Konference Engaged Investments přivítá v Praze zahraniční andělské investory a fondy. Chtějí poznat českou startupovou scénu.

Praha 13. září 2022 – Investice do začínajících startupů se sice v Česku slibně rozjíždějí, proti mnoha evropským zemím však stále zaostávají. Možná i proto, že zájemci nemají dostatek informací a v tématu se orientují jen povrchně. Konference Engaged Investments to chce změnit. Celodenní akce cílí na zkušené investory i ty, kteří o investování teprve uvažují. O své zkušenosti, osvědčené postupy i neúspěchy se podělí téměř dvě desítky převážně zahraničních řečníků. Konference, kterou pořádá investiční skupina DEPO Ventures již počtvrté, proběhne 10. října v Praze. 

Pět panelových diskusí, workshopy, kulaté stoly, speed dating a networkingová večeře mají za cíl přinést kvalitní obsah interaktivní formou. Hlavními tématy budou: přínosy přeshraničního investování, spolupráce mezi andělskými investory a venture kapitálovými fondy, úspěšné exity či podpora růstu počtu investorek.

„Když jsme pořádali první ročník konference, chtěli jsme především propojit andělské investory v Česku. Od té doby jsme vyrostli, uvědomili jsme si potřebu a důležitost přeshraničních investic i nutnost těsné spolupráce celého startupového ekosystému, kam patří venture kapitálové fondy, andělští investoři, inkubátory a mentoři. Letos proto míříme výš a pod jednu střechu zveme klíčové hráče startupového světa ze střední a východní Evropy a Pobaltí,“ říká Jan Krahulík, partner fondů investiční skupiny DEPO Ventures a hlavní organizátor konference, která se jako jediná ve střední Evropě zaměřuje výhradně na vzdělávání v oblasti rizikového kapitálu.

Zkušení investoři předají své rady

Mezi řečníky převažují zahraniční investoři s rozsáhlými zkušenostmi. Například šéf pro mezinárodní investice švýcarského fondu Verve Ventures Chris Gay-Crosier, spoluzakladatelka estonského fondu Honey Badger Capital Helery Pops či šéfové sítí andělských investorů z Lotyšska, Estonska či Slovinska. Z těchto zemí ovšem nepřijedou řečníci sami. Přidají se k nim desítky investorů, aby poznali český startupový ekosystém. „Jsem upřímně rád, že mé členství v představenstvu v organizaci EBAN a úsilí o mezinárodní spoluinvestování byla užitečná a zvedla zájem zahraničních investorů o Českou republiku. Věřím, že to pomůže jak českým startupům, tak investorům,“ uvádí Petr Šíma, partner DEPO Ventures.

Konference je primárně určena pro andělské investory, vc fondy, akcelerátory, mentory a jiné podporovatele, nicméně vítáni jsou i ti, kteří o rizikovém kapitálu teprve uvažují. „Engaged Investments je skvělá konference pro investory, kteří se opravdu potřebují sejít, aby se navzájem poznali a naučili se spolupracovat,“ doporučuje Bill Reichert, partner amerického fondu Pegasus Tech Venture a jeden z řečníků.

Smyslem konference je kromě edukace také podpora investorské komunity. Proběhne tedy rychlá seznamka ve stylu speed dating a také reverse pitch, kde si investoři navzájem budou sdílet investiční příležitosti, případně představí projekty, do nichž hledají spoluinvestory. Celý program završí investorská večeře, na které bude možné dál navazovat důležité kontakty. 

V rámci konference proběhne také regionální finále startupové soutěže, která vyvrcholí následující den na Disraptors Summit. Vítěz získá až půl milionu dolarů a vstupenku do Silicon Valley na světové finále Startup World Cup. Loni v evropském kole soutěže zvítězil český projekt Tatum, který zjednodušuje vytváření aplikací fungujících na blockchainové databázi. 

Více informací ke konferenci a prodej vstupenek je na webových stránkách engaged.investments.

Více o skupině DEPO Ventures

DEPO Ventures je investor pro rané startupy v regionu CEE opřený o komunitu andělských investorů. Spravuje dva andělské fondy, které umožňují investorům aktivní zapojení. Celkem již investovali do více než dvou desítek společností, například do Tatum, SmartGuide, Ringil, Kardi AII. Investiční skupina řídí také mezinárodní syndikát DEPO Angels, v němž propojuje důvěryhodné investory s kvalitními startupy a zjednodušuje celý investiční proces. Navíc zajišťuje výhodné syndikace, které umožňují investice i v nižších částkách. 

Vizí DEPO Ventures je naučit podnikatele a osoby s vysokým jměním, že investice do startupů by měly být přirozenou součástí portfolia každého investora.