Karavany dobývají srdce Čechů i Slováků. Díky Campiri si můžou obytné vozy půjčit online ihned

Praha, Bratislava 7. října 2022 – Přestože je pro většinu lidí tento způsob cestování nový, láká karavaning až třetinu Čechů i Slováků. Výsledky z průzkumu Instant Research, který si společnost Campiri nechala vypracovat, ukazují, že trend karavaningu se postupně zabydluje i na Slovensku. Že se karavaning dostává do širšího povědomí, totiž registruje až 54 % Slováků. Zatímco Češi  preferují putování po tuzemských lokalitách, Slováci by rádi prozkoumávali okolní státy. Oproti Čechům jim však chybí odvaha udělat první krok. Až 80 % z nich si totiž cestování karavanem ještě nevyzkoušelo. O výlety karavanem se zajímají všechny věkové kategorie, přitahují ale zejména mladé lidi ve věku 18–35 let. Poznávání nových míst s domovem na kolech je ovšem atraktivní i pro cestovatele ve věku od 54 do 64 let, pro které je vedle léta atraktivní také podzim.

„Jak Češi, tak Slováci preferují tento způsob cestování během léta. Čechů by si nejteplejší roční období v obytném voze užilo přes 85 %, desetina všech respondentů by ale ocenila také jarní měsíce. Léto preferuje také přes 71 % Slováků, druhou pozici obsadil podzim, ke kterému se přiklání přibližně třetina dovolenkářů. I v zimě však karavaning nabízí spoustu možností a moderní vozy jsou na to připravené. Jedním z našich cílů je tak zákazníkům ukázat a přiblížit krásu zimy v obytném voze,“ říká Lukáš Janoušek, CEO společnosti Campiri. 

Campiri zároveň šíří osvětu o cestování mimo hlavní sezonu. Podzim totiž pro turisty znamená odliv prázdninových dovolenkářů, prázdnější cesty a menší davy rekreantů na oblíbených místech. Více času na zážitky pro rodiče s dětmi poskytují také podzimní prázdniny začínající 26. října. Společný čas mohou trávit například poznáváním přírody a po náročném dni plném pohybu relaxací ve wellness centru. Pro milovníky letního počasí se ovšem nabízí možnost užít si tepla i mimo tradiční hlavní sezonu. Skrze svou platformu totiž Campiri umožňuje pronájem obytných vozů také v Řecku a Španělsku. 

K chorvatskému moři i do rakouských Alp

Hlavní tahák pro cestování karavanem je jednoznačně možnost užít si krásy přírody v jakékoli podobě, ať už se jedná o moře a pláže, nebo horské oblasti. Rekreanti se zajímají i o poznávání historie a kulturních památek. Na dovolenou s karavanem by přitom téměř 60 % Čechů vyrazilo po tuzemsku, 25 % potom zajímají přímořské státy jižní Evropy. Slováky láká hlavně geografická blízkost, s karavanem by tak 25 % vyrazilo především do Česka, Polska a Maďarska. Dále by jich 18 % vyrazilo do Chorvatska, Itálie nebo Řecka. 

„Karavan je dostatečně flexibilní dopravní prostředek pro pohodové tempo objevování nových míst. Jsem rád, že se začíná těšit stále větší oblibě i na Slovensku. V Česku už polovina lidí karavaning pro svou dovolenou nevylučuje a na Slovensku je třetina cestovatelů otevřena vyrazit karavanem kamkoli. Po vytíženém létu přichází podzim, který je skvělou volbou pro zpomalení a využití slunečných dní na spontánní výlety. Počasí babího léta ve spojení s nepřeplněnými dálnicemi a přírodou, která hraje všemi barvami, stojí za to využít naplno,“ doplňuje Janoušek.

Svoboda a nezávislost překonává obavu z nebezpečí

Češi i Slováci při cestování s karavanem nejvíce oceňují výhody, jakými jsou svoboda a možnost objevovat nová místa, nezávislost a flexibilita. „Tři čtvrtiny z dotázaných Čechů a Slováků si na karavaningu vychvalují přesně ty vlastnosti, které umožňují plánování času a trasy podle sebe, tedy svobodu a nezávislost. Cestovatelé nemají kam spěchat a nejsou svázáni časy odjezdů hromadné dopravy nebo pravidly v jednotlivých ubytovacích zařízeních. Zároveň oceňují soukromí, které jim karavan poskytuje,“ dodává Janoušek.

Na rozdíl od Čechů si Slováci dokážou představit dovolenou v karavanu i na delších trasách po různých koutech Evropy. Až o polovinu více Čechů totiž místo výletů k moři či do horských oblastí preferuje lokální turistiku. Obě země však s karavaningem spojuje touha po objevování nových míst.

Více o Campiri

Campiri je webová platforma, která odstartovala revoluci v pronájmu obytných vozů. Jejím cílem je kompletně zdigitalizovat celý proces půjčování karavanů tak, aby se daly snadno rezervovat na pár kliknutí a dostaly se ke svým dočasným uživatelům rychle, hladce a bez potíží. Nabízí nejširší paletu obytných vozů a karavanů z půjčoven i od soukromých majitelů. Ambiciózní projekt Lukáše Janouška chce především inspirovat k udržitelnému způsobu cestování, které karavaning přináší, ale klade si také další velké cíle: podporu ekologických pohonů, rozvíjení sdílené ekonomiky a eliminaci negativních dopadů hromadného turismu na životní prostředí a lokální komunity. Platforma Campiri je určena pro všechny, které baví nezávislé cestování, ale například i pro majitele vozů, kteří díky ní mohou svůj nevyužitý karavan jednoduše nabídnout k pronájmu a vydělat peníze. www.campiri.cz