kariérního portálu Nelisa. 

Zájem velký, možnosti omezené

Práci na částečný úvazek si doposud nemohla dovolit většina zaměstnanců. To ukázaly výsledky interního průzkumu kariérního portálu Nelisa. Podle nich bylo dodnes pro celých 70 % lidí obtížné na takovou formu pracovního poměru ve svém zaměstnání dosáhnout. Zájem o částečné úvazky je přitom vysoký – práci na part-time je podle průzkumu otevřeno 67 % respondentů. To uvádějí nejčastěji lidé ve věku 41 let a více (48 %), ale i 26 až 40 let (37 %) s vysokoškolským vzděláním (39 %) či středoškolským s maturitou (37 %). 

Podle dat Ministerstva práce a sociálních věcí ČR představují zkrácené úvazky v České republice 5,7 % všech forem zaměstnání. V porovnání se sousedním Německem se ČR v tomto směru drží pozadu o více než 22 procentních bodů. Vláda se proto rozhodla na nízkou nabídku zkrácených úvazků reagovat a učinit je pro zaměstnavatele atraktivnější formou slevy na pojistném ve výši 5 % z úhrnu vyměřovacích základů těchto zaměstnanců. Vláda skrze novou legislativu hodlá umožnit lidem, kteří nejsou z různých důvodů schopni vykonávat práci na plný úvazek, aby si zajistili příjem dle svých omezených časových možností. Jedná se zejména o ženy na rodičovské dovolené, osoby starší 55 let nebo studenty.

Důležitý krok kupředu

Společnost Nelisa předpokládá, že nová legislativa pomůže oběma stranám, zaměstnavatelům i typickým part-time zaměstnancům. Podle odhadů Ministerstva práce a sociálních věcí ČR může firmám nová legislativní úprava ušetřit na pojistném 1,9 až 3,2 miliardy korun, považuje ji však za významnou spíše z dlouhodobého hlediska.

„Ačkoli nová legislativa bezprostředně částečné úvazky na pracovním trhu nezvýhodňuje, vnímáme ji pozitivně. Představuje totiž důležitý základní kámen rozsáhlých navazujících reforem, které očekáváme. Jak ukazují data, ochota pracovat formou částečných úvazků je v současné době značná a my předpokládáme, že nadále poroste. Lidé v těchto formách pracovních poměrů spatřují větší flexibilitu, možnost získávat více zkušeností, ale i rozšířit své příjmy, zejména v souvislosti s aktuální rostoucí inflací. Takoví lidé už z principu musí mít částečný úvazek vedle hlavní práce. Je proto potřeba, aby vláda s trendy na pracovním trhu držela krok a skrze legislativu na ně patřičně reagovala,“ uzavírá Jan Paulas. 

Více o Nelise

Nelisa je kariérní portál, který uchazečům pomůže získat práci, v níž naplno využijí vlastní potenciál. Nahrazuje dnes už zastaralý model klasických životopisů pomocí vytvoření kariérního profilu, který dlouhodobě mapuje a následně analyzuje profesní dráhu uživatelů. Díky tomu dokáže poradit také s dalším pracovním směřováním a nabídnout možnosti dalšího rozvoje. Firmy s pomocí Nelisy získají snadno ty nejlepší kandidáty, protože umělá inteligence jim předvybere pouze ty nejvhodnější uchazeče s ohledem na požadavky firmy i kandidáta. Odpadá nekonečné probírání životopisů, takže se personalisté mohou věnovat tomu, co je opravdu důležité – lidem. Za projektem stojí Filip Mikschik, zakladatel a CEO StartupJobs, a skupina Miton, v rámci které se o Nelisu stará Tomáš Jiroušek s dlouholetými zkušenostmi nejen v oblasti investování, ale hlavně na poli budování firem ve všech jejich životních cyklech. Dalším spoluzakladatelem a CEO Nelisy je Jan Paulas, který má za sebou řadu úspěšných projektů v oblasti IT, HR a proptechu. Nelisa je výsledkem jejich dlouholeté spolupráce a především společné vize o tom, kam se bude oblast náboru ubírat.