MONITOROVACÍ ZPRÁVA 09/2022: Nevyžádané marketingové hovory a další doporučení Úřadu; tisícovka účastníků přednášek proškolena v TELCO tématech; rozhodnutí EK o čistých nákladech pro společnost Česká pošta, s. p.

Praha, 23. září 2022 – V zářijové monitorovací zprávě se věnujeme problematice kontaktování za účelem marketingu a odvolání souhlasu. Dále se věnujeme aktivitám našich lektorů v rámci Telekomunikační akademie za poslední půl rok. Přinášíme také informaci o vydaných rozhodnutích o čistých nákladech z poskytování základních služeb pro Českou poštu za roky 2018–2020. 

Ačkoliv platí nová pravidla pro kontaktování za účelem marketingu, kdy účastník musí výslovně souhlasit s kontaktem ve veřejném účastnickém seznamu splňujícím zákonné požadavky, je si Úřad vědom, že většina spotřebitelů si není jista, zda a kdy svůj souhlas vyslovila. Úřad tak spotřebitele informuje a doporučuje jim způsoby, jak si souhlas mohou ověřit, odvolat, nebo jej změnit. Bariérou pro běžného spotřebitele může být fakt, že v případě odvolání souhlasu neví, jak takový dokument sepsat. Přinášíme proto jednoduchý návod, co by v dokumentu nemělo chybět. Úřad také doporučuje účastníkům nejrychlejší řešení ve chvíli, kdy přijmou hovor a zjistí, že se jedná o kontaktování za účelem marketingu. 

Rok 2022 znamenal pro projekt Telekomunikační akademie obnovu činnosti po útlumu poptávky v souvislostí s pandemií covid-19. V prvním pololetí letošního roku bylo realizováno 48 přednášek, v jejichž rámci bylo proškoleno celkem 992 účastníků. Mezi nové přednášky patří např. Internet a online platformy, zájem je i o klasická témata jako Poštovní služby či Barevné linky. Rozrůstá se i počet edukativních videí, nově bylo zveřejněno video na téma Sharenting, které je ke shlédnutí zde

Úřad úspěšně dokončil notifikační proces u Evropské komise, která svým rozhodnutím potvrdila, že předpokládaná kompenzace čistých nákladů pro společnost Česká pošta, s.p. v kumulativní výši 7,5 mld. Kč za období 2018 až 2022 představuje státní podporu slučitelnou s vnitřním trhem.