Češi chodí k zubařům často, chtějí do svého chrupu více investovat

Češi patří mezi nejpilnější návštěvníky zubařských ordinací v Evropě, tři čtvrtiny z nich byly u zubaře v posledním roce. Častěji chodí k zubařům jen obyvatelé Nizozemí. Zároveň je ale pouze třetina obyvatel ČR se svým chrupem spokojena. Proto jsou lidé stále častěji ochotni investovat do zdraví a vzhledu svého chrupu, své zuby si nechávají vylepšit a stále oblíbenější jsou např. neviditelná rovnátka.

Nejčastějšími návštěvníky zubních ordinací v Evropě jsou Nizozemci, kteří na kontrolu docházejí v průměru 2,8x ročně. Hned za nimi jsou obyvatelé České republiky s průměrem 1,5 návštěvy ročně. „Češi se o své zuby chtějí starat. Často nejsou s kvalitou svého chrupu spokojeni a jsou stále více ochotni investovat do jeho vylepšení,“ říká zakladatel a majitel skupiny Labs1503 Daniele Mastracci. 

Naopak nejméně na pravidelné zubní prohlídky míří obyvatelé jižní Evropy – Řekové, Kypřané či Portugalci – s průměrným počtem návštěv pod 0,5 ročně. 

Přitom zhruba čtvrtina lidí v České republice přiznává, že zubního lékaře za poslední rok nenavštívila. To je opět jedno z nejlepších čísel v EU. Jak ukazují statistiky Eurostatu, na 40 % lidí v celé Evropskou unii přiznává, že u zubaře nebylo déle než rok. Na chvostu jsou v tomto směru Rumuni, kde téměř 80 % lidí nebylo v posledním roce u zubaře. „V celé Evropě přitom platí, že častěji k zubařům míří ženy, byť i zájem mužů v České republice o jejich chrup rychle roste,“ dodává Daniele Mastracci.

Přestože se Češi o svůj chrup starají nadstandardně, není většina z nich se svými zuby spokojena. Podle průzkumu Labs1503 je s vyrovnaností a pravidelností svých zubů spokojeno jen 38 % Čechů. A pouhých 30 % je spokojeno s barevností zubů. „Zhruba čtvrtina lidí je pak vyloženě nespokojena. Vidíme proto rychlý nárůst zájmu o dentální a ortodontické služby, stále víc lidí si uvědomuje, že péče o zdraví je nejlepší možnou investicí,“ vysvětluje Mastracci.

Na popularitě tak nabírají např. neviditelná rovnátka, která míří především na dospělou populaci. „Zhruba 10 % z naší cílové skupiny uvádí, že rovnátka zvažuje nebo v blízké době začne používat. K lepšímu chrupu jsme v posledních letech na našich klinikách Svět rovnátek pomohli už více než 10 tisícům klientů,“ dodává spoluzakladatel Labs1503 Matúš Valach. Průzkum realizovala Labs1503 ve spolupráci s agenturou Response:now na vzorku 1 000 respondentů v listopadu 2021.

Největší bariérou zájmu o rovnátka je věk klienta a pocit, že „to není tak strašné, abych to řešil rovnátky“. Přes vyšší cenu neviditelných rovnátek označuje cenu za překážku jen 5 % dotázaných. „Vidíme, že přibývá klientů, kteří o své zdraví více a cíleně pečují a jsou ochotni do něj investovat. Takoví klienti vyhledávají moderní péči a personalizovanou medicínu včetně servisu a zákaznické podpory,“ uvedl Matúš Valach. „Klienti si uvědomují, že částky, které mohou na první pohled vypadat vysoké, jsou ve srovnání s útratou za jiné zbytné věci vlastně nejlepší investicí,“ dodal.

Labs1503 zastřešuje v České republice několik značek zaměřených na zvyšování kvality života díky inovacím a novým technologiím ve zdravotní péči. Do skupiny patří mj. Svět rovnátek, Fyzio svět, LABS1503 Academy. „Českému trhu věříme, proto budeme naši nabídku služeb rozšiřovat i o další obory jako hormonální terapie pro muže nebo estetická stomatologie,“ uzavřel Daniele Mastracci. Skupina proto brzy otevře kliniku hormonální terapie AlphaLabs a kliniku estetické stomatologie DentaLabs.

O skupině

Skupina LABS1503, kterou vlastní Daniele Mastracci a Matúš Valach, zastřešuje společnosti: ortodontická klinika Svět rovnátek, fyzioterapeutickou kliniku Fyziosvět, dodavatele LABS1503 Distribution a LABS1503 Academy. V přípravě je otevření kliniky ALPHALABS se zaměřením na hormonální testosteronovou terapii a klinika estetické stomatologie DENTALABS.

Počátky skupiny sahají do let 2009/2010, kdy mladí absolventi převzali bankrotující společnost a postupně z ní vybudovali jednu z největších a nejrychleji rostoucích ortodontistických klinik světa Svět rovnátek. Díky neortodoxnímu přístupu k řešení překážek, překonávání zaběhlých postupů, zaváděním inovací a nových postupů v léčbě a přísným zachováváním principu zájem klienta na prvním místě se skupina úspěšně rozrůstá a daří se jí měnit obraz českého zdravotnictví. 

Posláním skupiny je umožnit lidem naplnit svůj potenciál a zlepšit kvalitu života, a to skrze nejmodernější technologie a metody.